Ανάπτυξη των διμερών σχέσεων συζήτησε με την Νορβηγίδα ομόλογό του ο Κοτζιάς

Ανάπτυξη των διμερών σχέσεων συζήτησε με την Νορβηγίδα ομόλογό του ο Κοτζιάς

Η υπουργός εξωτερικών της Νορβηγίας, Ίνε Μαρί Έρικσεν, υποδέχθηκε με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών τους, τόσο στην κατ´ιδίαν μεταξύ τους συνάντηση όσο και στις διευρυμένες συνομιλίες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποτέλεσαν η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας καθώς και οι εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια. Περιοχή για την οποία άλλωστε η Νορβηγία επιδεικνύει διαχρονικά αυξημένο ενδιαφέρον, χρηματοδοτώντας πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και η εδραίωση του Κράτους Δικαίου.

Ειδικότερα, ο Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανέπτυξε σε βάθος τις διάφορες πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνοντας ότι κοινή συνιστώσα της Ελλάδος και της Νορβηγίας είναι η προώθηση μιας θετικής ατζέντας. Σε αυτή τη βάση, είναι θεμιτή και θα επιφέρει προστιθέμενη αξία η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών επί σειράς θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Μεταξύ των οποίων, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια αλλά και το μέλλον της ευρωπαϊκής ένωσης όπου οι δύο πλευρές θα ήταν σκόπιμο να ανταλλάσσουν απόψεις. Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε τους συσχετισμούς και τις προκλήσεις στην περιοχή των Βαλκανίων, τόσο στο εσωτερικό των χωρών που τα απαρτίζουν όσο και ως προς την ευρωπαϊκή τους πορεία. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συμφωνία των Πρεσπών και τις προοπτικές που αυτή διανοιγεί για τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, αλλά και για την εν γένει συνεργασία και σταθερότητα μίας ιστορικά ασταθούς περιοχής.

Παράλληλα ο Ν. Κουτζιάς δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το μέλλον της Ευρώπης οφείλει να μας απασχολήσει όλους, κράτη μέλη της Ένωσης αλλά και συνδεδεμένα μέλη όπως η Νορβηγία, καθώς χώρες μικρού και μεσαίου εκτοπίσματος θα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα ώστε οι φωνές τους να συνεχίζουν να ακούγονται εντός μίας διευρυμένης ευρωπαϊκής οικογένειας. Καταλήγοντας κάλεσε την ομόλογό του να εργαστούν από κοινού για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, θεσπίζοντας, μεταξύ άλλων, τακτικότερες διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμοδίων διευθύνσεων των υπουργείων εξωτερικών σχετικά με τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά της, η Νορβηγίδα ΥΠΕΞ εξήρε τις διεθνείς και περιφερειακές πρωτοβουλίες της Ελλάδας, τονίζοντας ότι μέσω αυτών ενισχύεται η σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου. Προς την κατεύθυνση αυτή, η συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε καταλυτική. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι η χώρα μας έχει αναδειχθεί ως ιδιαίτερα δραστήρια τόσο στις υποθέσεις της περιοχής μας όσο και σε ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Χαιρετίζοντας την σχετική κινητικότητα, εξέφρασε την επιθυμία της χώρας της να συμμετάσχει ενεργότερα στις ελληνικές πρωτοβουλίες.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Ν. Κοτζιά για την πρόσκληση που της απηύθυνε να επισκεφθεί την Ελλάδα, την οποία και αποδέχτηκε, δεσμευόμενη να έλθει στην Αθήνα εντός του 2018, σε αμοιβαίως συμφωνημένη ημερομηνία.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να καταγράψουν σειρά πεδίων που προσφέρονται για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, όπως ενδεικτικά η ναυτιλία. Οι κ.κ. Κοτζιάς και Σόρενσεν θα συναντηθούν εκ νέου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ολοκληρώνοντας την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Όσλο από το 2011, ο Ν. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Πρώτο Αντιπρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του νορβηγικού κοινοβουλίου, προερχόμενους από το Συντηρητικό Κόμμα. Οι τελευταίοι χαιρέτησαν την έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια τονίζοντας τις θετικές προοπτικές που αυτή δημιουργεί για την σταθεροποίηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας. Επιπλέον χαιρέτησαν τη συμφωνία των Πρεσπών εκφράζοντας ενδιαφέρον για τα επόμενα βήματα που αυτή προβλέπει. Περαιτέρω, η συζήτηση περιεστράφη στις σχέσεις Ελλάδος με την Τουρκία καθώς και στις εξελίξεις στο μεταναστευτικό προσφυγικό. Ως προς το τελευταίο, δεν παρέλειψαν να εκφράσουν θαυμασμό για τον τρόπο που η κυβέρνηση και η κοινωνία αντιμετώπισαν το κρίσιμο αυτό θέμα.

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Όσλο, όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, επιβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και έθεσε τα θεμέλια για την εμβάθυνση της συνεργασίας και τη δημιουργία συνεργειών σε τομείς όπου υπάρχει έντονο αμοιβαίο ενδιαφέρον.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.