ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Παναθηναϊκός- Ρεάλ Μαδρίτης- Δεύτερη ευκαιρία για Παναθηναϊκό;

Παναθηναϊκός- Ρεάλ Μαδρίτης- Δεύτερη ευκαιρία για Παναθηναϊκό;

Τι πρέπει να κρατήσει και τι πρέπει να πετάξει ο Παναθηναϊκός από τον αγώνατης Τετάρτης για να έρθει το 1-1 (22:15, Novasports 1)

Μια πολύ καλή προσπάθεια δεν αρκούσε για να κάνει το break ο Παναθηναϊκός στο Game 1. Κάτι τα δικά του λάθη στη διαχείριση των επιθέσεων στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα και κάτι οι διαιτητικές αποφάσεις, του στέρησαν την ευκαιρία για ένα μεγάλο «διπλό» στη Μαδρίτη. Απόψε (22:15, Novasports 1, ΣΠΟΡ FM 94,6, sport-fm.gr) θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να τα καταφέρει απέναντι στη Ρεάλ.

Ο Ρικ Πιτίνο εστίασε από το φινάλε του αγώνα της Τετάρτης σε δύο ταμπλό: Αφενός μεν στο τεχνικό κομμάτι, αναλύοντας στους παίκτες του τι έλειψε για να κερδίσουν στο «Παλάθιο» προχθές και αφετέρου στο ψυχολογικό, καθώς θέλησε να διαχειριστεί τόσο την απογοήτευση των παικτών του, όσο και τα νεύρα τους για τη διαιτησία. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή έδωσε το στίγμα πως οι «πράσινοι» θα πρέπει να μπουν πιο αποφασισμένοι στο δεύτερο ματς αφήνοντας πίσω τους ό,τι έγινε στο πρώτο. Και η αλήθεια είναι πως στις τάξεις των παικτών του Παναθηναϊκού διακρίνει κανείς περισσότερο πως είναι πεισμωμένοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση πως θα τα καταφέρουν στη δεύτερη ευκαιρία, παρά απογοητευμένοι και τσαντισμένοι για ό,τι έγινε την Τετάρτη.

Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Ρόμπερτ Λοτερμόζερ (Γερμανία), Σάσα Πουκλ (Σλοβενία) και Γκίτις Βίλιους (Λιθουανία).

Τι πρέπει να κρατήσει ο Παναθηναϊκός από το Game 1;

-το αμυντικό του πλάνο: Ο Παναθηναϊκός για δεύτερο σερί ματς κράτησε τη Ρεάλ χαμηλά στο σκορ. Είναι προφανές πως δύσκολα μπορεί να τη συναγωνιστεί σε διαγωνισμό… σκοραρίσματος, οπότε είναι αναγκαίο να συγκρατήσει στα ίδια επίπεδα με τους 74 του ΟΑΚΑ ή τους 75 του Game 1 μια ομάδα που σκόραρε 91,3 πόντους ανά αγώνα στη Μαδρίτη στη regular season. Μάλιστα το γεγονός ότι υποχρέωσε τη Ρεάλ σε 25 δίποντα και 35 τρίποντα είναι μια αμυντική νίκη.

-έλεγχος των ριμπάουντ: Ο Παναθηναϊκός πήρε καλό βαθμό στο Game 1 στα ριμπάουντ, παρότι χάθηκαν κάποια σε κρίσιμα σημεία. Η Ρεάλ πήρε μόλις 8 επιθετικά ριμπάουντ και 12 πόντους από δεύτερες επιθέσεις, αριθμοί που κρίνονται ικανοποιητικοί. Έτσι παρότι οι «πράσινοι» είχαν περισσότερα λάθη και λιγότερα κλεψίματα, τελείωσαν το ματς με μία παραπάνω κατοχή (80 αντί 79).

-τον έλεγχο του ρυθμού: Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ο Παναθηναϊκός δεν συνάντησε… κατηφόρα στο «Παλάθιο». Η Ρεάλ βρήκε μόλις τρεις πόντους σε ανοιχτό γήπεδο, από ένα τρίποντο του Κάρολ.

-καλό ποσοστό στα τρίποντα: Ο Παναθηναϊκός του 31,6% στην κανονική περίοδο σούταρε 9/20 στο Game 1, ποσοστό που κρίνεται πολύ ικανοποιητικό. Θα πρέπει να βρεθεί σε ίδια ή καλύτερα επίπεδα ευστοχίας από μακριά για να «ανοίξει» την άμυνα της Ρεάλ.

-αντίστοιχη βοήθεια από τον πάγκο: Στο Game 1 αρκετοί παίκτες με περιορισμένο ρόλο και χρόνο βγήκαν μπροστά, με κυριότερους εκφραστές τους Λεκαβίτσιους και Βουγιούκα. Συνολικά ο Παναθηναϊκός πήρε 28 πόντους από τον πάγκο του, ενώ η Ρεάλ που έχει πολύ μεγαλύτερο βάθος είχε 36.

