Προκλητικές δηλώσεις από τον πρόεδρο της FIFA

Οι προσπάθειες της FIFA για την θεσμοθέτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά δύο χρόνια συνεχίζονται και ο Τζιάνι Ινφαντίνο προχώρησε σε δηλώσεις που θα συζητηθούν, βάζοντας στην εξίσωση τους πολίτες της Αφρικής, τη Μεσόγειο και τον θάνατο μεταναστών στη θάλασσα να και αργότερα ανασκεύασε.

Μιλώντας στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας τόνισε τα οικονομικο-κοινωνικά οφέλη που μπορεί να έχει σε χώρες μακριά από το προσκήνιο ένα μοντέλο με πιο συχνά Μουντιάλ, καθώς και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, φέρνοντας ως παράδειγμα τους Αφρικανούς πολίτες που καλούνται να διασχίσουν τη Μεσόγειο λόγω των άθλιων βιοτικών συνθηκών στη χώρα τους.

Μία δήλωση που προκάλεσε ερωτηματικά για το κατά πόσο σχετίζεται η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά διετία με την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που κατοικούν σε υποβαθμισμένες περιοχές.

«Καταλαβαίνω ότι στην Ευρώπη το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται δύο φορές την εβδομάδα. Διότι οι κορυφαίοι παίκτες αγωνίζονται εκεί. Γι’ αυτό και στην Ευρώπη, δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες πιθανότητες και διοργανώσεις.

Αλλά αν σκεφτούμε τον υπόλοιπο κόσμο και τη συντριπτική πλειονότητα της Ευρώπης που δεν έχει την ευκαιρία να βλέπει τους κορυφαίους παίκτες ή να συμμετέχει στις κορυφαίες διοργανώσεις, τότε πρέπει να σκεφτούμε τι προσφέρει το ποδόσφαιρο που να ξεπερνά το άθλημα.

Πρέπει να βρούμε τρόπους να συμπεριλάβουμε ολόκληρο τον κόσμο. Να δώσουμε ελπίδα στους Αφρικανούς ώστε να μη χρειάζονται να διαβαίνουν τη Μεσόγειο για να βρουν, ίσως, μια καλύτερη ζωή. Το πιθανότερο, όμως, τον θάνατο στη θάλασσα.

Πρέπει να προσφέρουμε αξιοπρέπεια και περισσότερες ευκαιρίες, όχι μέσω ελεημοσύνης, αλλά επιτρέποντας στον υπόλοιπο κόσμο να συμμετέχει», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του, εξηγώντας, πάντως, στο τέλος ότι «ίσως το Παγκόσμιο Κύπελλο ανά δύο χρόνια να μην είναι η απάντηση στο πρόβλημα. Πρέπει να το ψάξουμε».

Η ομιλία του Ινφαντίνο, μετά το 30′ το εν λόγω μέρος των δηλώσεών του:

Σε διευκρινιστική τοποθέτηση προχώρησε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, μετά τις «αντιδράσεις» που προκάλεσε το πρώτο σκέλος της ομιλίας του στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το πλάνο διεξαγωγής Παγκοσμίου Κυπέλλου ανά δύο χρόνια, κατά την οποία επισήμανε πως ένα τέτοιο πρότζεκτ θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για τους Αφρικανούς, αντί να μεταναστεύσουν και να βρουν «θάνατο στη θάλασσα, προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο».

Ο ισχυρός άνδρας της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, σε μήνυμα που ανέβασε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, τόνισε πως αυτό που είπε ήταν ένα γενικότερο σχόλιο και ότι δεν αφορούσε μόνο την Αφρική, ενώ δεν το συνδέει άμεσα με τη διεξαγωγή του Μουντιάλ ανά δύο χρόνια.

«Δεδομένου ότι κάποιες αναφορές μου που έγιναν στο Συμβούλιο της Ευρώπης νωρίτερα σήμερα φαίνεται να έχουν παρερμηνευθεί και μεταδοθεί εκτός του γενικότερου πλαισίου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι στην ομιλία μου το γενικότερο μήνυμά μου είναι ότι ο καθένας που βρίσκεται σε μια θέση λήψης αποφάσεων έχει την ευθύνη να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες ευκαιρίες, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, αλλά φυσικά όχι μόνο σε αυτή την ήπειρο, θα επιτρέψει στους ανθρώπους να πάρουν αυτές τις ευκαιρίες στις χώρες τους. Ήταν ένα γενικότερο σχόλιο, το οποίο δεν ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την πιθανότητα να παίξουμε το Μουντιάλ ανά δύο χρόνια», ανέφερε ο Ινφαντίνο.