ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τον Μπουργκάζ-Αλεξανδρούπολη»

«Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τον Μπουργκάζ-Αλεξανδρούπολη»

Συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS παραχώρησε ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας. Στη συνέντευξη ο ΥΦΥΠΕΞ αναφέρεται σε μια σειρά θεμάτων όπως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, τον αγωγό Μπουργκάζ – Αλεξανδρούπολη  αλλά και γενικότερα για την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων.

Διαβάστε τα κυριότερα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υφυπουργού:

Σχετικά με την διεξαγωγή των διαγωνισμών  για τις ιδιωτικοποιήσεις ελληνικών  εταιριών  

-Η Ελλάδα εγγυάται ότι ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου θα είναι διαφανής.

-Η ιδιωτικοποίηση της ελληνικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ είναι μέρος ενός τεράστιου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο καλύπτει όχι μόνο τον τομέα της ενέργειας, αλλά και πολλούς άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η διαδικασία ιδιωτικοποίησης βασίζεται σε εντελώς διαφανείς διεθνείς διαδικασίες. Η απόφαση θα ληφθεί με βάση τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια. Γνωρίζουμε, ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ρωσικές εταιρείες. Στις επόμενες εβδομάδες, περιμένουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

-Τώρα που είναι εμφανές, ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει υποχωρήσει, οι προϋποθέσεις για τις  διαδικασίες ιδιωτικοποίησης διαφόρων υποδομών, όπως αεροδρόμια και λιμάνια είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές.

Σχετικά με αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης, ότι η Ουάσιγκτον δήθεν πιέζει την Αθήνα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες των ρωσικών εταιρειών,

Ως Υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορούμε να σχολιάσουμε φημολογίες. Το γεγονός είναι, ότι η Ρωσία είναι ένας σημαντικός προμηθευτής ενέργειας για την Ελλάδα και για την Ευρώπη στο σύνολό της. Στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη γίνονται μεγάλες αναταράξεις, που συνδέονται με την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις. Στις ΗΠΑ, αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμών της ενέργειας σε σύγκριση με την Ευρώπη. Επίσης, αλλαγές που σχετίζονται με την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου και του Ισραήλ. Οπότε, είναι σημαντικό να αναπροσαρμόσουμε τις παραδοσιακές αντιλήψεις μας, για την παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Σχετικά με το  Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα

-Το 2012, η Ελλάδα, στην πραγματικότητα, επέζησε από μία πολιτική κρίση: υπήρξαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ως εκ τούτου, προτείναμε στους Ρώσους φίλους μας να μεταφερθεί η εκδήλωση, από το 2014 στο 2016, προκειμένου να γίνει καλύτερη προετοιμασία.

-Ειδικά, το 2014, συμπίπτει με την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ, για την οποία η χώρα θα καταβάλει μεγάλες προσπάθειες.

-Το περιεχόμενο του Πολιτιστικού έτους δεν θα έχει μόνο πολιτιστική αλλά και οικονομική διάσταση.

Σχετικά με την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων με τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της ΕΕ το 2014.

-Η Ελλάδα επιδιώκει, όχι μόνο την απλοποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων με τη Ρωσία, αλλά και την πλήρη κατάργησή του.

– Μια τέτοια απόφαση βέβαια δεν μπορεί να ληφθεί μονομερώς από την Ελλάδα, καθώς πρέπει να είναι μία κοινή απόφαση των χωρών μελών της Ε.Ε.

-Δεν πιστεύουμε, ότι η κατάργηση των θεωρήσεων μπορεί να οδηγήσει σε μαζική άνοδο της παράνομης  μετανάστευσης. Μέχρι την πλήρη κατάργηση των θεωρήσεων, λαμβάνουμε όλα τα μέτρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία χορήγησής τους, στους Ρώσους πολίτες. Εξακολουθούμε να προωθούμε, στο πλαίσιο των επαφών μας στις Βρυξέλλες, την κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων. Αυτό γίνεται και τώρα και αυτό θα συμβεί και κατά την Προεδρία μας στην ΕΕ.

Σχετικά με την προώθηση του σχεδίου «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη»

-Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διεργασίες για το σχέδιο «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», αν η Βουλγαρία αλλάξει τη στάση της.

 -Η προηγούμενη κυβέρνηση της Βουλγαρίας είχε εκφράσει αμφιβολίες, για τη σκοπιμότητα του έργου και είχε χάσει το ενδιαφέρον της.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για αυτό το έργο και είναι έτοιμη να συνεχίσει τις εργασίες, σε περίπτωση που η Βουλγαρία αλλάξει τη στάση της.

Σχετικά με την κρίση στην Συρία

-Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη συριακή κρίση, διότι καμία από τις πλευρές δεν θα καταφέρει να επικρατήσει.

-Για εμάς, είναι προφανές, ότι το καθεστώς της Δαμασκού έχει χάσει τη νομιμοποίησή  του. Ωστόσο, συνεχίζουμε να επιμένουμε, ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με πολιτικά μέσα.

-Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην φλόγα της συριακής εστίας και αυτό που συμβαίνει είναι μια τεράστια ανθρώπινη τραγωδία, μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.

Σχετικά με την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Ελλάδα

-Ο Πρόεδρός μας έχει στείλει επίσημη πρόσκληση στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Περιμένουμε τον Ρώσο ηγέτη στην Ελλάδα. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ενίσχυση και την αναβάθμιση των σχέσεων με τη Ρωσία. Έχουμε πολύ φιλικά αισθήματα απέναντι στον ρωσικό λαό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.