ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Συνάντηση Ν.Κοτζιά με τον Ιρανό υπ. Εξωτερικών M.J.Zarif: Ανοικτό το ενδεχόμενο για ενεργειακή συνεργασία

Συνάντηση Ν.Κοτζιά με τον Ιρανό υπ. Εξωτερικών M.J.Zarif: Ανοικτό το ενδεχόμενο για ενεργειακή συνεργασία

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο για ενεργειακή συνεργασία με το Ιράν σύμφωνα με τα όσα είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ιρανό ομόλογό του M. J. Zarif..

Ο κ.Κοτζιάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε:

Η ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ιράν στον ενεργειακό τομέα είναι δυνατή και επιθυμητή. Το Ιράν διαθέτει υψηλής ποιότητας και ποσότητας αέριο και ιδιαίτερα πετρέλαιο και η Ελλάδα είναι σε ένα σημείο της γεωγραφίας που αποτελεί είσοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης η Ελλάδα, ή, πιο σωστά, οι Έλληνες εφοπλιστές, διαθέτουν μεγάλο στόλο μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και πετρελαίου. Νομίζω ότι η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες θα έχει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και στις μεταφορές.

Επιπλέον, όπως είναι γνωστό – μετά και από τη συνάντηση που είχαμε στη Βουδαπέστη πέντε κράτη, η Τουρκία, η Ελλάδα, η FYROM, η Σερβία και η Ουγγαρία- θέλουμε ως Ελλάδα, να γίνουμε μία χώρα προορισμός και ταυτόχρονα διέλευσης ενέργειας προς την Κεντρική Ευρώπη. Νομίζω ότι στους νέους αγωγούς που έχει ανάγκη η περιοχή θα μπορεί να διοχετεύεται ενέργεια και από το Ιράν”.

Από την πλευρά του ο Ιρανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως μέλος του ΟΗΕ,της ΕΕ και του NATO ,στις διαπραγματεύσεις της Τεχεράνης με τη Δύση:

“Ανέκαθεν διατηρήσαμε μια πολύ καλή σχέση, μια σχέση κατανόησης με την Ελλάδα και ανέκαθεν αξιολογούσαμε και αξιολογούμε τον ρόλο που η Ελλάδα διαδραματίζει στους κόλπους των οργανισμών στους οποίους ανήκει ως χώρα φίλη προς το Ιράν. Αυτό πάει πολύ βαθιά πίσω στο χρόνο.

Ιδιαίτερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό έχουμε κοινές απόψεις σχετικά με το πώς πρέπει να πιέσουμε και να επιμείνουμε για μια αξιοπρεπή λύση μέσω του αμοιβαίου σεβασμού. Το Ιράν δεν μπορεί να αποδεχτεί οποιαδήποτε λύση, η οποία δεν μας σέβεται και δεν είναι αξιοπρεπής.

Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα τέτοιο ρόλο, στο να πείσει και τους υπόλοιπους και να τους κάνει να καταλάβουν ότι συμφωνίες μπορούμε να δεχτούμε εφόσον όλες οι πλευρές μπορούν να είναι σίγουρες ότι έχουν επιτύχει θετικά αποτελέσματα, όχι σε βάρος άλλων.

Εάν κάτι γίνεται σε βάρος των υπολοίπων, αυτό δεν είναι δυνατό να ευσταθεί σήμερα. Όσο περισσότεροι το καταλάβουν, τόσο το καλύτερο. Και πιο πολύ το ξέρουν αυτό οι φίλοι μας στην Ελλάδα. Ίσως κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα χάσουμε όλοι μαζί. Έτσι λειτουργεί η διεθνής κοινότητα και πιστεύω ότι η Ελλάδα και ως μέλος του ΟΗΕ και ως μέλος του ΝΑΤΟ, με τη βαθιά αίσθηση που έχει της ιστορίας, του πολιτισμού και της πολιτιστικής παράδοσης, μπορεί να πείσει και τους υπόλοιπους φίλους μας σε αυτούς τους οργανισμούς, αλλά και τους μη φίλους μας, ότι πρέπει να αξιολογήσουν και να καταλάβουν αυτές τις πραγματικότητες. Μετά από χιλιάδες χρόνια ιστορίας, το Ιράν δεν πρόκειται να δεχτεί ότι θα το ντροπιάσουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.