Καρντόσο: «Θέλω μια ομάδα η οποία θα μπορεί να επιβάλλεται στον αντίπαλο»

Καρντόσο: «Θέλω μια ομάδα η οποία θα μπορεί να επιβάλλεται στον αντίπαλο»

Ο Μιγκέλ Καρντόσο παρουσιάστηκε επίσημα από την ΠΑΕ ΑΕΚ και πλέον ξεκίνησε η θητεία του στην ομάδα.

Ο 47χρονος Πορτογάλος προπονητής είπε πολλά πράγματα για την ΑΕΚ και έδειξε αρκετά καλά ενημερωμένος, ενώ εξέφρασε και την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία. Aρχικά ο νέος τεχνικός της ΑΕΚ Μιγκέλ Καρντόσο ανέλυσε την αγωνιστική του φιλοσοφία αναφέροντας:

«Καταλαβαίνω πολύ καλά πού έχω έρθει. Καταλαβαίνω τι σημαίνει «γεννημένη από τις στάχτες» και πόσο σημαντική είναι η λέξη «Ένωση» για την ομάδα. Και για εμάς η λέξη αυτή θα είναι σημαντική. Για τη σχέση της ομάδας και του κόσμου. Θα δώσω τον καλύτερό μας εαυτό για να είναι το πνεύμα της Ένωσης κυρίαρχο» τόνισε ο Καρντόσο. Σε ερώτηση για το πως λειτουργεί ως προπονητής, ο Καρντόσο ανέφερε: «Είμαι άνθρωπος των πρότζεκτ. Πάντα έτσι λειτουργώ. Θα το ζήσω με πάθος μέχρι να τελειώσει. Ελπίζω να κρατήσει πολύ και το πάρτι για την είσοδο στο νέο γήπεδο να είναι τόσο μεγάλο. Ελπίζω σε αυτό να είμαι παρών», τόνισε.

Η πρώτη δήλωση του Καρντόσο

Αρχικά ο Μιγκέλ Καρντόσο είπε: «Καλησπέρα, προτιμώ να μιλήσω στα αγγλικά αλλά ελπίζω ο κόσμος στο Οπόρτο να μην το πάρει στραβά. Είναι καλύτερα γιατί μπορείτε απευθείας να καταλάβετε κάτι από αυτά που λέω. Οι πρώτες μου λέξεις θα είναι ευγνωμοσύνης για τρία διαφορετικά άτομα, για τον Πρόεδρο που πίστεψε σε εμένα από την πρώτη ημέρα και έδειξε δυνατά ότι με πιστεύει, για τον Μηνά Λυσάνδρου και τον Νίκο Λυμπερόπουλο για τον δυνατό τρόπο και τον επαγγελματισμό με τον οποίο με προσέγγισαν. Τους ευχαριστώ και είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι στην ΑΕΚ.

Θα ήθελα να σας περάσω από την πρώτη ημέρα ένα μήνυμα, ότι εγώ και τα άτομα που έχουν έρθει μαζί μου με μεγάλη διάθεση θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό και υποσχόμαστε σε όσους ανήκουν σε αυτή την ομάδα ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Ο βασικός λόγος που ήρθα στην ΑΕΚ είναι η ξεκάθαρη πιθανότητα να δημιουργήσουμε ένα αθλητικό πρότζεκτ και να βοηθήσω το κλαμπ να κάνει το επόμενο βήμα, το οποίο συνδέεται ασφαλώς με το νέο γήπεδο, τις νέες εγκαταστάσεις και η μεγάλη διάσταση που θα πάρουμε μπαίνοντας σε αυτό. Οι νέες συνθήκες πάντα φέρνουν νέες δυνατότητες και νέα πράγματα ώστε να εξελίσσεται ένα κλαμπ και αυτό μου αρέσει προσωπικά.

Το 2004 η Πορτογαλία έχασε το Euro από την Εθνική σας ομάδα, ωστόσο καταφέραμε να εξελίξουμε το ποδόσφαιρο μας σε αυτή τη διοργάνωση και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ καλό για έναν προπονητή.

