FIFA: Ανακοίνωσε αλλαγές στους κανονισμούς – Τι θα ισχύσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο;

FIFA: Ανακοίνωσε αλλαγές στους κανονισμούς – Τι θα ισχύσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο;

Μετά από αρκετές συζητήσεις η FIFA ανακοίνωσε αλλαγές στους κανονισμούς στο ποδόσφαιρο. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της αυτές έχουν να κάνουν με τα συμβόλαια, αλλά και τις μεταγραφές των ποδοσφαιριστών.

Στην κοινοποίηση των προτάσεων της ομάδας εργασίας που έχει συγκροτηθεί για την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (07/04/2020) η FIFA όσον αφορά τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και τις μεταγραφικές περιόδους. Δίνοντας παράλληλα, τις κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των νομικών συνεπειών του ιού Covid-19.

Συγκεκριμένα, η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία ανακοίνωσε την πρόταση της ομάδας εργασίας να ισχύσουν και μετά την 30η Ιουνίου τα συμβόλαια που έληγαν, σε πρωταθλήματα που λόγω της πανδημίας δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο, ενώ παράλληλα, υπογράμμισε πως θα τροποποιηθεί η μεταγραφική περίοδος, λόγω των καθυστερήσεων που θα υπάρξουν στην ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων.

Δεν εισήλθε ωστόσο, σε λεπτομέρειες ως προς το πώς θα αλλάξει το στάτους της μεταγραφικής περιόδου (πιθανότατα μέχρι να υπάρξει επίσημα μία καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της σεζόν), καλώντας τις ομάδες, τους παίκτες και τις ομοσπονδίες να συνεργαστούν για να βρουν δίκαιες λύσεις στα «εργασιακά». Κι επισήμανε παράλληλα, πως σε περίπτωση που δύο πλευρές δεν μπορούν να οδηγηθούν σε συμφωνία, θα «…εξετάζονται όλες οι πτυχές της κάθε κατάστασης με ένα σωστό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών μέτρων για την υποστήριξη ομάδων και παικτών, το αν η αμοιβή πρέπει να αναβληθεί ή να μειωθεί και ποια ασφαλιστική κάλυψη μπορεί να υπάρχει».

Επί της ουσίας, όπως συμβαίνει και με την UEFA, έτσι και η FIFA δεν μπορεί να αποφασίσει σε απόλυτο βαθμό τι θα γίνει με τα συμβόλαια, τις μειώσεις. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι προτάσεις (recommendations) κι όχι παρεμβάσεις και σ’ αυτό το ζήτημα, οι λύσεις θα πρέπει να δίνονται ανάμεσα σε παίκτες/ομάδες (μέσω συλλογικής σύμβασης) ή όπου χρειάζεται το κράτος.
Όπως ανέφερε πάντως, η ανακοίνωση της παγκόσμιας συνομοσπονδίας «…ελπίζουμε κι αναμένουμε οι προτάσεις μας, να ακολουθηθούν σε όλο τον κόσμο».

Οι αλλαγές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Αναλυτικά οι θέσεις και οι προτάσεις της ομάδας εργασίας της FIFA:

-Για τα συμβόλαια των παικτών:«Τα συμβόλαια των παικτών τελειώνουν συνήθως όταν ολοκληρωθεί η σεζόν, έχουν ημερομηνία λήξης που συμπίπτει με το τέλος της σεζόν. Με την τρέχουσα αναστολή των αγώνων στις περισσότερες χώρες, είναι πλέον προφανές ότι η τρέχουσα σεζόν δεν θα ολοκληρωθεί τις προβλεπόμενες ημερομηνίες. Ως εκ τούτου, προτείνεται να παραταθούν τα συμβόλαια μέχρις ότου η περίοδος λήξει σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα πρέπει να είναι σύμφωνο με την αρχική πρόθεση των πλευρών κατά την υπογραφή του συμβολαίου και θα πρέπει επίσης να διατηρεί την αθλητική ακεραιότητα και σταθερότητα. Μια παρόμοια αρχή ισχύει και για τα συμβόλαια που πρέπει να ξεκινήσουν από την έναρξη της νέας περιόδου, δηλαδή η έναρξη ισχύος τους καθυστερεί έως ότου ξεκινήσει η επόμενη σεζόν».

-Για τις συμβάσεις εργασίας στο ποδόσφαιρο που δεν μπορούν πλέον να εφαρμοστούν:«Η πανδημία του COVID-19 έχει σαφώς μεγάλη επίδραση στα έσοδα των συλλόγων. Το ποδόσφαιρο, όπως και άλλοι τομείς της οικονομίας, πρέπει να βρει δίκαιες λύσεις προσαρμοσμένες σε αυτές τις συνθήκες, ελπίζοντας στον στόχο της προστασίας των θέσεων εργασίας και της επίτευξης δίκαιης και λογικής ισορροπίας συμφερόντων μεταξύ των παικτών και των συλλόγων. Κατά συνέπεια αυτών, η FIFA ενθαρρύνει ένθερμα τους συλλόγους και τους παίκτες να συνεργαστούν για να βρουν συμφωνίες και λύσεις κατά την περίοδο που αναστέλλεται το ποδόσφαιρο. Παρόλο που εξαρτάται κυρίως από τα ενδιαφερόμενα μέρη σε εθνικό επίπεδο να βρουν λύσεις που να ταιριάζουν στις συνθήκες της χώρας τους, η FIFA συνιστά να εξετάζονται όλες οι πτυχές της κάθε κατάστασης με ένα σωστό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών μέτρων για την υποστήριξη ομάδων και παικτών, το αν η αμοιβή πρέπει να αναβληθεί ή να μειωθεί και ποια ασφαλιστική κάλυψη μπορεί να υπάρχει.

Εάν οι πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν και, κατά συνέπεια, οι υποθέσεις οδηγούνται στη FIFA, οι παράγοντες που θα εξεταστούν θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • εάν υπήρξε πραγματική προσπάθεια του συλλόγου να καταλήξει σε συμφωνία με τους παίκτες.
  • ποια είναι η οικονομική κατάσταση του συλλόγου.
  • την αναλογικότητα οποιασδήποτε προσαρμογής στα συμβόλαια των παικτών.
  • τα καθαρά χρήματα των παικτών μετά από οποιαδήποτε προσαρμογή των συμβολαίων
  • το αν οι παίκτες έχουν αντιμετωπιστεί ισόνομα ή όχι.

Με αυτό τον τρόπο, η FIFA ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να βρει λύσεις που θα είναι δίκαιες και ισορροπημένες και για τις δύο πλευρές».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-Για τα μεταγραφικά «παράθυρα»:«Σε ότι αφορά τις μεταγραφικές περιόδους και πάλι είναι απαραίτητο να προσαρμόσουμε στις νέες πραγματικές συνθήκες. Κατά συνέπεια, η FIFA θα είναι ευέλικτη και θα επιτρέψει τη μετακίνηση των μεταγραφικών περιόδων, ώστε να “πέσουν” μεταξύ του τέλους της παλιάς περιόδου και της έναρξης της νέας σεζόν. Ταυτόχρονα, η FIFA θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει, όπου είναι δυνατόν, ένα συνολικό επίπεδο συντονισμού και θα λάβει επίσης υπόψη την ανάγκη προστασίας της κανονικότητας, της ακεραιότητας και της εύρυθμης λειτουργίας των αγώνων, ώστε οποιεσδήποτε διοργανώσεις να μην σταματήσουν άδικα και να μην διαταραχθεί ο ανταγωνισμός».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.