Ολυμπιακοί Αγώνες: Τριπλή απειλή για την υγεία των αθλητών – Θα ανοίξει άραγε η αυλαία την Παρασκευή;

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τριπλή απειλή για την υγεία των αθλητών – Θα ανοίξει άραγε η αυλαία την Παρασκευή;

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο ξεκινούν την Παρασκευή χωρίς θεατές, χωρίς χειροκρότημα και δίχως τη σύμφωνη γνώμη της πλειονότητας των κατοίκων της χώρας που τους φιλοξενεί.

Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου που διοργανώνει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός βρίσκεται αντιμέτωπη με τριπλή απειλή για την δημόσια υγεία, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Εκτός από την πανδημία της νόσου Covid – 19, με δεκάδες κρούσματα να έχουν εντοπιστεί στο Ολυμπιακό Χωριό και εκατοντάδες αθλητές να μπαίνουν σε καραντίνα ως άτομα στενής επαφής, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλες δύο απειλές:

Τα τρόφιμα που μπορεί έχουν μολυνθεί από το Τσερνόμπιλ με ραδιενεργό καίσιο και το βακτήριο E- Coli που απειλεί να μολύνει κολυμβητές, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Sun», έχει εντοπιστεί διαρροή λυμάτων στο θαλάσσιο πάρκο που θα φιλοξενήσει τα κολυμβητικά αθλήματα και ο φόβος μολύνσεων των αθλητών είναι μεγάλος.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο θαλάσσιο πάρκο Odaiba, στην «καρδιά» του Τόκιο και θα φιλοξενήσει τα κολυμβητικά αθλήματα. Κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως αναδύεται δυσοσμία από τον χώρο του πάρκου, η οποία οφείλεται σε διαρροή λυμάτων.

Οι μολύνσεις που μπορεί να επιφέρει στους αθλητές -κυρίως λόγω του βακτηρίου E.Coli- προκαλούν ανησυχία στις αρχές που ψάχνουν εναγωνίως να βρουν κάποια λύση, αφού το αποχετευτικό σύστημα της περιοχής είναι 100 ετών.

Tην ίδια ώρα, οι επικεφαλής της αθλητικής ομάδας της Κορέας δήλωσαν ότι θα κάνουν εργαστηριακές αναλύσεις στα τρόφιμα από την περιοχή της Φουκουσίμα, όπου συνέβη η πυρηνική καταστροφή του 2011, με το επιχείρημα ότι ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από ραδιενεργό καίσιο- 137. Οι Κορεάτες εκφράζουν φόβους ότι τα τρόφιμα μπορεί να είναι μολυσμένα με ραδιενεργά υλικά.

Λίγα 24ωρα προτού ανοίξει η αυλαία των Αγώνων, ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, Τοσίρο Μούτο, αποκλείει το ενδεχόμενο ακύρωσης, την ύστατη στιγμή κυρίως γιατί θα έχανε δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, από τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης, σε περίπτωση ακύρωσης των Αγώνων.

Ο ίδιος τόνισε ότι το 85% των εθνικών αποστολών και σχεδόν το 100% του δικού της προσωπικού είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την 1η Ιουλίου, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δεκάδες κρούσματα σε μέλη εθνικών αποστολών, δημοσιογράφους, εργαζόμενους σε αθλητικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και σε προμηθευτές.

Πολλοί αθλητές, προπονητές και μέλη υποστηρικτικών ομάδων είναι τώρα σε απομόνωση, σε προπονητικά καμπ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.