Η δουλειά μου είναι κυρίως το τι θα κάνω με τους ποδοσφαιριστές σας, οι προσδοκίες είναι υψηλές, μπορούμε να χτίσουμε μια δυνατή ομάδα και βασικά αυτός είναι ο ξεκάθαρος στόχος μας: εξέλιξη ποδοσφαιριστών, καθαρή ιδέα για τον τρόπο παιχνιδιού μας, η οποία θα σέβεται τη δυνατή ταυτότητα αυτού του κλαμπ, διατηρώντας υψηλές αξίες στα αποδυτήρια και παίζοντας σε κάθε παιχνίδι με υψηλή φιλοδοξία ώστε να το κερδίσουμε.

Αυτή είναι η βάση ώστε μια ομάδα να είναι ικανή να καταφέρει κάτι, αν εξελίξουμε αυτή τη φιλοσοφία είμαι απόλυτα σίγουρος ότι μπορούμε να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε».

Εν συνεχεία ο Καρντόσο συμπλήρωσε «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στον κόσμο μας, είμαι νέος και θυμάμαι ότι πάντα έβλεπα εικόνες από το ελληνικό ποδόσφαιρο και εξελίχθηκα ως κόουτς λαμβάνοντας υπόψιν την απίστευτη ενέργεια και ατμόσφαιρα στα ελληνικά γήπεδα. Πάντα σκεφτόμουν ότι θα ήθελα μια ημέρα να έρθω εδώ και να ζήσω αυτό το συναίσθημα. Αυτό ζητώ από τον κόσμο μας: κάντε μας να ζήσουμε αυτό το συναίσθημα! Φίλαθλοι, ζήστε με πάθος το παιχνίδι και σίγουρα θα μας μεταφέρετε αυτή την ενέργεια που έχετε.

Όταν μίλησα με τον κ. Λυμπερόπουλο, έψαξα φωτογραφίες της ΑΕΚ και είδα τους φιλάθλους της στο γήπεδο. Βρήκα μια φωτογραφία την οποία χρησιμοποίησα στο Instagram, η πρώτη μου δημοσίευση ως τεχνικός της ΑΕΚ. Έπειτα διάβασα την ιστορία αυτού του συλλόγου και τα ένωσα, την ιστορία με τη φωτογραφία. Καταλαβαίνω πολύ καλά τι σημαίνει γεννημένοι από τις στάχτες, προορισμένοι για τη δόξα.

Είναι φανταστικό να έρχεσαι σε μια ομάδα με τέτοια ιστορία, όπου μετά από τόσα χρόνια οι οπαδοί εκφράζουν καθημερινά το πάθος τους για την ομάδα. Η λέξη Ένωση είναι ξεκάθαρα μια υψηλή και δυνατή αξία για αυτό το κλαμπ και η λέξη Ένωση θα είναι σημαντική για εμάς, για την ομάδα και τον κόσμο. Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να δημιουργήσω μια ομάδα με πνεύμα Ένωσης, θα είναι καθημερινά παρών στις μεταξύ μας σχέσεις» ολοκλήρωσε ο Καρντόσο αρχικά στην τοποθέτηση του.

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις στον Καρντόσο

Εν συνεχεία ο Μιγκέλ Καρντόσο απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Πώς μπορείτε να συνδυάσετε ένα σύγχρονο πρότζεκτ με τα δεδομένα του συλλόγου;

«Όλοι γνωρίζουν την ευθύνη μιας ομάδας όπως η ΑΕΚ, αυτό είναι το κίνητρο. Όλοι πρέπει να έχουν τη συναίσθηση να καταλάβουν ότι ήρθε ένας νέος προπονητής στο κλαμπ, ότι η φιλοσοφία και το στιλ του απευθύνονται στους παίκτες και έχω κάποιες ιδέες για πράγματα που αφορούν την ομάδα. Δεν ερχόμαστε σε ρήξη με το παρελθόν, απλά θα κάνουμε κάτι διαφορετικό. Όταν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι πρέπει να το δημιουργήσεις με υψηλές απαιτήσεις. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να νικάς, να σχηματίσεις χαρακτήρα και σκληρότητα, αν δεν σχηματίσεις χαρακτήρα, δεν δίνεις μάχη, δεν γίνεται τίποτα. Η θέληση για να κερδίσεις θα είναι πάντα η ίδια, ακόμα και αν αλλάξει η διάταξη, σεβόμαστε τη θέληση όλων για να νικήσουμε αλλά ταυτόχρονα μπαίνουμε και σε ένα αθλητικό πρότζεκτ».