Τι πρέπει να αλλάξει ο Παναθηναϊκός;

-Καθαρό μυαλό Καλάθη για 40 λεπτά: Με μια άμυνα προσαρμοσμένη πλήρως πάνω του, τους Καμπάτσο και Τέιλορ να του… βγάζουν τα συκώτια, τους συμπαίκτες του καλά κλεισμένους και την αντίπαλη άμυνα να τον προκαλεί να σουτάρει, ο ηγέτης του Παναθηναϊκού απέδωσε όπως πραγματικά μπορεί μόνο για 6-7 λεπτά στο Game 1. Θα πρέπει να διατηρήσει την αυτοκυριαρχία του και όχι να επιχειρεί να βρει ρυθμό από το μακρινό σουτ, αλλά από πράγματα που είναι στο ρεπερτόριό του. Είναι χαρακτηριστικό πως πήρε 19 σουτ και όλη τη σεζόν περισσότερα είχε πάρει μόνο στα δύο ματς απέναντι στην Αρμάνι (20 στο ΟΑΚΑ, 22 στο Μιλάνο). Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται πολύ περισσότερο τη δημιουργία του (μόλις 4 ασίστ στο πρώτο ματς) και τα ντράιβ του, παρά το μακρινό του σουτ.

-Περισσότερη πίεση στην μπάλα ίσον… αιφνιδιασμός: Ο Παναθηναϊκός που είχε 7 κλεψίματα και υποχρέωνε τους αντιπάλους του σε 13,8 λάθη ανά αγώνα στην κανονική περίοδο (δεύτερος στις σχετικές κατηγορίες) δεν πίεσε όσο θα μπορούσε κι έπρεπε μια ομάδα με έναν κλασικό πλέι μέικερ, όπως η Ρεάλ. Έκανε μόλις 3 κλεψίματα, οι γηπεδούχοι υπέπεσαν μόλις σε 9 λάθη (τα 4 εκ των οποίων από τα επιθετικά φάουλ που τους καταλογίστηκαν) κι ως εκ τούτου οι «πράσινοι» πήραν μόνο 4 πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Ορθώς ο Ρικ Πιτίνο επιμένει στα deflections, που πρέπει να γίνουν περισσότερα για να «τροφοδοτήσουν» και την επίθεση.

-Περισσότερα paint touches: Πέρα από τα deflections, ο Ρικ Πιτίνο επιμένει και για τα paint touches ζητώντας να ακουμπά περισσότερο η μπάλα στη ρακέτα. Ειδικά παρόντος Ταβάρες ο Παναθηναϊκός έβλεπε τη ρακέτα σαν ναρκοπέδιο και ουσιαστικά πήρε σκορ μέσα από το ζωγραφιστό μόνο από τον Βουγιούκα. Στο φινάλε του ματς, ειδικά, οι «πράσινοι» επιδόθηκαν σε περιφερειακό παιχνίδι και δεν πέρασαν καθόλου την μπάλα κοντά στο καλάθι. Ενδεικτικά, ο Γκιστ πήρε μία προσπάθεια στο «ζωγραφιστό», ο Παπαγιάννης τρεις κι ο Τόμας επίσης. Συνολικά ο Παναθηναϊκός είχε 16/26 μέσα από τη ρακέτα και η Ρεάλ 13/17, αλλά οι μεν σούταραν 46 δίποντα και οι δε 25.

-Κίνηση και δημιουργία: Ο Παναθηναϊκός έμεινε στις 10 ασίστ, επίδοση πολύ μακριά από τις 17 που είχε στην κανονική περίοδο. Η Ρεάλ έχει βρει το κουμπί του, καθώς στα τρία φετινά ματς τον έχει κρατήσει σε 8, 10 και 12, κυρίως περιορίζοντας τη δράση του Καλάθη. Οι «πράσινοι» χρειάζονται περισσότερη κίνηση και δημιουργία, καθώς το 43-24 υπέρ των γηπεδούχων σε πόντους από ασίστ στο Game 1 είναι πολύ μεγάλη διαφορά για να μη στοιχίσει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-Τα νεκρά διαστήματα: Είναι εντυπωσιακό πως ο Παναθηναϊκός δεν σκόραρε στα πρώτα 3:52 και στα τελευταία 3:52 του αγώνα. Στα διαστήματα αυτά δέχτηκε ένα 6-0, που αρχικά έδωσε τον τόνο στην αναμέτρηση και τελικά ένα 9-0 που έκρινε το παιχνίδι. Προφανώς απαγορεύεται να μένει «άσφαιρος» για μεγάλα διαστήματα στην έδρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης, πόσω μάλλον στην εκκίνηση και ακόμη περισσότερο στο φινάλε του αγώνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.