ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Για ακόμη μία φορά πήρε το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκος (φώτο, βίντεο)

Για ακόμη μία φορά πήρε το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκος (φώτο, βίντεο)

Για 35η φορά στην ιστορία του νίκησε ο Παναθηναϊκος…

Μπορεί ο Ολυμπιακός να έδειχνε εδώ και αρκετό καιρό στεγνός από ενέργεια και δυνάμεις, «ξεζουμισμένος» από τον μαραθώνιο της Ευρωλίγκας, το φάιναλ-φορ και τη σειρά των τελικών με τον Παναθηναϊκό, όμως πριν από την έναρξη του 5ου τελικού που θα έκρινε το πρωτάθλημα, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι δεν θα έβγαζε πάθος και αντίδραση σηκώνοντας την «κούπα» μέσα στο σπίτι του, στο ΣΕΦ.

Παρόλα αυτά, ο Παναθηναϊκός της μουρμούρας, της αλλαγής προπονητή, της αμφισβήτησης παικτών, έδειξε χαρακτήρα και μέταλλο, σε συνδυασμό με την έλλειψη άγχους και πίεσης, τους βοήθησε όχι μόνο να είναι καλύτεροι συνολικά στη σειρά των τελικών της Stoiximan.gr Basket League, αλλά να πάρουν και δια περιπάτου τον πέμπτο αγώνα στο ΣΕΦ (66-51) για να αναδειχθούν Πρωταθλητές Ελλάδας μετά από τρία χρόνια.

Ο Τσάβι Πασκουάλ και οι παίκτες του πήγαν στο Φάληρο απόλυτα συγκεντρωμένοι, με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να ηγείται της αποστολής, άντεξαν στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα του πρώτου μέρους, έκαναν ό,τι ήθελαν στη δεύτερη και την τρίτη περίοδο και πήραν πανεύκολα και απόλυτα δίκαια το 35ο πρωτάθλημα Ελλάδας στην ιστορία τους.

Πρωταγωνιστές σε αυτή την μεγάλη ανατροπή για τους «πράσινους» ήταν δύο παίκτες που δεν έχουν ακούσει και λίγα μέσα στη χρονιά όχι μόνο για την απόδοσή τους, αλλά και για την αξία τους. Νικ Καλάθης και Μάικ Τζέιμς ήταν εκπληκτικοί δίνοντας ό,τι είχαν και δεν είχαν για να βοηθήσουν την ομάδα τους. Αν και ο Καλάθης ήταν και σε αυτόν τον τελικό εξαιρετικός, ο τίτλος του MVP πηγαίνει στον Μάικ Τζέιμς που φλέρταρε ακόμη και με το triple-double! Ο Αμερικανός γκαρντ που ενδεχομένως και να έπαιξε για τελευταία φορά με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, σκόραρε 11 πόντους, μάζεψε 10 ριμπάουντ (9 είχε ο Νίκολα Μιλουτίνοφ) και έδωσε 6 ασίστ στα 30 λεπτά που αγωνίστηκε, για να… εξιλεωθεί για τις χαμένες ευκαιρίες του στον τρίτο αγώνα της σειράς.

Ένα στοιχείο που αποτυπώνει την εικόνα του παιχνιδιού είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν έδωσε ασίστ ούτε στη δεύτερη, ούτε στην τρίτη περίοδο. Δεν έδωσε τελική πάσα σε ολόκληρο ημίχρονο δηλαδή! Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, πήρε 46 πόντους από τον πάγκο του και έκανε μόλις οκτώ λάθη σε μια ατμόσφαιρα που άλλοι θα «έλιωναν» σαν σοκολάτες. Όχι όμως ο Παναθηναϊκός που το τελευταίο δίμηνο ζούσε και ανέπνεε γι’ αυτή την αναμέτρηση. Το πιθανότατα χειρότερο βράδυ της καριέρας του έζησε, τέλος, ο Γιώργος Πρίντεζης που σκόραρε 4 πόντους με 2/14.