Μπορείτε να μας περιγράψετε την ποδοσφαιρική σας φιλοσοφία σε συνάρτηση με την ΑΕΚ;«Όταν μιλάμε για φιλοσοφία, τρόπο παιχνιδιού, πώς θέλω εγώ να βλέπω την ομάδα μου, είναι πάντα σε θεωρητικό σχέδιο. Έχω μελετήσει καλά την ομάδα, ξέρω τι έχουμε στα χέρια μας, τι θέλουμε να δουλέψουμε ακριβώς ώστε να είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε κάτι καλό στο γήπεδο. Θέλω μια ομάδα η οποία θα μπορεί να επιβάλλεται στον αντίπαλο και αυτό γίνεται με δύο τρόπους: έχοντας την κατοχή της μπάλας όσο το δυνατόν περισσότερο ή όταν είσαι πολύ επιθετικός και δεν αφήνεις τον αντίπαλο να παίξει. Σίγουρα για την κατοχή της μπάλας χρειάζονται και ποδοσφαιριστές με ποιότητα, όμως αυτό που με ενδιαφέρει εμένα και είναι πολύ σημαντικό ειδικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι να διαθέτουν θάρρος οι παίκτες, γιατί οι παίκτες που δεν έχουν θάρρος θα δυσκολευτούν πολύ να ακολουθήσουν το πρότζεκτ που θέλουμε να προχωρήσουμε και να ανταποκριθούν σε αυτά που επιθυμούμε».

Η ΑΕΚ έχει αλλάξει αρκετούς προπονητές εσχάτως, αυτό σε σχέση με το παρελθόν σας αγχώνει;

«Δεν νιώθω άγχος, βλέπετε το τι συνέβη με εμένα πέρυσι από μια πλευρά. Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες για το τι συνέβη με εμένα, δεν μίλησα στον Τύπο για την εμπειρία μου εκείνη γιατί δεν φτύνεις ποτέ στο πιάτο που τρως. Δεν θα μιλήσω άσχημα για μια ομάδα όπου εργάστηκα, ακόμα και αν είχα κακές εμπειρίες και δεν δημιουργήθηκαν οι συνθήκες που θα ήθελα. Οι λεπτομέρειες μένουν μαζί μου και δέχομαι τις ευθύνες.

Αυτό το πρότζεκτ που τρέχουμε τώρα μου δίνει 200% ενέργεια, ήμουν πολύ άνετα στην Ουκρανία με την Σαχτάρ αλλά την άφησα για να έρθω στην Ρίο Άβε να δουλέψω.

Όταν με ρώτησαν τι θέλω για να εργαστώ εκεί, τους είπα νοικιάστε μου ένα διαμέρισμα και δώστε μου ότι χρήματα θέλετε. Αισθάνθηκα ότι το πρότζεκτ που υπάρχει εδώ μπορεί να καλύψει τις προσδοκίες μου και θα το ζήσω με πάθος μέχρι την ημέρα που θα τελειώσει, ελπίζω να κρατήσει πολύ.

Το όνειρό μου εδώ, ο στόχος μου καλύτερα γιατί στο ποδόσφαιρο δεν μιλάμε για όνειρα, είναι να κάνουμε το πάρτι των εγκαινίων του νέου γηπέδου, γεμάτο όπως θα είναι, με μεγάλη υπερηφάνεια για αυτό που θα βλέπετε στον αγωνιστικό χώρο. Θέλω να τη ζήσω αυτή την ημέρα, για αυτό είμαι εδώ!»

