Πώς από μια παραλίγο κρίση με την Ρωσία και τις ΗΠΑ η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη

Πώς από μια παραλίγο κρίση με την Ρωσία και τις ΗΠΑ η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη

Iδιαίτερα θετική ήταν η κατάληξη για την Ελλάδα σε μια επαυξημένη κρίση των σχέσεών της με την Ρωσία αλλά και τις ΗΠΑ, με αφορμή της άιτησης διέλευσης από το ελληνικό FIR πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών που θα μεταφέρουν “ανθρωπιστική βοήθεια” στην Συρία.

Η Ελλάδα δεν αρνήθηκε την διέλευση των ρωσικών αεροσκαφών, χωρίς όμως να απαντήσει από την περασμένη εβδομάδα που ζητήθηκε, καθώς την ίδια στιγμή είχαν εκδηλωθεί πιέσεις από πλευράς Ουάσιγκτον για να “ανάψει κόκκινο” η Αθήνα στο αίτημα της Μόσχας.

Ουσιαστικά την όλη εξέλιξη θα έκρινε η Βουλγαρία όπως και έγινε τελικά, η οποία αρνήθηκε την διέλευση των ρωσικών αεροσκαφών, άλλωστε η κυβέρνηση Μπορίσοφ είναι το “πιόνι” των ΗΠΑ στην περιοχή.

Υπήρξαν πάντως, διελεύσεις ρωσικών αεροσκαφών συνοδεία μαχητικών, από το ελληνικό FIR, προερχόμενα από άλλες κατευθύνσεις.

Εν πάσει περιπτώσει η υπηρεσιακή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ υπό τον έμπειρο Π.Μολυβιάτη παρέδωσε “μαθήματα διπλωμστίας” και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το pronews.gr εκτιμήθηκε η στάση αυτή απο την Μόσχα και αφ’ετέρου δεν χρειάστηκε να δοκιμαστούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Πριν λίγο εκδόθηκε σχετική ανακοΊνωση από το ΥΠΕΞ και συγκεκριμένα από τον εκπρόσωπο τύπου Κωνσταντίνου Κούτρα ο οποιος δήλωσε τα εξής:

«Όχι μόνον δεν εξεφράσθη δυσφορία ή οποιοδήποτε άλλο αρνητικό σχόλιο προς την Ελληνική Κυβέρνηση, από οιαδήποτε πλευρά, σχετικά με το ζήτημα χορήγησης άδειας υπέρπτησης του ελληνικού εναερίου χώρου, αλλά, αντιθέτως, εκτιμήθηκαν ιδιαιτέρως οι χειρισμοί της Ελλάδας στο θέμα αυτό».

Πάντως το πρακτορείο TASS επικαλούμενο αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δώσει στη Ρωσία το δικαίωμα να κάνει χρήση του εναερίου χώρου της για υπερπτήσεις ρωσικών αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία από την 31η Αυγούστου.

Το ρωσικό πρακτορείο Interfax επικαλείται επίσης αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τον οποίο και το Ιράν έχει επιτρέψει τις ρωσικές υπερπτήσεις προς τη Συρία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την Τετάρτη, η Μόσχα επιβεβαίωσε τη στρατιωτικής της παρουσία στη Συρία. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε συγκεκριμένα ότι εμπειρογνώμονες του ρωσικού Στρατού βοήθησαν στις παραδόσεις ρωσικών όπλων στη Συρία, τα οποία η Μόσχα υποστηρίζει ότι αποτελούν προμήθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.