ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Το μυστικό της Μασία που βγάζει τα αστέρια της Μπαρτσελόνα

Το μυστικό της Μασία που βγάζει τα αστέρια της Μπαρτσελόνα

Όταν το καλοκαίρι του 2014, η Νότιγχαμ Φόρεστ ανακοίνωνε την απόκτηση του Ριέρα, η τοπική Post έκανε λόγο για «μεταγραφικό πραξικόπημα»! Ανάλογα ήταν τα «χτυπήματα» σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας που δυσκολεύονταν να πιστέψουν ότι οι Ρεντς εξασφάλισαν την υπογραφή του. Δεν ήταν ένα τυχαίο ταλέντο.

Βρισκόταν για εννιά χρόνια στη Μασία, φορώντας το περιβραχιόνιο σε όλες τις μικρές ομάδες της Μπάρτσα στις οποίες αγωνίστηκε. Με την U-19 των «μπλαουγράνα» έφτασε το 2013 στην κατάκτηση του Champions League νέων, έχοντας φυσικά σημαντική παρουσία σε όλη την πορεία και φορώντας το περιβραχιόνιο.

Η Μπαρτσελόνα αποφάσισε να μην του ανανεώσει το συμβόλαιο και παρότι είχε πρόταση από το έτερο κλαμπ της Βαρκελώνης, την Εσπανιόλ και θα μπορούσε να συνεχίσει σε σύλλογο της Πριμέρα Ντιβισιόν, προτίμησε να δοκιμάσει την τύχη του στην Αγγλία και την ιστορική Νότιγχαμ Φόρεστ.

Παρότι έπαιζε (και παίζει) στην Championship. Η δεύτερη κατηγορία των Άγγλων άλλωστε είναι δυνατότερη και εμπορικότερη από πολλές πρώτες στην Ευρώπη, έχοντας στις τάξεις τις ομάδες με τεράστια ιστορία, τίτλους και παράδοση στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας.

Ο Ριέρα συνεχίζει στην Αγγλία και το gazzetta.gr τον εντόπισε πριν το μεγάλο ντέρμπι των East Midlands, ανάμεσα στη Νότιγχαμ Φόρεστ και τη Ντέρμπι Κάουντι. Και φυσικά, του ζήτησε να θυμηθεί για λίγο την θρυλική ακαδημία της Μπαρτσελόνα! 33gwf00q

Τι είναι για σένα η Μασία;

«Η Λα Μασία ήταν μια εκπληκτική εμπειρία για εμένα. Ένα μέρος που με βοήθησε να εξελιχθώ σαν ποδοσφαιριστής και σαν άτομο. Ένα φανταστικό περιβάλλον για να μαθαίνεις συνεχώς καινούργια πράγματα».

Μπορείς να μας περιγράψεις λίγο τη φιλοσοφία εκεί; Αυτό που εσύ θεωρείς το μυστικό που την κάνει τόσο ιδιαίτερη;

«Όλες οι μικρές ομάδες της Μπαρτσελόνα παίζουν με το ίδιο σύστημα. Κρατάμε τη μπάλα και σκοράρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Κυριαρχούμε στην κατοχή και είμαστε συνεχώς στην επίθεση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Η Μασία είναι σαν μια μεγάλη οικογένεια και το μεγαλύτερο μυστικό το οποίο μπορώ να σας πω μετά από τόσα χρόνια εκεί είναι ο σεβασμός που υπάρχει από όλους σε όλους».

Όσο ήσουν στην ακαδημία είχες επαφή με θρυλικούς παίκτες όπως ο Μέσι,  ο Τσάβι και άλλοι… πώς ήταν απέναντί σας;

«Ήμουν πολύ τυχερός που μπορούσα να προπονηθώ μερικές φορές μαζί τους. Οι συγκεκριμένοι είναι δύο από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία, αλλά είναι πάντα ταπεινοί και όποτε έχουν την ευκαιρία να σε βοηθήσουν θα το κάνουν. Προέρχονται και αυτοί από τη Μασία επίσης και ξέρουν καλά τι είναι καλύτερο για σένα και πως να σε καθοδηγήσουν». ylp6lsul

Τι θυμάσαι περισσότερο από τις μέρες σου εκεί;

«Θυμάμαι το σπουδαίο περιβάλλον και τους φίλους που έκανα. Ήταν εκπληκτικά τα χρόνια που πέρασα στη Μασία».

Γιατί, κατά τη γνώμη σου, τελευταία δεν βλέπουμε τόσο υψηλού επιπέδου ποδοσφαιριστές όπως ο Μέσι, ο Τσάβι, ο Ινιέστα να έρχονται από την ακαδημία της Μπαρτσελόνα;

«Νομίζω πως δεν γίνεται να περιμένουμε να βγαίνουν κάθε χρονιά από τη Μασία οι καλύτεροι παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ωστόσο η Μασία δεν σταματά και υπάρχουν ποδοσφαιριστές που κάνουν ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα και την βοηθούν στη συνέχεια. Ευελπιστώ ότι αυτό θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια».

Πόσο εύκολο ήταν να προσαρμοστείς σε ένα τόσο διαφορετικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον όπως το αγγλικό;

«Δεν ήταν καθόλου εύκολο, αλλά ήξερα καλά που ερχόμουν. Μου άρεσε πάντα το αγγλικό ποδόσφαιρο και η Νότιγχαμ Φόρεστ είναι μια από τις σπουδαιότερες ομάδες στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μου αρέσει πολύ εδώ και ελπίζω να μείνω για αρκετό καιρό ακόμα».

Είναι όνειρο η επιστροφή στην πρώτη ομάδα της Μπάρτσα κάποια μέρα;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«(Γέλια) Ίσως κάποια μέρα, αλλά προς το παρόν είμαι πολύ χαρούμενος στη Νότιγχαμ Φόρεστ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.