Ο Βάργκας με γκολ μαγεία καθάρισε για την ΑΕΚ το ντέρμπι με ΠΑΟ και τη δεύτερη θέση

Ο Βάργκας με γκολ μαγεία καθάρισε για την ΑΕΚ το ντέρμπι με ΠΑΟ και τη δεύτερη θέση

Ο ηττοπαθής Παναθηναϊκός έπαιξε… μόνος του κι έχασε από την κακή ΑΕΚ (1-0) που αποδοκιμάστηκε αλλά με κυνικότητα και το μαγικό γκολ του Βάργκας – όπως με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό – πήρε και αυτό το ντέρμπι και τελείωσε τη 2η θέση!

Υποφέροντας στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα από έναν ανώτερο Παναθηναϊκό, η «Ένωση» είδε τον Βενεζουελάνο να γίνεται από Ρόναλντ Βάργκας σε… Κριστιάνο Ρονάλντο και με φοβερή εκτέλεση φάουλ να της δίνει νέα νίκη σε ντέρμπι. 

Άδικο το αποτέλεσμα για τους «πράσινους», που δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν τις πολλές ευκαιρίες που έφτιαξαν και το πλήρωσαν με μια ήττα που τους αφήνει ακόμα πιο πίσω στη βαθμολογία. 

Με δέκα παίκτες τελείωσε το παιχνίδι η ομάδα του Στραματσόνι, λόγω αποβολής του Μέστο στις καθυστερήσεις. 

Μονάχα ο Γκουστάβο Πογιέτ επεφύλαξε εκπλήξεις στις ενδεκάδες των δυο ομάδων. Ο τεχνικός της ΑΕΚ άφησε στον πάγκο τον Αραβίδη, επανέφερε στο αρχικό σχήμα τον Πλατέλλα και διατήρησε εκεί τον Πέκχαρτ. Ο Αντρέα Στραματσόνι, από την άλλη, ξεκίνησε βασικό τον Εσιέν, ενώ προτίμησε τελικά τον Καλτσά αντί του Βιγιαφάνιες στο ένα άκρο της επίθεσης. 

Με αυτά τα δεδομένα, το 4-3-3 στο οποίο επέμεινε ο Πογιέτ διαμορφώθηκε ως εξής: Κάτω από τα δοκάρια ο Μπαρόχα και στην άμυνα -από δεξιά προς τα αριστερά- οι Μπακάκης, Άρθο, Κολοβέτσιος και Ντίντακ. Ως κόφτης τοποθετήθηκε ο Σιμόες, ως εσωτερικοί μέσοι οι Γιόχανσον-Βάργκας, στα άκρα βρέθηκαν οι Πλατέλλας (δεξιά), Μπαρμπόσα (αριστερά) και στην επίθεση ο Πέκχαρτ. 

Όσο για το 4-3-3 του Παναθηναϊκού, παρατάχθηκε ως εξής: Στο τέρμα ο Στιλ και στην άμυνα -από δεξιά προς τα αριστερά- οι Μέστο, Μολέδο, Τελάντερ και Πράνιτς. Σε ρόλο «σκούπας» στα χαφ ήταν ο Ζέκα, ως εσωτερικοί μέσοι ξεκίνησαν οι Εσιέν-Αμπέντ και στην τριάδα της επίθεσης οι Καλτσάς (δεξιά), Βλαχοδήμος (αριστερά) και Μπεργκ (κορυφή). 

Αν κάποιος προσγειωνόταν σήμερα στην Ελλάδα (και θυμόταν ότι κάποτε ο Παναθηναϊκός έπαιζε στο ΟΑΚΑ) θα υπέθετε ότι οι «πράσινοι» ήταν γηπεδούχοι στο πρώτο μέρος. Εκμεταλλευόμενη τη δυσλειτουργία της ΑΕΚ με τον Βάργκας στα χαφ και παίρνοντας το κέντρο με τους εξαιρετικούς Εσιέν-Ζέκα, η ομάδα του Στραματσόνι πίεσε από την αρχή. Κέρδισε στημένες φάσεις. Και γρήγορα δημιούργησε εικόνα υπεροχής. Μπορεί λοιπόν την πρώτη ευκαιρία να την έχασε η «Ένωση» (με κεφαλιά του Πέκχαρτ από κόρνερ που έβγαλε δύσκολα ο Στιλ) αλλά η συνέχεια ήταν πράσινη. 