Με Παπανικολάου και Μιλουτίνοφ στην πεντάδα του, ο Ολυμπιακός ακούμπησε στο ξεκίνημα του τελικού τη μπάλα στη ρακέτα την ώρα που οι πράσινοι επέμεναν στο περιφερειακό σουτ και έβρισκαν σίδερο. Οι Πειραιώτες έβαλαν τρία σερί τρίποντα για το 11-3 στο 4′, με τον έξαλλο Πασκουάλ να καλεί timeout, να επιστρατεύει Καλάθη και Ρίβερς ώστε να ηρεμήσει την πεντάδα και να δικαιώνεται με ένα σερί 7-0 για το 11-10 στο 6′.Ο Μπουρούσης έκανε εξαιρετική δουλειά, όμως οι Πειραιώτες κράτησαν το προβάδισμα μέχρι το τέλος της πρώτης περιόδου (17-14) με τις δυο ομάδες να έχουν 12/35 σουτ.

Οι πράσινοι ήταν ξεκάθαρα καλύτεροι στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου, πήραν το προβάδισμα την ώρα που οι γηπεδούχοι είχαν “παγώσει” και έπαιρναν κακές αποφάσεις στην επίθεση. Το τρίποντο του Φώτση (23-30) έβαλε ακόμη περισσότερη πίεση στην πλάτη των παικτών του Σφαιρόπουλου, που συνέχισαν να παίζουν πολύ άσχημα και να πέφτουν στο -11 (23-34) μετά από τρίποντο του Ρίβερς και το τρίτο φάουλ του Μιλουτίνοφ στο 18′. Το 27-36 του ημιχρόνου, είχε την πιο απλή εξήγηση: Ο Ολυμπιακός είχε τρεις ασίστ και επτά λάθη, ο Παναθηναϊκός είχε 10 ασίστ, επτά λάθη και 28 πόντους από τον πάγκο.

Ο Καλάθης ξεκίνησε το δεύτερο μέρος με τρίποντο από την αριστερή γωνία για το 27-39 στο 22′, πριν ο Τζέιμς πετύχει ένα “τρελό” μακρινό σουτ με ταμπλό για το 27-42 και σκοράρει ξανά για το 27-44! Ήταν ένα σημείο που όλα έδειχναν “μαύρα” για τους Πειραιώτες, οι οποίοι έμειναν χωρίς σκορ για έξι λεπτά (!) με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να τρέξει ένα σερί 12-0 για το 27-48 στο 26′. Ο Ολυμπιακός έμοιαζε να βρίσκεται σε άλλο γήπεδο, υπήρξαν στιγμές που δεν μπορούσε να περάσει το κέντρο, όπως εκείνη δυο λεπτά πριν το τέλος του δεκαλέπτου όταν ο Μάντζαρης κι ο Γκριν έδωσαν τη μπάλα στον Παππά που σκόραρε για το 32-52 σαν σε προπόνηση. Οι ερυθρόλευκοι ήθελαν και έκαναν μια τελευταία προσπάθεια, ο Αγραβάνης ξεσήκωσε την εξέδρα, όμως ο Εξάστερος είχε φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω για να φτάσει στο 35ο πρωτάθλημα Ελλάδας.

Με τον Παναθηναϊκό να έχει κατακτήσει ουσιαστικά το πρωτάθλημα, αφού 1.54 πριν το φινάλε ήταν στο +17 (49-66), οπαδοί του Ολυμπιακού «μπούκαραν» στο παρκέ και επικράτησε χάος.

Οι παίκτες και ο πάγκος των πράσινων έτρεξαν προς τα αποδυτήρια και κατά την προσπάθειά τους να περάσουν την φυσούνα τα καπνογόνα έπεφταν βροχή.

Οι διαιτητές ζήτησαν την εκκένωση του γηπέδου για να συνεχιστεί το παιχνίδι, κάτι που έγινε και το παιχνίδι ολοκληρώθηκε κανονικά.