Έχετε εμπειρία από Ακαδημίες, πώς βλέπετε τη σύνδεση εκείνων της ΑΕΚ με την πρώτη ομάδα;

«Πραγματικά γνωρίζω καλά τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι Ακαδημίες και η πρώτη ομάδα. Υπάρχουν οι ομάδες που προωθούν παίκτες αλλά δεν κερδίζουν τίποτα, συνήθως μετά από έναν χρόνο εξαφανίζονται, σπάνια πετυχαίνουν. Υπάρχουν όμως και δυνατές ομάδες που εμπιστεύονται έναν νέο ποδοσφαιριστή και μπορούν να διατηρήσουν την εμφάνισή του. Δεν είναι εύκολο στην Ελλάδα να έχεις 18χρονους στην ενδεκάδα σου όπως ο Άγιαξ και να παίξουν σύμφωνα με τις υψηλές απαιτήσεις της ΑΕΚ, είναι θέμα οργάνωσης του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και ξέρω ότι το συζητάτε ήδη αυτό το θέμα και σκέφτεστε να κάνετε πιο εύκολη τη μετάβαση ενός νέου ποδοσφαιριστή στην πρώτη ομάδα.

Η ποιότητα δεν έχει χρώμα, πρόσωπο, ηλικία, εθνικότητα, είτε την έχεις και την εξελίσσεις είτε όχι. Φυσικά αν έχεις ταλέντο και δίπλα σου καλούς παίκτες είναι πιο εύκολο να το εξελίξεις. Κανείς δεν φεύγει χαρούμενος αν βάλεις έναν νέο παίκτη αλλά ηττηθεί η ομάδα, θέλω να έχω αντίληψη για όλους τους ποδοσφαιριστές, να καταλάβω το επίπεδό τους και να επιλέξω τον σωστό τρόπο για να τους προωθήσω. Θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να το καταφέρω».

Τι χρειάζεται η ΑΕΚ για να βελτιωθεί σε σχέση με την περυσινή μη επιτυχημένη χρονιά;«Δεν είναι απλό να μιλάς για το παρελθόν και έχω σεβασμό για τους συνεργάτες μου, δεν ήμουν εδώ πέρυσι και μπορεί να συνέβησαν πολλά που δεν γνωρίζει ο κόσμος. Είμαι προσεκτικός και δεν θέλω να ξεφύγω από την ερώτηση, θέλω να μιλήσω για το μέλλον γιατί αυτό είναι το σημαντικό.

Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να κάνουμε μια δυνατή ομάδα, οι αντίπαλοι χτίζουν δυνατές ομάδες και πριν καν η ΑΕΚ μιλήσει μαζί μου το γνώριζα αυτό. Δυνατός Ολυμπιακός που έπαιρνε πρωταθλήματα στη σειρά, ο ΠΑΟΚ που πήρε πρωτάθλημα αήττητος και Κύπελλο, θα έχουμε μια ΑΕΚ γεμάτη ενέργεια που θα δουλεύει πολύ και καθημερινά γνωρίζοντας ότι αν εμείς σεβαστούμε τον εαυτό μας μπορούμε να νικήσουμε.

Φυσικά και εμείς καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να χτίσουμε ένα πολύ δυνατό ρόστερ, όχι σε ποσότητα, θέλουμε παίκτες που να δουλεύουν καθημερινά και θα αισθάνονται ότι μπορούν να παίξουν την Κυριακή. Ο προπονητής πρέπει να κοιτάει στον πάγκο και να αισθάνεται ότι οι παίκτες που είναι εκεί μπορούν να είναι βασικοί, έτσι φτιάχνεις μια δυνατή ομάδα».

Συζητήσατε για τον χρόνο που χρειάζεται για να δουλέψει το πρότζεκτ σας;

«Κάνω αυτοκριτική κάθε ημέρα πριν να κοιμηθώ, προσπαθώ να είμαι καλός άνθρωπος και συνήθως κοιμάμαι ήρεμος. Την ημέρα που θα φύγω από την ΑΕΚ, πιστέψτε με θα είμαι ήσυχος. Έχω έναν φίλο που λέει ότι το ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό, αλλά όχι το πιο σημαντικό.

Η σταθερότητα είναι σημαντική για έναν προπονητή, θα έχουμε δύο προκριματικά πριν μπούμε στους ομίλους και ξέρουμε ότι ο κόσμος θα βρίσκεται στο πλευρό μας, απλά όχι εντός γηπέδου. Εγώ πάντα λέω ότι αυτό είναι έτσι όπως είναι και ο προπονητής πρέπει να κάνει το καλύτερο δυνατό, αν μπορέσω να μεταφέρω αυτά τα συναισθήματα στους παίκτες μου αντί να παραπονιόμαστε για πράγματα που δεν έχουμε έλεγχο θα είμαστε καλά.

