Γ.Κατρούγκαλος: «Εντελώς απίθανο η Τουρκία να κάνει γεωτρήσεις στο Καστελόριζο»

Γ.Κατρούγκαλος: «Εντελώς απίθανο η Τουρκία να κάνει γεωτρήσεις στο Καστελόριζο»

Κάθε ώρα παραπάνω που μένουν τα πλοία στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου, η Τουρκία χάνει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Τομέα της Β’ Περιφέρειας της Αθήνας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γκριζάρει από πλευράς Διεθνούς Δικαίου τις περιοχές αυτές, υπογραμμίζοντας ότι έτσι αποκλείει τον εαυτό της από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς δε σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και προχωρά σε παράνομες ενέργειες που καταδικάζει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας”.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη μεγάλη σημασία της ομόφωνης απόφασης της ΕΕ περί λήψης μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου, μια σημαντική ελληνική και κυπριακή διπλωματική επιτυχία, όπως είπε, που ήταν καρπός συστηματικής διπλωματικής προσπάθειας των δύο χωρών.

Ερωτηθείς σχετικά απέκρουσε την κριτική περί εξωτερικής πολιτικής κατευνασμού, την χαρακτήρισε “αντιφατική” και τόνισε ότι “εμείς δεν ακολουθήσαμε τη ρητορική της Τουρκίας, και ποτέ δεν ασκήσαμε εξωτερική πολιτική με κριτήρια εσωτερικής”. Εστιάζοντας μάλιστα τα αποτελέσματα των διπλωματικών προσπαθειών της χώρας μας με τη ρητή καταδίκη της Τουρκίας είπε ότι “αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο του κατευνασμού, δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε πολιτική με δόντια”.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο τουρκικών γεωτρήσεων στο Καστελόριζο ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε αφενός την ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού μας και αφετέρου στα μηνύματα που εστάλησαν, όπως είπε, όχι μόνο διμερώς, αλλά με πολλούς διπλωματικούς διαύλους, γεγονός που καθιστά κατά την άποψή του ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως “εντελώς απίθανο”.

Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και τη στάση της ΕΕ ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων διευκρινίζοντας ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να κριθεί ξεχωριστά για την πρόοδο που επιτυγχάνει. Ειδικότερα για τη Β. Μακεδονία και τα βήματα που έχει κάνει χαρακτήρισε την ΕΕ όχι και τόσο γενναιόδωρη, ούτε τόσο αξιόπιστη στις δεσμεύσεις της όσο θα έπρεπε, μολονότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία. Ως προς τα δικά μας, τα διμερή, αποσαφήνισε πως το γεγονός “για πρώτη φορά η Συμφωνία των Πρεσπών συνδέθηκε με την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, είναι ό,τι καλύτερο για μας, γιατί μ’ αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε μελλοντική παραβίαση, απόκλιση από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών η γειτονική χώρα, θα ελέγχεται και θα συνδέεται με την ευρωπαϊκή της προοπτική”.

«Η εθνική πολιτική θα πρέπει να είναι θέμα εθνικής συναίνεσης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, στην εκπομπή Αντιλογίες στο CNN Greece, χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την οποία η κυβέρνηση δέχτηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, καθώς πρέπει πάντοτε, όπως είπε, να προετοιμαζόμαστε ακόμα και για ενδεχόμενα που δεν είναι πιθανά.

Ερωτηθείς σχετικά με την οικονομία και τον νόμο που φέρει το όνομά του ο κ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε της επέμβασης στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να «μπορεί αυτό να πληρώνει τις συντάξεις, καθώς όταν το παραλάβαμε είχε ένα άνοιγμα ενός δις», εξηγώντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε ένα νέο ασφαλιστικό, με νέους κανόνες, το οποίο χωρίς οριζόντιες περικοπές βοήθησε τους πιο αδύναμους.

Χαρακτήρισε «δίκαιη» τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση -παρά τις χαμηλές συντάξεις που «ήταν αυτές που μπορούσε να αντέξει η οικονομία- η οποία έγινε με έναν τρόπο δίκαιο, υπό την έννοια πως εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες για όλους.

Τέλος σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra news, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε αναφορικά με την Τουρκία ότι εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα αλλά είμαστε πάντα σε εγρήγορση, σημειώνοντας ότι θέλουμε να εκτονώνεται η ένταση, λόγος για τον οποίο έχουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία ώστε να μην επιτρέψουμε η συσσώρευση της έντασης να δημιουργήσει ατύχημα.

Χαρακτήρισε ως ιστορικό γεγονός τις υπό συζήτηση κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας. Ενώ ερωτηθείς σχετικά με το Κυπριακό τόνισε ότι η λύση για το Κυπριακό μπορεί να είναι μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κεκτημένου του Κραν Μοντανά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ερωτηθείς σχετικά με το ασφαλιστικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί, τόνισε ότι η δημόσια ασφάλιση πρέπει να καλύπτει τις βασικές ανάγκες των πολιτών και σημείωσε ότι όσα υπόσχεται ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι πραγματικά, χαρακτηρίζοντας τις πολιτικές της ΝΔ ως νεοφιλελεύθερες και επιζήμιες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.