ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι οπαδοί… κέρδισαν! – Πως κατάφεραν να διαλύσουν τα σχέδια για «Great Reset» στο ποδόσφαιρο

Οι οπαδοί… κέρδισαν! – Πως κατάφεραν να διαλύσουν τα σχέδια για «Great Reset» στο ποδόσφαιρο

Οι ολιγάρχες του ποδοσφαίρου αποφάσισαν αιφνιδίως να δημιουργήσουν μία κλειστή λίγκα στην οποία θα συμμετείχαν 20 ομάδες, 15 ιδρυτικές συν 5 ακόμη.

Στόχος τους; Φυσικά τα περισσότερα χρήματα! Μία προσπάθεια για «Μεγάλη Επανεκκίνηση» και στο ποδόσφαιρο, η οποία είχε ως αφορμή την οικονομική καταστροφή που έχουν δεχθεί οι ομάδες-κολοσσοί από τον κορωνοϊό.


Φυσικά για τις υπόλοιπες ομάδες κανένα ενδιαφέρον. Έτσι ο Φλορεντίνο Πέρεθ δήλωσε χθες ευθαρσώς πως αυτή η νέα λίγκα θα αποτελέσει «σωτηρία» καθώς «χάθηκαν 5 δισεκατομμύρια ευρώ» και πρέπει αυτές οι ομάδες να πάρουν πίσω τα χρήματα τους.

Ένα κλειστό πρωτάθλημα, με πολλά λεφτά, μόνο για ισχυρούς και οι υπόλοιποι… θα βρουν τον δρόμο τους. Όμως ο κόσμος δεν επέτρεψε τη δημιουργία αυτής της λίγκας, ενώ έντονες ήταν και οι προσπάθειες της UEFA/FIFA, αλλά και πολλών κυβερνήσεων να μπει «στοπ» σε αυτό το εγχείρημα.

Χθες διέρρευσαν πληροφορίες πως η UEFA έχει κλείσει συμφωνία με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που σίγουρα έλαβαν υπόψιν πολλές ομάδες. Ενώ την ίδια ώρα οπαδοί της Τσέλσι προχώρησαν σε δυναμική διαμαρτυρία κατά της ESL έξω από το Stamford Bridge φράζοντας τον δρόμο στο λεωφορείο της ομάδας.

Η Λονδρέζικη ομάδα ήταν η πρώτη που «έσπασε» και ουσιαστικά στη συνέχεια ακολούθησε το «τσουνάμι». Μέσα σε λίγες ώρες όλες οι αγγλικές αποχώρησαν από το νεοσύστατο πρωτάθλημα, ενώ πληροφορίες θέλουν να αποχωρεί και η Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Μίλαν.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ακολούθησαν παραιτήσεις διοικητικών συμβούλων πολλών ομάδων, με αυτή του Ανιέλι από την Γιουβέντους (ακόμα δεν είναι επιβεβαιωμένη) να είναι η πιο ηχηρή, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά πιθανότατα και η Λίβερπουλ, αναμένεται να βγουν στο «σφυρί»!

Έτσι οι απλοί οπαδοί έδειξαν πως έχουν δύναμη να χαλάσουν τα σχέδια που έκαναν οι ολιγάρχες για ένα πρωτάθλημα για λίγους, εκμεταλλευόμενοι την πανδημία. Τα πρώτα σχέδια για το «Great Reset», έστω και στο ποδόσφαιρο, πήγαν στον «κάλαθο των αχρήστων».

Τα παραπάνω δικαιολογούν και την άρνηση των Γερμανών να ενταχθούν σε αυτό το εγχείρημα. Κατά γενική ομολογία οι γερμανικές ομάδες έχουν τακτοποιημένα τα οικονομικά τους, ενώ ανήκουν κατά βάση στους οπαδούς και φυσικά έχουν πάντα γεμάτα γήπεδα, πιθανότατα κατάλαβαν ότι το ρίσκο δεν θα έχει αρκετά οφέλη.

Οι επίσημες ανακοινώσεις των αγγλικών συλλόγων

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ακούσαμε τους οπαδούς μας

«Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Super League. Ακούσαμε προσεκτικά την αντίδραση των οπαδών μας, της βρετανικής κυβέρνησης και άλλων βασικών ενδιαφερομένων.

Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεργαζόμαστε με άλλους στην ποδοσφαιρική κοινότητα για να βρούμε βιώσιμες λύσεις για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το παιχνίδι».

