ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ν.Δένδιας: «Η Ελλάδα δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ» – Τι είπε για τα Σκόπια

Ν.Δένδιας: «Η Ελλάδα δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ» – Τι είπε για τα Σκόπια

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνική εκπομπή μίλησε τόσο για την επίσκεψή του στη Μόσχα όσο και για την αυριανή συνάντησή του με τους Ζάεφ και Ντιμιτρόφ.

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η ορθή εφαρμογή είναι απαραίτητη, εξηγώντας ότι κανένα από τα μέρη δεν μπορεί να σκεφθεί από την άποψη του διεθνούς δικαίου να μιλήσει για την ακυρότητα της Συμφωνίας, προσθέτοντας ότι κάθε χώρα έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον, έχει συνέχεια και πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες

Ο Δένδιας ανέφερε την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα ως παράδειγμα, ότι ενώ άλλαξε η κυβέρνηση και η σημερινή δεν είχε «απολύτως καμία ταύτιση με τη θέση της προηγούμενης κυβέρνησης στη Συμφωνία», εντούτοις τη σέβεται.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, δεν υπάρχει απολύτως καμία δυνατότητα να μιλάμε για αλλαγή της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας. Οτιδήποτε άλλο ισχυριστεί κάποιος από τη γειτονική χώρα, νομίζω είναι εκ του πονηρού και ούτε ως βάση συζήτησης, πόσο μάλλον να χρειάζεται αντίκρουση», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα μιλάει τόσο με την Ιταλία όσο και με την Γερμανία, διότι η προοπτική της ΕΕ για τις χώρες της περιοχής αποτελεί άμεσο ζήτημα για την Αθήνα, αλλά επισημαίνει ότι απαιτείται προσοχή.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί επειδή δεν θέλουμε αποτυχίες. Ξέρεις, για να βάλεις ένα θέμα σε ένα συμβούλιο, το βάζεις όποια στιγμή θέλεις, δεν σε εμποδίζει κανείς να το βάλεις, το ερώτημα είναι τι θα γίνει, γιατί αν τα όχι είναι αλλεπάλληλα, αυτό δεν σε επαναφέρει στο σημείο έναρξης της συζήτησης, σε επαναφέρει σε ένα πολύ προηγούμενο και πολύ χειρότερο σημείο. Άρα, λοιπόν εγώ θέλω να κουβεντιάσω και με τους δύο, να δω τι βλέπουν τι κάνουν» είπε ο Δένδιας σχετικά με την αυριανή συνάντηση με τον Ζάεφ και Ντιμίτροφ.

Όσον αφορά το ταξίδι στη Μόσχα, όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί ένας χρήσιμος «δίαυλος συνεννόησης» μεταξύ της Ρωσίας «σε μια πορεία αλληλοκατανόησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», καθώς, όπως πρόσθεσε, «η Ρωσία πρέπει να είναι κομμάτι της ασφάλειας της Ευρώπης».

«Μπορούμε να είμαστε ένας “honest broker”, κάποιος δηλαδή ο οποίος λέει την αλήθεια καθαρά και στις δύο πλευρές και βοηθάει να λυθούν οι παρανοήσεις. Δεν είμαστε εμείς που θα έλξουμε μια μεγάλη χώρα, όπως η Ρωσία. Δεν είμαστε εμείς που θα έλξουμε το ΝΑΤΟ. Όμως, μπορούμε να βοηθήσουμε εξαιτίας της θέσης μας και της ιστορίας μας στην επίλυση παρεξηγήσεων», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα ενεργειακά, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι συζητήθηκε το πιθανό ενδιαφέρον για συμμετοχή στις έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές, αλλά και τα θέματα των υπαρχόντων αγωγών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ακόμη ότι έγινε ενημέρωση προς τη Ρωσία για την τουρκική συμπεριφορά, ποια είναι η κατάσταση στο Κυπριακό και ποια είναι η κατάσταση στο Αιγαίο.

«Τους εξηγήσαμε τι περαιτέρω θέλουμε εμείς, γιατί θα προτιμούσαμε οι ανακοινώσεις και οι τοποθετήσεις της ρωσικής πλευράς, όσον αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, να είναι πιο καθαρές», είπε.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο κ. Δένδιας τόνισε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ορίζεται ως «αντι-Τουρκία» και υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα «να έχει μια ειλικρινή σχέση με την Τουρκία».

«Πρέπει να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας και ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία. Καθαρές κουβέντες, δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσουμε. Δεν σημαίνει καθόλου ότι θα συμφωνήσουμε. Όμως, ο διάλογος πρέπει να υπάρχει και οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να υπάρχουν και η αλληλοκατανόηση, έστω και της διαφορετικής θέσης, πρέπει πάντοτε να υπάρχει».

Ο κ. Δένδιας τόνισε ακόμη τη σημασία της κατοχύρωσης και νομικά της αμυντικής σχέσης της Ελλάδος με τις ΗΠΑ, «όχι εναντίον της Τουρκίας», αλλά «υπέρ της ασφάλειας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Κινέζου Πρόεδρου Xi Jinping στην Αθήνα, εκφραζοντας ότι η Κίνα προτεραιοποιεί τις σχέσεις της με την Ελλάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.