Στις ΗΠΑ ο Ν.Δένδιας για 5ετή ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία – Γεμίζουμε βάσεις

Στις ΗΠΑ ο Ν.Δένδιας για 5ετή ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία – Γεμίζουμε βάσεις

Στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας για να λάβει μέρος στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και στην υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Ο κ. Δένδιας θα υπογράψει, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, τo Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Μάλιστα απόψε ο υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συναντηθεί με τον βουλευτή (Congressman) John Sarbanes, καθώς και με τον γερουσιαστή Chris Van Hollen ενώ θα παραβρεθεί σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Το απόγευμα της Πέμπτης οι υπογραφές

Ο κ. Δένδιας αύριο Πέμπτη θα μεταβεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρημένες συνομιλίες. Έπειτα στις 16:45 θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Οι αμερικανικές δεσμεύσεις

Η συμφωνία θα έχει πενταετή διάρκεια και θα δίνει στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

Εκτός από τις διευκολύνσεις στον ναύσταθμο της Σούδας, οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν θεσμοθετημένη πρόσβαση στο πεδίο βολής του Λιτόχωρου, στην Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας και στην Αλεξανδρούπολη, πύλη για την ανάπτυξη και αναδίπλωση των Αμερικανικών Στρατιωτικών Δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ανατολική Ευρώπη.

Σε μια εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώνουν την παρουσία τους σε θερμές περιοχές του πλανήτη υπέρ της αναδιάταξης του αμερικανικού ενδιαφέροντος προς την περιοχή του Ειρηνικού, η Ουάσινγκτον αυξάνει την παρουσία της στην Ελλάδα.

Εκ των πραγμάτων, πέραν της δεδομένης αύξησης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα για τη βελτίωση των υποδομών που θα φιλοξενούν τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην επιτρέψει επίθεση τρίτης χώρας στο έδαφος που βρίσκονται οι σημαντικές βάσεις για τη στρατιωτική της μηχανή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.