ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αντίο Ευρώπη είπε και ο Ολυμπιακός που αποκλείστηκε άδοξα από την Άντερλεχτ στην παράταση(1-2)

Αντίο Ευρώπη είπε και ο Ολυμπιακός που αποκλείστηκε άδοξα από την Άντερλεχτ στην παράταση(1-2)

Αποκλεισμό σοκ από τους 16 του Europa League γνώρισε ο Ολυμπιακός, καθώς στην ρεβάνς του 1-0 από την Άντερλεχτ στο Βέλγιο το μόνο που κατάφερε ήταν να διεκδικήσει την πρόκριση στην παράταση. Ο Φορτούνης με πέναλτι εφεύρεση ανταπέδωσε στο Καραϊσκάκη και ο αγώνας πήγε στον έξτρα χρόνο της παράτασης. Εκεί ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε αποκαρδιωτικός και γνώρισε την ήττα 1-2 από την Άντερλεχτ καθώς ο Ατσεαμπόνγκ νίκησε δύο φορές τον Ρομπέρτο.

Πιεστικό ήταν το ξεκίνημα του Ολυμπιακού στο ματς, με εντονότατο πρέσινγκ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου και τους «ερυθρόλευκους» να πέφτουν με δύναμη σε όλες τις διεκδικούμενες μπάλες. Παράλληλα, η ομάδα του Μάρκο Σίλβα προσπάθησε να δώσει γρήγορο ρυθμό στο ματς, με την παραδοσιακά καλή και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, επιχειρώντας να «χτυπήσει» από τις δύο πτέρυγες.

Πρώτη επικίνδυνη στιγμή στο ματς πάντως ήταν για την Άντερλεχτ στο 7′, όταν ο Ατσεαμπόνγκ υποδέχθηκε βαθιά μπαλιά και επιχείρησε να μπει στην περιοχή του Ολυμπιακού. Ο Βορειοιρλανδός ρέφερι σταμάτησε τη φάση για χέρι του Γκανέζου, ωστόσο από το ριπλέι φάνηκε πως δεν υπήρξε παράβαση αλλά αντίθετα του έγινε φάουλ από τον Μποτία.

Η φάση αυτή πάντως ξύπνησε για τα καλά τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι είχαν δύο κλασικές ευκαιρίες στο επόμενο δίλεπτο. Στο 8′ ο Ιντέγε σπάει το τεχνητό οφσάιντ και φεύγει μόνος απέναντι στον Προτό, όμως… καταφέρνει να σημαδέψει τον τερματοφύλακα της Άντερλεχτ. Λίγα δευτερόλεπτοα μετά, ο Ντουρμάζ βγάζει κάθετη για τον Φορτούνη ο οποίος κάνει το πλασέ στην κίνηση από το ύψος του πέναλτι, όμως νικιέται και αυτός από τον Βέλγο γκολκίπερ. Στην εξέλιξη της φάσης, ο αρχηγός της Άντερλεχτ αποκρούει δύσκολα και το εξαιρετικό σουτ του Ντουρμάζ εκτός περιοχής. Κάπως έτσι, με τον τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων να εξελίσσεται σε πρωταγωνιστή στο ξεκίνημα του αγώνα, ολοκληρώθηκε ένα δεκάλεπτο καθολικής υπεροχής του Ολυμπιακού στο ματς.

Επόμενη καλή στιγμή για τους Πειραιώτες ήταν αυτή του 16′ όταν ο Φορτούνης εκτέλεσε κόρνερ, ο Ντα Κόστα έκανε την προβολή και ο Καμπιάσο από κοντά δεν μπόρεσε να βρεθεί στην πορεία της μπάλας και να τη σπρώξει στα δίχτυα. Οκτώ λεπτά μετά, η καθολική υπεροχή του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο απέδωσε καρπούς, κάτι για το οποίο χρειάστηκε πάντως και ένα σοβαρότατο διαιτητικό λάθος. Ήταν η φάση του 28ου λεπτού, όταν ο Πουλίδο προσπάθησε να περάσει μια κάθετη μπαλιά, με τον Βορειοιρλανδό ρέφερι Άρνολντ Χάντερ να υποδεικνύει πέναλτι για χέρι του Εμποτζί. Το ριπλέι έδειξε ότι η μπάλα βρήκε πρώτα στο γόνατο και μετά στο κεφάλι του αμυντικού της Άντερλεχτ. Ο Φορτούνης ήταν αυτός που ανέλαβε την εκτέλεση και ευστόχησε για το 1-0 του Ολυμπιακού, ισοφαρίζοντας έτσι το σκορ του πρώτου αγώνα.

Στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου μέρους ο ρυθμός έπεσε ακόμη περισσότερο, με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να διαχειριστεί αυτό το 1-0. Πέρα από 2-3… υποψίες φάσεων για τους «ερυθρόλευκους» δεν υπήρξε κάτι ουσιαστικό, ενώ αντίθετα για την Άντερλεχτ υπήρξαν καλές προϋποθέσεις στο 44′ όμως ο Ντα Κόστα έκοψε σωτήρια τη μπάλα σε μια κεφαλιά του Εμποτζί μετά από εκτέλεση φάουλ.

Τίποτα το ιδιαίτερο δεν υπήρξε στο πρώτο πεντάλεπτο της επανάληψης, με πρώτο αξιοσημείωτο συμβάν την αναγκαστική αλλαγή του Ντουρμάζ στο 51′ λόγω προβλήματος στους προσαγωγούς. Στο ίδιο λεπτό, η Άντερλεχτ βρήκε μια καλή ευκαιρία όταν ο Ατσεαμπόνγκ έφυγε στην αντεπίθεση, μπήκε στην περιοχή από αριστερά και έκανε ένα συρτό σουτ, όμως ο Ρομπέρτο μπλόκαρε σταθερά. Στην αμέσως επόμενη φάση, ο Ολυμπιακός είχε την πρώτη του κλασική ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο. Μετά από τρομερή ομαδική ενέργεια των «ερυθρόλευκων», ο Τσόρι ήταν αυτός που έβγαλε την τελική πάσα για τον Πουλίδο, το σουτ του οποίου πέρασε, κυριολεκτικά, χιλιοστά δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Προτό. Από το σημείο αυτό και μετά το το ματς έγινε ροντέο…

Στο 57′ ο Μποτία ανατρέπει με σκληρό μαρκάρισμα τον Τζούρισιτς λίγο πριν ο τελευταίος μπει κατά μέτωπο στην περιοχή, με τον διαιτητή να δίνει φάουλ και κίτρινη και τους φιλοξενούμενους να διαμαρτύρονται έντονα για κόκκινη κάρτα. Ο Μπούτνερ ήταν αυτός που έκανε την εκτέλεση και ο Ρομπέρτο απέκρουσε χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Δύο λεπτά μετά, ο Ολυμπιακός είχε ακόμη μια χαμένη κλασική ευκαιρία, όταν ο Ομάρ σέντραρε από δεξιά, ο Φορτούνης έκανε το κοντρόλ μέσα στην περιοχή όμως κόπηκε σωτήρια από τον Ναγιάρ πριν σουτάρει απέναντι από τον Προτό.

Μετά τις δύο χαμένες ευκαιρίες των γηπεδούχων, η Άντερλεχτ έδωσε την απάντησή της, με δύο αντίστοιχα επικίνδυνες φάσεις. Στο 63′ ο Τζούριτσιτς κάνει μια εντυπωσιακή ατομική προσπάθεια, μπαίνει στην περιοχή και σουτάρει δυνατά, με τον Ρομπέρτο να αποκρούει. Στο «ριμπάουντ» ο Μπούτνερ σούταρε δυνατά από το ύψος της περιοχής, με τον Ισπανό γκολκίπερ να διώχνει και πάλι. Χαμένη ήταν και η επόμενη κλασική ευκαιρία των Βέλγων, όταν ένα λεπτό μετά ο Ναγιάρ έφυγε στην αντεπίθεση, απέφυγε τον Ντα Κόστα και σούταρε δυνατά, με τη μπάλα να σταματά στο δεξί δοκάρι του Ρομπέρτο.

Παρά τις δύο χαμένες ευκαιρίες της Άντερλεχτ στην αντεπίθεση, ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που συνέχισε να έχει τον έλεγχο του αγώνα και την κατοχή της μπάλας στο επόμενο τέταρτο. Επόμενη πάντως ευκαιρία του Ολυμπιακού ήταν αρκετά λεπτά μετά, στο 78′, όταν ο Προτό έπεσε και έσωσε το δυνατό σουτ του Τσόρι. Από το 80′ και μετά, η Άντερλεχτ ισορρόπησε την κατοχή της μπάλας, με τον Ολυμπιακό να δίνει εμφανώς μέτρα στον αντίπαλο, στην προσπάθεια να χτυπήσει σε κάποια αντεπίθεση και να καθαρίσει την πρόκριση με ένα δεύτερο γκολ.

