Ο Βαγγέλης Μαρινάκης προσφεύγει στο ΣτΕ για την αφαίρεση του διαβατηρίου

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης προσφεύγει στο ΣτΕ για την αφαίρεση του διαβατηρίου

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσε ο επιχειρηματίας, Βαγγέλης Μαρινάκης, προκειμένου να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία του αφαιρέθηκε το διαβατήριο.

Η προσφυγή του επιχειρηματία κατατέθηκε μετά την απόφαση να μην επικυρωθεί η εισαγγελική διάταξη απαγόρευσης εξόδυ από την χώρα που είχε εκδοθεί σε βάρος τους από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά (201/2018), το οποίο αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος. Κατά συνέπεια επήλθε άρση του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του. Πλέον, ο επιχειρηματίας ζητάει να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική αρνητική απόφαση της διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛΑΣ.

Η αίτηση ακύρωσης προσδιορίστηκε να συζητηθεί την 5η Φεβρουαρίου 2019 στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαρία Κατραμανώφ και εισηγήτρια την πάρεδρο Χριστιάνα Μπολόφη, ενώ αναμένεται η έκδοση απόφασης από το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ.

Κατ΄ αρχάς, ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι το Π.Δ. 25/2004 που επιβάλλει την αφαίρεση διαβατηρίου σε περίπτωση άσκησης ποινικής δίωξης για κακούργημα είναι αντίθετη στην συνταγματική αρχής της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και στην αρχή της αναλογικότητας.

Επίσης, αναφέρει ότι δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να τιμωρεί καθώς αυτό είναι έργο της δικαστικής εξουσίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα τα περιοριστικά μέτρα επιβάλλονται μόνο από τα όργανα της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Στην προκειμένη περίπτωση, υπογραμμίζει ο επιχειρηματίας, εφόσον δεν επικυρώθηκε η σε βάρος του εισαγγελική διάταξη απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, πρέπει να του επιστραφεί το διαβατήριο για να μπορεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους και ειδικά σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κλείνοντας, ο κ. Μαρινάκης σημειώνει ότι ενώ από την αρμόδια δικαστική αρχή κρίθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος να στερηθεί της δυνατότητας να κινείται ελευθέρα και παγκοσμίως, παρ΄ όλα αυτά στερείται αυτής της δυνατότητας, χωρίς δικαστικές εγγυήσεις και μάλιστα με επαπειλούμενη ζημιά μη αναστρέψιμη σε βάρος της διεθνούς επαγγελματικής του δραστηριότητας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.