Σ.Λαβρόφ: “Θα στηρίξουμε την Ελλάδα έμπρακτα”

Σ.Λαβρόφ: “Θα στηρίξουμε την Ελλάδα έμπρακτα”

Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου συζητήθηκε,στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάτι το οποίο βρήκε των Ρώσο ΥΠΕΞ “θετικό”. 

Όταν ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου, ο Ρώσος υπουργός απάντησε πως «το αντιμετωπίζουμε θετικά».

Ο Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε στον Ρώσο υπουργό για τη στήριξή της Ρωσίας και ιδιαίτερα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς της Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα των Ρώσων τουριστών έπεσαν σαν βροχή σε μια “αφυδατωμένη οικονομία”.

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε τη συμπάθεια της Μόσχας για τις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση να βγει από την κρίση. «Βλέπουμε ότι υπάρχει πρόοδος και θα σας στηρίξουμε κι εμείς με κάθε τρόπο, όχι μόνο ηθικά, αλλά και προωθώντας το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στον πρωθυπουργό.

Υποδεχόμενος τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και έκανε λόγο για μια στρατηγική σχέση η οποία, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Η Ρωσία είναι μια χώρα με την οποία μοιραζόμαστε σημαντικούς μακροχρόνιους δεσμούς και κοινά ενδιαφέροντα. Όταν ο πρέσβης μας, λίγες μέρες πριν, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Πούτιν, ο κ. Πούτιν είπε ότι έχουμε παραδοσιακά στενή συνεργασία. 

Ευχαριστώ για το 1 εκατομμύριο τουριστών που έφτασαν στην Ελλάδα από τη Ρωσία. Πιστεύω ότι αυτή η στρατηγική σχέση είναι πολύ σημαντική και για τους δυο μας και είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην εξωτερική μας πολιτική. Πιστεύω ότι έχουμε την πολιτική βούληση να ενεργοποιήσουμε τις διμερείς σχέσεις μας και να τις φέρουμε στο αναγκαίο επίπεδο. Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ που ήρθατε στην Αθήνα. Είναι πραγματική ευχαρίστηση να σας έχουμε εδώ», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τη θερμή υποδοχή, και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην οικονομία. «Η σχέση μας είναι βασισμένη στα θεμέλια μιας πολύ μακράς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού», είπε.

«Στεκόμαστε δίπλα στις προσπάθειες της κυβέρνησής σας να ξεπεράσετε κάποιες δυσκολίες στην οικονομία. Σημειώνουμε την πρόοδο και θα στηρίζουμε τις προσπάθειές σας με όποιο τρόπο μπορούμε με ηθικούς τρόπους, αλλά ακόμα και με προώθηση του εμπορίου και της οικονομικής μας συνεργασίας. 

Πιστεύουμε ότι η κυβερνητική επιτροπή που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο συμφώνησε στην εφαρμογή μερικών σημαντικών πραγμάτων. Θα μείνουμε μέχρι τέλους και θα χαρούμε να συνεργαζόμαστε σε όλους τους τομείς που οι Έλληνες φίλοι μας είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν. 

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι ο αριθμός των Ρώσων που επισκέπτονται την Ελλάδα μεγαλώνει και αυτό τον χρόνο θα φθάσουμε σε ένα επίπεδο άνω του ενός εκατομμυρίου. Και θα θέλαμε να φιλοξενήσουμε και περισσότερους Έλληνες στην Ρωσία», είπε ο Ρώσος υπουργός από την πλευρά του.

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στη Ελλάδα επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι.

Ο κ. Παπούλιας έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των φτωχών, όπως είπε, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας. Επίσης, ο κ. Παπούλιας εκθείασε τη στάση της Ρωσίας και προσωπικά του κ. Λαβρόφ όσον αφορά την αποφυγή διεθνούς σύγκρουσης, με αφορμή την κρίση στη Συρία. 

«Σαν πρώην υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδος, είμαι υποχρεωμένος να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας να αποτραπεί, αν θέλετε, μία σύγκρουση εξαιτίας της Συρίας. Θεωρώ ότι ήταν μία μεγάλη και σημαντική επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Aνέδειξε και το ειδικό βάρος της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως και ο πρωθυπουργός έτσι κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για το ένα εκατομμύριο Ρώσους πολίτες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα φέτος, ελπίζοντας ότι το 2014 θα γίνουν δύο εκατομμύρια, και τόνισε ότι αυτό ήταν μία εξαιρετική συμβολή για την ανάπτυξη του τουρισμού.

Επιπλέον, σημείωσε τους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία λέγοντας: «Πολεμήσαμε πολλές φορές μαζί. Μας βοηθήσατε το 1821 στη μεγάλη απελευθερωτική επανάστασή μας, πολεμήσαμε μαζί ενάντια στον ναζισμό και τώρα έχουμε μία εγκάρδια σχέση, την οποία πρέπει να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο».

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ ευχαρίστησε για τη θαυμάσια διοργάνωση της τελετής παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ιανουάριο στο Σότσι, ενώ έκανε αναφορά στην πνευματική εγγύτητα, όπως είπε, που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες. 

«Υπάρχει ένας συμβολισμός στο γεγονός ότι τιμάμε φέτος τα 175 χρόνια από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ιωάννη Καποδίστρια, που είναι μία συμβολική μορφή, και συμμετείχαμε στην έναρξη εργασιών ενός συνεδρίου για το γεγονός αυτό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα ηθικά ιδεώδη είναι κοινά. «Και η Ρωσία και η Ελλάδα είναι χριστιανικές χώρες. Και σήμερα οι ηθικές αρχές, ακριβώς αυτές οι αρχές που προσπάθησε να θεσπίσει στη διεθνή πολιτική και ο Ιωάννης Καποδίστριας, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και επικαιρότητα» επεσήμανε.

Φυσικα η μείωση της τιμής του αερίου θα εξαρτηθεί από το πως θα συμπεριφερθούμε στους Ρώσους στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις ΟΣΕ-ΟΛΘ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.