ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Aνησυχία για τα χημικά δυτικά της Κρήτης

Aνησυχία για τα χημικά δυτικά της Κρήτης

Όπως ήδη σας έχει ενημερώσει το defencenet.gr υπάρχει σοβαρή ανησυχία για την καταστροφή των χημικών όπλων του Μ.Άσαντ δυτικά της Κρήτης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσία για την καταστροφή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα χημικά από την Συρία μεταφέρονται με πλοία από τη Δανία και τη Νορβηγία προς άγνωστη κατέυθυνση -εικάζεται ότι μεγάλο μέρος των χημικών του Άσαντ θα καταστραφούν σε εγκαταστάσεις στη Γερμανία- προκειμένου να αδρανοποιηθούν.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα πιο επικίνδυνα και θανατηφόρα από τα χημικά που διέθετε ο Άσαντ αναμένεται να καταστραφούν σε διεθνή ύδατα, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας, Λιβύης και Κρήτης. Η διαδικασία καταστροφής των περίπου 20 τόνων αερίου μουστάρδας που διέθετε ο Μπασάρ αλ Άσαντ θεωρείται η πιο κρίσιμη. Η διαδικασία αυτή εχει προγραμματιστεί να γίνει στο αμερικανικό πλοίο «MV Cape Ray».

Στην Κρήτη υπάρχουν αντιδράσεις και προβληματισμός ότι η διαδικασία της υδρόλυσης, με την οποία αναμένεται να καταστραφούν τα χημικά του Άσαντ δημιουργεί κινδύνους για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης. Από την αμερικανική πλευρά έχουν παρασχεθεί εγγυήσεις ότι η διαδικασία είναι απολύτως διασφαλισμένη και ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα για το οικοσύστημα της περιοχής.

Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου επισημαίνουν στο www.protothema.gr ότι το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η Μεσόγειος από μεταφορά και καταστροφή των χημικών που διέθετε το καθεστώς του Μπασάρ Άσαντ στη Συρία. Το ζήτημα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου του συριακού καθεστώτος σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου αναμένεται να τεθεί στις συνομιλίες που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ Τζον Κέρι την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.