Πάντα η επόμενη ημέρα είναι μια νέα ευκαιρία, σαν προπονητής δεν ανησυχώ για τα πράγματα που δεν μπορώ να ελέγξω όπως τους διαιτητές, τους αντιπάλους, τα οικονομικά τους, δεν μπορώ να βάλω τον κόσμο στο γήπεδο όσο και να το ήθελα. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να πείσω τους παίκτες μου ότι μπορούμε να νικήσουμε ακόμα και χωρίς αυτούς. Η κλήρωση επίσης είναι σημαντική και εμείς θέλουμε να είμαστε δυνατοί τη συγκεκριμένη στιγμή και να ζήσουμε καλύτερα κάθε ημέρα».

Τι σας έπεισε να έρθετε στην ΑΕΚ από τις συζητήσεις με τους ανθρώπους της;

«Ήταν η γενική συμπεριφορά τους, έδειξαν ότι με γνώριζαν και δεν χρειάστηκαν πολλά από εμένα, ήταν έτσι πιο εύκολο. Ξέρουν ποιον παίρνουν, ότι θέλω να κάνω μια ομάδα που πρέπει να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού, να παίζει με τη μπάλα μπροστά, ξέρουν ότι είμαι δουλευταράς και η ομάδα μου θα δουλέψει σκληρά, δεν θα υπάρξει χαλάρωση, θα απαιτήσω από εκείνους και από τη διοίκηση να με ακολουθήσουν. Αισθάνθηκα την ενέργεια αυτής της ομάδας, ο Νίκος είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου και όταν μιλάς με αυτούς είναι όλα πιο απλά. Έχουμε τους δικούς μας κώδικες και ένα χαμόγελο σε κάνε να καταλάβεις ότι αυτή είναι η στιγμή. Τα πράγματα είναι πολύ απλά μεταξύ μας…»

Θα ασχοληθείτε με ποδοσφαιριστές από την πορτογαλική αγορά που γνωρίζετε καλά;

«Είμαι ανοικτός στο να συζητήσω πράγματα, αλλά δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένα ονόματα.

Σε όλες τις ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με ποδοσφαιριστές ξεχωριστά, λέω την άποψή μου στο κλαμπ. Είναι μια δουλειά που κάνουμε μεταξύ μας, το συζητήσαμε, για τους ποδοσφαιριστές από την Πορτογαλία θα πω ξανά ότι εμείς κοιτάμε αθλητικά προφίλ, όχι χρώμα, εθνικότητα και πρόσωπο.

Θα ψάξουμε για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αν μπορέσουμε θα φέρουμε αυτόν τον παίκτη, με σεβασμό στα οικονομικά δεδομένα του συλλόγου. Έχουμε μια ξεκάθαρη γραμμή, αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορούν να έρθουν και από την Πορτογαλία παίκτες».

Τι ζητήσατε από την ΑΕΚ για να δεχθείτε να έρθετε εδώ;

«Το πρώτο που ζήτησα ήταν να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε για να εξελιχθεί η ομάδα, το πιο σημαντικό ήταν να μου απαντηθούν κάποιες συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Θεώρησα το κλαμπ πολύ ανοιχτόμυαλο σε αυτά που είπαμε, στρογγυλέψαμε τις γωνίες όπου είχαμε διαφορές και αυτό είναι κάτι που κάνεις κάθε μέρα στο ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι βρήκαμε ένα καλό έδαφος συμφωνίας, είναι μεγάλη τιμή να ανήκεις σε αυτή την οικογένεια. Όταν ήμουν στην Ακαδημία της Πόρτο, πήγα να εκπροσωπήσω την ομάδα σε ένα συνέδριο της UEFA στο Πότσδαμ.

Έκανα φιλίες με ορισμένους ανθρώπους, ένας ήταν ο Αλμπέρτο Ζιλάρντες της Ρεάλ Μαδρίτης, βοηθός του Χόρχε Βαλντάνο. Ένα βράδυ που τρώγαμε μαζί ρώτησα ποιος δημιουργεί το μοντέλο παιχνιδιού στις Ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης. Με κοίταξε και είπε ότι το ποδόσφαιρό μας είναι ο πολιτισμός μας.