Λίβερπουλ: Τέλος στη συμμετοχή μας στο σχέδιο

«Η Λίβερπουλ μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η συμμετοχή μας στα προτεινόμενα σχέδια για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Super League διεκόπη. Τις τελευταίες ημέρες, ο σύλλογος έχει λάβει αρκετές απόψεις από διάφορα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη συμβολή τους».

Τσέλσι: Δεν είναι προς το συμφέρον της ομάδας, των φιλάθλων μας και της ποδοσφαιρικής κοινότητας

Η διοίκηση της Τσέλσι ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης επίσημα την αποχώρησή της από τη νέα ESL, ξεκαθαρίζοντας πως για τους «μπλε» το νέο εγχείρημα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν είναι το συμφέρον για το σύλλογο.

«Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, η Τσέλσι επιβεβαιώνει πως έχει ξεκινήσει όλες τις επίσημες διαδικασίες για την αποχώρησή της από το γκρουπ που προχωράει τα πλάνα για την European Super League. Έχοντας συμμετάσχει στο γκρουπ την περασμένη εβδομάδα, είχαμε τον χρόνο να σκεφτούμε το θέμα και να αποφασίσουμε πως η παρουσία μας σε τέτοια πλάνα δεν θα ήταν προς το συμφέρον της ομάδας, των φιλάθλων μας και της ποδοσφαιρικής κοινότητας».

Άρσεναλ: «Κάναμε λάθος και ζητάμε συγνώμη»

«Ως αποτέλεσμα των όσων μας είπατε και της ευρύτερης κοινότητας ποδοσφαίρου τις τελευταίες ημέρες αποχωρούμε από την Super League.Κάναμε ένα λάθος και ζητούμε συγνώμη για αυτό».

Τότεναμ: «Ξεκίνησαν οι διαδικασίες απόσυρσης»

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε ξεκινήσει επισήμως διαδικασίες για απόσυρση από την ευρωπαϊκή Super League».

Επίσης σε προσωπική του δήλωση ο πρόεδρος της ομάδας Ντάνιελ Λίβι ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο αναφέροντας:

«Λυπούμαστε για το άγχος και την αναστάτωση που προκλήθηκε από την πρόταση του ESL.
Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να συμμετάσχει ο σύλλογός μας στην ανάπτυξη μιας πιθανής νέας δομής που επιδίωκε να εξασφαλίσει καλύτερα τη χρηματοοικονομική ισορροπία και την οικονομική βιωσιμότητα παρέχοντας παράλληλα σημαντικά αυξημένη υποστήριξη για την ευρύτερη ποδοσφαιρική πυραμίδα.

Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει ποτέ να παραμένουμε ακίνητοι και ότι το άθλημα πρέπει να ελέγχει διαρκώς τους διαγωνισμούς και τη διακυβέρνηση για να διασφαλίσει ότι το παιχνίδι που όλοι αγαπάμε συνεχίζει να εξελίσσεται και να ενθουσιάζει τους οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους υποστηρικτές που παρουσίασαν τις απόψεις τους».

Λίγη ώρα αργότερα, η European Super League εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας πως η απόφαση των αγγλικών ομάδων πάρθηκε κάτω από πίεση, ενώ το πρότζεκτ βρίσκεται υπό διαμόρφωση ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις.

Η ανακοίνωση της European Super League

«Η European Super League είναι πεπεισμένη ότι η σημερινό status quo του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου πρέπει να αλλάξει.

Προτείνουμε μία νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση επειδή το υπάρχον σύστημα δεν δουλεύει. Η πρότασή μας στοχεύει στο να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί ενώ παράγει πόρους και σταθερότητα για ολόκληρη την πυραμίδα του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Θα παρέχει επίσης ενισχυμένες εισφορές αλληλεγγύης σε όλους τους ποδοσφαιρικούς φορείς.

Παρά την εξαγγελθείσα αποχώρηση των αγγλικών συλλόγων, που είναι αναγκασμένοι να λάβουν τέτοιες αποφάσεις λόγω της πίεσης που τους ασκείται, είμαστε πεπεισμένοι ότι η πρότασή μας είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους και κανόνες, όπως αποδείχθηκε από τη σημερινή δικαστική απόφαση για την προστασία της European Super League από δράσεις τρίτων.

Δεδομένων των υπαρχουσών συνθηκών, θα επανεξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα για την αναδιαμόρφωση του πρότζεκτ, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους στόχους μας, που είναι να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενισχύοντας παράλληλα τις εισφορές αλληλεγγύης για ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.