ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Η σκληρή δήλωση του Αβραμόπουλου για τον Μπερίσα

Η σκληρή δήλωση του Αβραμόπουλου για τον Μπερίσα

Η ανταλλαγή διπλωματικών «φιλοφρονήσεων» ανάμεσα στην Αθήνα και τα Τίρανα μετά την αιφνίδια κρίση στις διμερείς σχέσεις που προκάλεσε ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ότι τα αλβανικά εδάφη εκτείνονται μέχρι την Πρέβεζα, συνεχίζεται!

Με μία σκληρή δήλωση, ο υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος σχολιάζει τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μπερίσα προσπάθησε να ανασκευάσει το υποτιθέμενο γλωσσικό ολίσθημα που ωστόσο αποκάλυψε τις αλυτρωτικές βλέψεις του αλβανικού κατεστημένου.   

«Οι πολιτικοί δεν σκέπτονται και μιλούν κοιτώντας εκατό χρόνια πίσω, αλλά βλέποντας εκατό χρόνια μπροστά», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος σχετικά με τον τρόπο που επέλεξε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας να διορθώσει την προκλητική του δήλωση.

Η πρώτη δήλωση του κ. Μπερίσα την τετάρτη ήταν: «Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!».

Μετά την έντονη διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης και το διάβημα του πρεσβευτή της Ελλάδας στα Τίρανα για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας ότι η Πρέβεζα αποτελεί… αλβανικό έδαφος, ο Σαλί Μπερίσα προσπάθησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του.

«Η δήλωση του πρωθυπουργού αναφέρεται στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας του Νότου, του Βορρά ή της Ανατολής», τόνισε η Έρλα Μεχλίλι, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ακύρωσε την προγραμματισμένη μετάβασή του στα Τίρανα για τις εκδηλώσεις εορτασμού των 100 χρόνων από την ανεξαρτησία της Αλβανίας κάνοντας λόγο για δηλώσεις που «δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών». Μάλιστα ο κ. Αβραμόπουλος προειδοποιούσε με εύσχημο τρόπο ότι η στήριξη της Αθήνας στο αίτημα των Τιράνων για την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα, δεν είναι δεδομένη.

Την Πέμπτη ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επανήλθε στο θέμα λέγοντας: «Υπάρχει μία γαλλική έκφραση που λέει: οι φίλοι λάμπουν δια της απουσίας τους» και με τον τρόπο αυτό σχολίασε την απόφαση του κ.Αβραμόπουλου να ματαιώσει την μετάβασή του στα Τίρανα για τον εορτασμό των 100 ετών από την ανεξαρτησία της Αλβανίας.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της «Μεγάλης Αλβανίας», ο κ. Μπερίσα επανέλαβε ότι η ενοποίηση των Αλβανών θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Νομίζω ότι αυτός ο σκοπός είναι δίκαιος και γι΄ αυτόν θα πρέπει να εργαστούν όλοι οι Αλβανοί. Πρέπει να εργαστούμε, όπου κι αν βρισκόμαστε για το ευρωπαϊκό αυτό μέλλον. Αυτή είναι η απάντησή μου για τη Μεγάλη Αλβανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαλί Μπερίσα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.