Βαρκελώνη: Οι αρχές εξετάζουν εμπόριο οργάνων πίσω από τη μεταμόσχευση ύπατος στον Ερίκ Αμπιντάλ

Βαρκελώνη: Οι αρχές εξετάζουν εμπόριο οργάνων πίσω από τη μεταμόσχευση ύπατος στον Ερίκ Αμπιντάλ

Έρευνα διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές στη Βαρκελώνη εξετάζοντας το ενδεχόμενο εμπορίου οργάνων στην υπόθεση της μεταμόσχευσης ήπατος στον παλαίμαχο άσο της Μπαρτσελόνα, αλλά και του Ολυμπιακού, Ερίκ Αμπιντάλ.

Από το 2007 μέχρι και το 2013 αγωνίστηκε στην Μπαρτσελόνα μαζί με μια σπουδαία φουρνιά ποδοσφαιριστών, ενώ το 2014 ήρθε στην Ελλάδα για να φορέσει την φανέλα του Ολυμπιακού για 9 παιχνίδια. Τελικά λίγους μήνες μετά την έλευσή του (Δεκέμβριος 2014) στην Ελλάδα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το ποδόσφαιρο.

Τον Μάρτιο του 2011 η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε ότι ο Αμπιντάλ είχε έναν όγκο στο ήπαρ. Ο παίκτης υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση δύο ημέρες αργότερα. Την παραμονή της επέμβασης και πριν από τη έναρξη του αγώνα για τη φάση των «16» στο Champions League μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Λυών, οι παίκτες των δύο ομάδων φορούσαν μπλούζες που ανέγραφαν «Animo Abidal» («Περαστικά Αμπιντάλ»).

Ένα χρόνο μετά ανακοινώθηκε ότι ο Αμπιντάλ θα πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, μια που το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε με την επέμβαση αφαίρεσης του όγκου. Στις 10 Απριλίου υποβλήθηκε στη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης, με τον ξάδερφό του Ζεράρ να είναι ο δότης. Η υπόθεση της μεταμόσχευσης έγινε αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης το καλοκαίρι του 2018, ωστόσο δεν προέκυψε οποιοδήποτε επιβαρυντικό στοιχείο κι έτσι η έρευνα μπήκε στο αρχείο λίγους μήνες αργότερα.

Όμως τώρα η έρευνα αρχίζει από την αρχή… Η ισπανική δικαιοσύνη άνοιξε και πάλι την υπόθεση του νυν αθλητικού διευθυντή της Μπαρτσελόνα, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ενδέχεται να έγινε εμπόριο οργάνων. Στην απόφασή τους για επανεξέταση της υπόθεσης, οι δικαστές του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Βαρκελώνης εκτιμούν ότι υπάρχουν «νέες ενδείξεις» σε βάρος των προσώπων που εμπλέκονταν στην έρευνα αυτή.

«Είναι αναγκαίο να ξανανοίξουμε τις διαδικασίες και να ανακαλέσουμε τις αποφάσεις» που θα οδηγούσαν την υπόθεση στο αρχείο, προσθέτουν οι δικαστές. Στο Περιφερειακό Δικαστήριο είχαν προσφύγει οι εισαγγελικές αρχές μετά την απόφαση που έλαβε τον Οκτώβριο ένας ανακριτής για παύση της δίωξης. Ο ανακριτής έκανε λόγο για «απουσία αποδείξεων» και για «απλές εικασίες και υποψίες» ενώ τόνιζε ότι είναι αδύνατον νομικά να διαταχθεί η εξέταση του δότη, ο οποίος ήταν εξάδελφος του Ερίκ Αμπιντάλ. Ο Ερίκ Αμπιντάλ είχε δηλώσει ότι ο δότης ήταν ένας εξάδελφός του, ο Ζεράρ Αρμάν, που ζει στη Γαλλία. Ο τελευταίος διαβεβαιώνει ότι δεν πληρώθηκε «ούτε δεκάρα» για να δωρίσει τμήμα του ήπατός του.

Η υπόθεση επανήλθε στην επικαιρότητα αφού η διαδικτυακή εφημερίδα «El Confidencial» έδωσε στη δημοσιότητα ηχογραφημένες συνομιλίες του πρώην προέδρου της Μπαρτσελόνα, Σάντρο Ροσέλ, όπου άφηνε να εννοηθεί ότι η ομάδα αγόρασε –παρανόμως– ένα συκώτι για τον πρώην ποδοσφαιριστή της. Η εισαγγελία της Βαρκελώνης ζήτησε τότε από τον Αρμάν να υποβληθεί σε εξετάσεις για να αποδείξει ότι όντως ήταν εκείνος που δώρισε το ήπαρ του. Το αίτημα απορρίφθηκε τον Οκτώβριο από τον ανακριτή, ο οποίος έκρινε αδύνατον να τον υποχρεώσει σε ιατρικές εξετάσεις, γιατί αυτό απαγορεύεται από τη γαλλική νομοθεσία.

Το Περιφερειακό Δικαστήριο ωστόσο κάνει λόγο για «ενδεχόμενες ανωμαλίες» στη διαδικασία της δωρεάς, όπως το γεγονός ότι δεν υπάρχει στον ιατρικό φάκελο του Αμπιντάλ κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητα του δωρητή.

Πάντως, η Μπαρτσελόνα, ο ίδιος ο Αμπιντάλ, ο πρόεδρος Σάντρο Ροσέλ και ο ισπανικός οργανισμός που είναι αρμόδιος για τις δωρεές οργάνων (ONT) αρνούνται ότι διέπραξαν αδίκημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.