Ένα λεπτό πριν το φινάλε η Άντερλεχτ ήταν αυτή που βρέθηκε κοντά στο να… παγώσει το Καραϊσκάκη, όμως ο Ρομπέρτο έσωσε το κοντινό σουτ του Ατσεαμπόνγκ μετά από λάθος του Ομάρ στην άμυνα. Στο εξάλεπτο των καθυστερήσεων, οι Σεμπά και Φορτούνης είχαν δύο καλές ευκαιρίες όμως ο Προτό ήταν και πάλι εκεί που έπρεπε, καθαρίζοντας και τα δύο. Πλέον, οι δύο ομάδες θα έλυναν τις διαφορές τους στην παράταση. Την μοναδική παράταση της ημέρας στις 16 αναμετρήσεις!

Στα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας του αγώνα η Άντερλεχτ ανέβαινε σταθερά σε απόδοση όσο περνούσε η ώρα, φαινόμενο που έγινε ακόμη εντονότερο στην παράταση. Οι Βέλγοι φάνηκαν πιο φρέσκοι και πλέον ισορρόπησαν πλήρως το ματς, πιέζοντας και αυτοί από την πλευρά τους για ένα γκολ πρόκρισης. Στο 92′ ο Ολυμπιακός ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα πάνω στον Μποτία, ενώ στο επόμενο λεπτό ένα απευθείας φάουλ του Τσόρι πέρασε πολλά μέτρα άουτ. Κανένα αποτέλεσμα δεν υπήρξε ούτε στο 94′ για τον Ολυμπιακό στο επικίνδυνο γύρισμα του Ιντέγε.

Το ματς επί της ουσίας κρίθηκε από μια… μαζικά τραγική αντίδραση του Ολυμπιακού στην άμυνα. Αρχικά ο Ρομπέρτο βγήκε άσκοπα από την εστία του και έδωσε στους Βέλγους την ευκαιρία να απειλήσουν, ενώ στην εξέλιξη της φάσης, οι «ερυθρόλευκοι» αμυντικοί κράτησαν «ζωντανή» τη μπάλα γύρω από την περιοχή τους ενώ θα μπορούσαν να απομακρύνουν σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Ο Ντεφούρ τελικά έκλεψε τη μπάλα, έβγαλε τη σέντρα στο πίσω δοκάρι και ο Ατσεαμπόνγκ με πλασέ στο «Γ» του Ρομπέρτο έγραψε το 1-1.

Μετά το πρώτο γκολ της Άντερλεχτ ο Ολυμπιακός κατέρρευσε πλήρως, αγωνιστικά και ψυχολογικά. Μέχρι το φινάλε οι παίκτες του Σίλβα δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν την παραμικρή φάση ενώ σαν να μην έφτανε αυτό ήρθε ένα ακόμη τραγικό λάθος για να κοστίσει και την ήττα, χωρίς πάντως να έχει και μεγάλη σημασία. Στο 112′ ο Ζντιέλαρ πούλησε τη μπάλα στη μεσαία γραμμή, η μπάλα έφτασε στον Ατσεαμπόνγκ, ο οποίος μπήκε μόνος στην περιοχή και νίκησε τον Ρομπέρτο με ένα απλό πλασέ για το τελικό 1-2 που ολοκλήρωσε άδοξα ακόμη μια ευρωπαϊκή σεζόν για τον Ολυμπιακό.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε και η… κατάρα της ρεβάνς στο Καραϊσκάκη, αφού ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να πάρει πρόκριση σε διπλά ματς ενώ έχει χάσει το πρώτο εκτός έδρας, μόνο σε μία περίπτωση από τις συνολικά 21…

Διαιτητής: Άρνολντ Χάντερ (Β. Ιρλανδία)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ολυμπιακός (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Ομάρ, Μποτία, Ντα Κόστα, Μαζουακού, Καμπιάσο (67’ Ζντιέλαρ), Μιλιβόγεβιτς, Φορτούνης, Ντουρμάζ (50’ Τσόρι), Ιντέγε, Πουλίδο (83’ Σεμπά)Άντερλεχτ (Μπέσνικ Χάσι): Προτό, Ντεσάχτ, Μπίτνερ (91’ Νόιτινγκ), Κάρα, Τζούριτσιτς (82’ Σουάρες), Ναγιάρ, Πρατ, Ντεντόκερ (97’ Ντεφούρ), Μπατζί, Οκάκα, Ατσεμπόνγκ 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.