Αφού προειδοποίησαν λοιπόν με καλό σουτ του Εσιέν, οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να κερδίζουν μέτρα. Και με εξαίρεση μια αναλαμπή της ΑΕΚ για λίγα λεπτά (κατά τη διάρκεια της οποίας επικίνδυνο σουτ του Πλατέλλα κόντραρε σε σώματα) πίεσαν για τα καλά. Ο Μπαρόχα όμως κατάφερε -έστω και ενστικτωδώς- να σταματήσει την προβολή του Καλτσά. Ο Μπακάκης έκανε το ίδιο στη γραμμή με κεφαλιά του Εσιέν. Κι αφού ο τερματοφύλακας της «Ένωσης» απέτρεψε τεράστιο δώρο του Άρθο στον Μπεργκ, ο ίδιος και η ομάδα του πήγαν στα αποδυτήρια με την αίσθηση ότι ήταν τυχεροί που το σκορ έμενε ισόπαλο. 

Η διαπίστωση λοιπόν ότι η ομάδα του περιοριζόταν σε παθητικό ρόλο -και οι αποδοκιμασίες της εξέδρας γι’ αυτό στη λήξη του ημιχρόνου- έκαναν τον Πογιέτ να αλλάξει συνταγή. Να γυρίσει το σύστημα σε 4-2-3-1. Και αμέσως οι παίκτες του ανταποκρίθηκαν. Χωρίς να χάνουν ευκαιρίες, οι «κιτρινόμαυροι» ανέβηκαν στο γήπεδο. Κυκλοφόρησαν κάπως την μπάλα και αποφορτίστηκαν από την πίεση. Προσωρινά όμως… Γιατί τα πολλά αβίαστα λάθη τους επέτρεπαν στον Παναθηναϊκό «φαρμακερές» επιθέσεις. Κι είχαν ως αποτέλεσμα δυο πανομοιότυπες κεφαλιές του Μολέδο (από εκτελέσεις κόρνερ) που έφυγαν λίγο άουτ. Έτσι, ο Πογιέτ αποφάσισε να παίξει διαφορετικό χαρτί, αλλάζοντας αυτή τη φορά πρόσωπα (Αραβίδης-Τζεμπούρ αντί των Πέκχαρτ-Πλατέλλα). 

Και λίγο έλειψε να δικαιωθεί αμέσως, όταν ο Έλληνας επιθετικός πρωταγωνίστησε σε διπλή ευκαιρία, που λόγω Στιλ και αστοχίας του Βάργκας στην επαναφορά δεν έφερε το γκολ. Ήταν γραφτό όμως -και αυτή τη φορά- άλλος να το πετύχει. Στήνοντας λοιπόν την μπάλα σε φάουλ έξω από την περιοχή, ο Βάργκας ονειρεύτηκε το πώς θα ήταν να γραφτεί στην ιστορία ως ο άνθρωπος των ντέρμπι. Και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα το ζούσε στην πραγματικότητα, με την εκπληκτική εκτέλεσή του να «ζωγραφίζει» τον Στιλ και την πίεση του Παναθηναϊκού στο τέλος να μην μπορεί να μουτζουρώσει έναν ακόμα θρίαμβο της ΑΕΚ.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κουκουλάκης (Ηρακλείου)

ΑΕΚ (Γκουστάβο Πογιέτ): Μπαρόχα, Ντίντακ, Άρθο, Κολοβέτσιος, Μπακάκης, Σιμόες, Γιόχανσον (75’ Τζανετόπουλος), Βάργκας, Πλατέλλας (64’ Τζεμπούρ), Μπαρμπόσα, Πέκχαρτ (64’ Αραβίδης) 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αντρέα Στραματσόνι): Στιλ, Μέστο, Μολέδο, Τελάντερ, Πράνιτς, Εσιέν (75’ Κουτρουμπής), Ζέκα, Αμπέντ, Βλαχοδήμος, Καλτσάς (67’ Βιγιαφάνιες), Μπεργκ 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.