Τα δεκάλεπτα: 17-14, 27-36, 37-57, 51-66

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Μιλουτίνοφ 6 (9ριμπ.), Πρίντεζης 4 (2/14 σουτ), Παπανικολάου 7 (1τρ., 7ριμπ.), Μάντζαρης 6 (2), Σπανούλης 9 (2/11 σουτ, 5 ασ.), Γκριν 4 (2/8 σουτ), Μπιρτς, Γιανγκ 2, Παπαπέτρου 3(1), Αγραβάνης 10 (2).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 2 (1/7 σουτ, 8ριμπ.), Τζέιμς 11 (1τρ., 9 ριμπ., 6 ασ.), Φελντέιν, Γκιστ 4, Γκάμπριελ 3 (1), Ρίβερς 13 (3), Φώτσης 3(1), Παππάς 10 (2), Μπουρούσης 8, Καλάθης 12 (2).

Σφαιρόπουλος: «Δεν θέλαμε να ζήσουμε αυτή την στιγμή, μείναμε από ενέργεια»

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έκανε τον απολογισμό της χρονιάς και αναφέρθηκε στο γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχασε το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια του.

Ο προπονητής των Πειραιωτών είπε στην Συνέντευξη Τύπου: «Είναι μια δύσκολη στιγμή για εμάς γιατί χάσαμε το πρωτάθλημα στην έδρα μας. Είναι μια στιγμή που δεν θέλαμε να τη ζήσουμε. Θέλαμε να είμαστε εμείς οι νικητές. Φάνηκε ότι δεν μπορούσαμε. Ενεργειακά ήμασταν άδειοι, ενώ το θέλαμε πολύ. Μπήκαμε καλά, παίξαμε καλά. Όταν όμως δεν πήγαινε κάτι καλά στην συνέχεια, χάναμε την συγκέντρωσή μας. Δεν είχαμε πνευματική ετοιμότητα.

Κάναμε μια προσπάθεια από τους 20 πόντους στους 11, όμως κι εκεί μια δυο στιγμές αδράνειας δώσανε καλάθια στον Παναθηναϊκό και χάθηκε το ματς.

Είμαστε πικραμένοι όλοι, γιατί η πορεία μας δεν ήταν ανάλογη με το πως τελείωσε η χρονιά. Ο Ολυμπιακός ήταν πρώτος από την αρχή στην Ελλάδα, αλλά και στη Ευρώπη ήταν στις πρώτες θέσεις.

Η νέα μορφή της Euroleague μας κόστισε… Πήγαμε καλά, όμως μας κόστισε σε ενέργεια, αλλά και πνευματικά. Ήταν μια χρονιά που θα μας βοηθήσει να δουλέψουμε να χτίσουμε την ομάδα πιο σωστά. Όλη την χρονιά είχαμε μια σταθερή πορεία, ο Ολυμπιακός έπαιζε καλό κι ελκυστικό μπάσκετ, που άρεσε στον κόσμο, που έφτασε στον τελικό της Euroleague, αλλά σωρευτικά κόστισαν στο τέλος. Δεν είναι δικαιολογίες, αλλά είναι η πραγματικότητα αυτή. Από την αρχή της σειράς με την Εφές μέχρι τώρα, παίξαμε 12 νοκ άουτ παιχνίδια, σε διάστημα 2 μηνών! Κάθε ματς ήταν τελικός για εμάς!

Ο Ολυμπιακός δεν ξεκίνησε νωθρά κι έκανε ένα πυροτέχνημα, ένα “μπραφ” στο τέλος. Ήταν μια ομάδα που έπαιξε σταθερά καλό μπάσκετ, απλά δεν άντεξε μέχρι το τέλος. Συγγνώμη από όλο τον κόσμο του Ολυμπιακού. Να τους δώσω την υπόσχεση ότι αυτή η ήττα θα μας κάνει πιο δυνατούς. Η ομάδα έχει κερδίσει τίτλους και καταξίωση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα».

Πασκουάλ: «Ήταν δύσκολο να ανασυγκροτηθούμε, αλλά τα καταφέραμε»

Ο Τσάβι Πασκουάλ είναι περήφανος για τους παίκτες του που έκλεισαν με τον ιδανικότερο τρόπο μία άσχημη σεζόν και τόνισε πως όλη η Παναθηναϊκή οικογένεια είναι χαρούμενη.

