Ρ.Τ.Ερντογάν και Φ.Σαράτζ μοίρασαν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και το ΥΠΕΞ μιλά για «κόκκινες γραμμές»

Ρ.Τ.Ερντογάν και Φ.Σαράτζ μοίρασαν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και το ΥΠΕΞ μιλά για «κόκκινες γραμμές»

Ταγίπ Ερντογάν και Φαγιέζ αλ Σαράτζ «συμφώνησαν» να προχωρήσουν σε έρευνες κι εξορύξεις σε όλο το μήκος της τουρκολιβυκής ΑΟΖ μοιράζοντας έτσι όλη την υφαλοκρηπίδα και οι πρώτες δηλώσεις από το ελληνικό ΥΠΕΞ είναι ότι έχουμε “κόκκινες γραμμές”.

Την ίδια στιγμή οι πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζοντας τις κοινές δηλώσεις Σαρατζ – Ερντογάν τόνισαν πως ήταν «αναμενόμενες» και προσθέτουν πως «η Αθήνα έχει κάνεις σαφείς τις “κόκκινες γραμμές” και θα συνεχίσει να είναι δραστήρια σε διπλωματικό επίπεδο κάθε φορά που θα υπάρχει κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας».

Θυμίζουμε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, υποστήριξε θα συνεργαστεί με τη Λιβύη για να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου, ανακοινώνοντας μάλιστα και μία νέα θαλάσσια συμφωνία όπως αναφέραμε σχετικά εδώ.

«Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με τη Λιβύη, περιλαμβανομένης της έρευνας και εξόρυξης, ώστε να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αποφασισμένος να θέσει υπό τον έλεγχό του τη Λιβύη ο Σάρατζ

Ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης, Φάγιεζ αλ Σάρατζ, δήλωσε σήμερα ότι είναι «αποφασισμένος» να θέσει υπό τον έλεγχό του όλη τη χώρα, μετά τις τελευταίες επιτυχίες των στρατιωτικών δυνάμεων που τον στηρίζουν, απέναντι στον στρατό του Χαλίφα Χάφταρ.

«Η μάχη μας συνεχίζεται και είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε τον εχθρό, να επιβάλλουμε τον έλεγχο στο σύνολο της πατρίδας μας και να εξολοθρεύσουμε όλους εκείνους που θέτουν σε κίνδυνο την οικοδόμηση ενός δημοκρατικού και σύγχρονου κράτους», είπε ο Σάρατζ μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κυριότερο σύμμαχό του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μολονότι ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη, ο Σάρατζ επανέλαβε ότι αρνείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με «τον εγκληματία πολέμου» Χαλίφα Χάφταρ επειδή ο στρατάρχης «δεν ήταν ποτέ εταίρος στην πολιτική διαδικασία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.