ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ν.Δένδιας στον Σλοβένο ΥΠΕΞ: «Οι Βαλκάνιοι να μην είναι Βαλκάνιοι και να ενταχθούν στην ΕΕ»

Ν.Δένδιας στον Σλοβένο ΥΠΕΞ: «Οι Βαλκάνιοι να μην είναι Βαλκάνιοι και να ενταχθούν στην ΕΕ»

Οι χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα αυτές που ελπίζουν να ενταχθούν στην ΕΕ ή θέλουν να έχουν καλές σχέσεις με την ΕΕ, θα πρέπει να σέβονται τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, διαμήνυσε με σαφήνεια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Σλοβένο ομόλογό του Άνζε Λόγκαρ, η χώρα του οποίου ασκεί την τρέχουσα προεδρία της ΕΕ.

Βασικό θέμα της ωριαίας και πλέον συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ήταν η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. «Αυτό αποτελεί πάγιο στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από το 2003, όταν υιοθετήσαμε την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» κατέστησε σαφές στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας. Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων θα μπορούσε να είναι και αναστρέψιμη.

Γι’ αυτό τον λόγο, προέταξε ότι θα «πρέπει να επενδύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος τα Δυτικά Βαλκάνια να γλιστρήσουν πίσω στο βαλκανικό τους παρελθόν». Προσέθεσε πως είναι πολύ σημαντικό ότι η Σλοβενία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, αντιλαμβάνεται αυτή τη μεγάλη πρόκληση.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε και σήμερα πως στα Βαλκάνια υπάρχουν και λειτουργούν κι άλλες δυνάμεις, πέραν των ευρωπαϊκών, οι οποίες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρώπη, προσφέροντας δήθεν αναπτυξιακή βοήθεια, δήθεν ανταλλάγματα, στρατιωτική συνεργασία, ακόμη και συνεργασία στον εκπαιδευτικό τομέα, μέσω φορέων οι οποίοι ευαγγελίζονται περισσότερο τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και πολύ λιγότερο ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο εκπαίδευσης.

Περαιτέρω, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν ενδελεχώς τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την τουρκική συμπεριφορά, τη διατήρηση της έντασης, την έξαρση της ρητορικής απέναντι και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Στις δηλώσεις του, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν έχει οποιαδήποτε τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Τουρκία, στην τουρκική κοινωνία. Αντίθετα, όπως σημείωσε, η Ελλάδα επιδιώκει διάλογο με την Τουρκία, με την τουρκική κοινωνία, γιατί πιστεύει ότι ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας ελπίζει ακόμα στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, σε ένα διαφορετικό τουρκικό γίγνεσθαι.

Εστιάζοντας στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η Ελλάδα ως πρώτη χώρα των Βαλκανίων που εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ, έχει ηθικό χρέος να προσφέρει τη βοήθειά της σε όποιες άλλες χώρες στα Βαλκάνια θέλουν να ενταχθούν στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια. Στην κατεύθυνση αυτή, είπε πως προσβλέπει στη στενή συνεργασία με τη Σλοβενία, την πρώτη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας που εντάχθηκε στην ΕΕ

Επιπλέον, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στο πιο υψηλό επίπεδο, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «για να δείξουμε την τεράστια σημασία που αποδίδουμε και για να υπογραμμίσουμε τη σαφή αναφορά της ΕΕ στη Διαδικασία Διεύρυνσης και στην πλήρη στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Πρωτοβουλίες της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τα Δυτικά Βαλκάνια

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως οι προσπάθειες της Ελλάδας δεν σταματούν εδώ και ανακοίνωσε ότι ως προεδρεύουσα χώρα της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διοργανώνει στο περιθώριο του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων πρωινό εργασίας, στο οποίο έχουν προσκληθεί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Επιπλέον, γνωστοποίησε πως κατόπιν κοινών, συντονισμένων προσπαθειών της Ελλάδας και της Σλοβενίας, αλλά και άλλων περιοχών της περιοχής, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε δύο εβδομάδες, θα πραγματοποιηθεί στρατηγική συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Πέρα από τις προκλήσεις που επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις προοπτικές εμβάθυνσης και της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της οικονομίας, άμυνας, πολιτισμού, αλλά και τη συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας ευχήθηκε «επιτυχημένη συνέχεια της σημαντικής» σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ, κατά τους μήνες που υπολείπονται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.