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού ανέφερε αρχικά μετά την κατάκτηση του τίτλου: «Καταρχάς είμαστε σίγουρα χαρούμενοι μετά από αυτή την νίκη. Είμαι πολύ χαρούμενος για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Παίξαμε ένα καταπληκτικό παιχνίδι και πιστεύω πως όλη η οικογένεια του Παναθηναϊκού είναι πολύ χαρούμενη σήμερα. Δεύτερον είμαι πολύ περήφανος για τους παίκτες, γιατί είχαμε μια άσχημη σεζόν, δουλέψαμε πολύ όλη την χρονιά. Είχαμε μια κακή στιγμή στην Ευρωλίγκα. Αλλά πήραμε το Κύπελλο και το Πρωτάθλημα. Συγχαρητήρια και μπράβο σε όλο το σταφ του Παναθηναϊκού. Θεωρώ πως τους κάναμε όλους χαρούμενους. Ξέρω πολύ καλά πως είναι να χάνεις και να κερδίζεις…

Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για όλη την σεζόν, έκαναν εξαιρετική πορεία, έπαιξαν υπέροχα, αλλά στο τέλος μόνο ένας κερδίζει. Tα πρώτα 5-6 λεπτά ο Ολυμπιακός έπαιξε καλύτερα από εμάς, αλλά μετά εμείς γίναμε καλύτεροι, λεπτό το λεπτό, παίξαμε καλύτερα στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση κι έτσι ήρθε ο τρόπος με τον οποίο τελείωσε το ματς».

Για το αν είχε και Plan B, σε περίπτωση που έμπαιναν τα τρίποντα του Ολυμπιακού: «Είχαμε διαφορετικές εκδοχές στο μυαλό μας για το ματς, ανάλογα το πως θα πήγαινε. Είχα κι άλλο πλάνο στο μυαλό μου, αν ήταν εύστοχα τα τρίποντα του Ολυμπιακού, αλλά δεν θα σας το πω, το ματς τώρα έχει τελειώσει.

Πάντα έχουμε κι άλλα πλάνα κι εγώ και οι συνεργάτες μου σε όλα τα ματς».

Για τον αποκλεισμό και την συσπείρωση της ομάδας: «Σαν προπονητής γνωρίζω πως όλα είναι δύσκολα. Χάσαμε στα προημιτελικά, γιατί παίξαμε με μια καλύτερη ομάδα από εμάς, η οποία πήρε και το ευρωπαϊκο τρόπαιο στην συνέχεια. Άρα αυτό δείχνει και τι καταφέραμε. Τελειώσαμε 4οι στην κανονική περίοδο της Euroleague. Προσπαθήσαμε να ανασυγκροτηθούμε ξανά, αν και κάποιες φορές ήταν δύσκολο. Τα φέραμε όλα εις πέρας, όμως, κι έτσι φτάσαμε ως εδώ».

Αποθέωση πρωταθλητών από 15.000 «πράσινους» στο ΟΑΚΑ

Μέρες… 1999 ζουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, που σφράγισαν το νταμπλ με νίκη μέσα στο Φάληρο στον πέμπτο τελικό. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στο ΟΑΚΑ αμέσως μετά το ματς, περιμένοντας την αποστολή για να την αποθεώσουν!

Μετά τη λήξη και σε μικρό χρονικό διάστημα έφτασαν τις 2.000, με την προσέλευση να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Περίπου 15 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα στο ΟΑΚΑ βρίσκονταν πάνω από 10.000 οπαδοί και συνεχώς αυξάνονταν! Μάλιστα κάποια στιγμή έκλεισε η Σπύρου Λούη και ο κόσμος έφτασε ως την Λεωφόρο Κηφισίας!

Kαπνογόνα και συνεχή συνθήματα συνέθεσαν το σκηνικό, με το σύνθημα για το Πρωτάθλημα του 1999 να έχει την τιμητική του!

Περίπου 1000 οπαδοί συγκεντρώθηκαν με μηχανάκια χαμηλά στη λεωφόρο Συγγρού, προκειμένου να συνοδεύσουν την αποστολή μέχρι το Στάδιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο… απόλυτος χαμός επικράτησε κατά την άφιξη του πούλμαν με τους πρωταθλητές. Φυσικά αποθεώθηκαν παίκτες και Πασκουάλ που άκουσαν τα ονόματά τους εν χορώ!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.