Στην αρχή δυσκολεύθηκα να το καταλάβουν, ήμουν νέος. Μετά άρχισα να το καταλαβαίνω, ότι κάποια κλαμπ έχουν τόσο δυνατή ταυτότητα που όταν δεν τη σέβονται ο κόσμος σταματάει να ευχαριστιέται.

Έφυγα από τη Ναντ και ο κόσμος ήταν ευχαριστημένος με εκείνο που είχε δει, γιατί σεβόμασταν την ταυτότητα της ομάδας. Όταν ήρθα στην ΑΕΚ, κατάλαβα ότι επίσης υπάρχει μια πολύ δυνατή ταυτότητα στον σύλλογο, ισχυρή.

Όταν υποφέρεις μπορείς να χτίσεις πράγματα με πολύ υψηλότερο νόημα, την ΑΕΚ τη δημιούργησαν άνθρωποι που υπέφεραν και ήθελαν να έχουν κάτι κοινό, να φτιάξουν κάτι από κοινού. Η ομάδα μου πρέπει να το σέβεται αυτό 100%».

Θα μπορούσατε να γίνετε πιο συγκεκριμένος για τον αριθμό των παικτών στο ρόστερ;«Κατά βάση θέλω 20 ποδοσφαιριστές και τρεις τερματοφύλακες, δεν θέλω να δουλεύω με πάρα πολλούς παίκτες αλλά υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί, όπως στο Κύπελλο όπου χρειάζονται δύο νεαρούς.

Θα συνοψίσουμε όλες τις συνθήκες ώστε να δημιουργήσουμε ένα δυνατό ρόστερ, θέλω παίκτες που να είναι ανταγωνιστικοί και να γνωρίζουν ότι μπορούν να αγωνιστούν, αλλιώς σε βάθος χρόνου το επίπεδο θα πέσει, μετά από 3-4 μήνες οι παίκτες που δεν παίζουν τακτικά είναι δύσκολο να είναι ανταγωνιστικοί.

Οι παίκτες πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί και έτοιμοι να παίξουν, κάθε μέρα. Αν έχεις πολλούς παίκτες επίσης μειώνεις την ικανότητα συμμετοχής τους στις προπονήσεις. Αν έχεις μια άσκηση 10×10 δεν μπορείς να το κάνεις με περισσότερους, κάποιοι θα μείνουν έξω. Πάντα κάποιος θα βρίσκεται έξω, έτσι μειώνεις την ένταση και τη συμμετοχή στις προπονήσεις, μειώνεις τις πιθανότητες εξέλιξης, μειώνεις το κίνητρο που δίνεις στους παίκτες και αυτό δεν μου αρέσει».

Τι είπε για το ρόστερ

Για το ρόστερ ξανά, εσείς με τι θα είστε ευχαριστημένος ενόψει της νέας σεζόν;«Είχαμε μια δραματική εμπειρία πέρυσι σε άλλη χώρα, πήγαμε με νέους στην προετοιμασία για να συμπληρώσουμε το ρόστερ.

Στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου θέλω να είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε τη δουλειά που θέλουμε να κάνουμε. Θα κάνω το καλύτερο που μπορώ, θα δουλέψω με τους ανθρώπους της ομάδας για να κλείσουμε τα ανοιχτά θέματα, τους παίκτες που θα έρθουν και εκείνους που θα φύγουν ώστε να είμαστε έτοιμοι. Εξαιρώντας 1-2 ποδοσφαιριστές που ίσως θέλουμε να δούμε ξανά, ξέρουμε τι θα κάνουμε.

Είμαι προπονητής ποδοσφαίρου τη μοντέρνα εποχή, η αγορά είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος Αυγούστου, δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα μείνουν όλοι γιατί ίσως πωληθεί κάποιος, αυτό είναι το ποδόσφαιρο και πρέπει να είσαι έτοιμος να τον αντικαταστήσεις. Ελπίζω να μη συμβεί αυτό και ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε όποια ευκαιρία μας παρουσιαστεί από την αγορά».

Μπορείτε να μας εξηγήσετε λίγο τη στρατηγική σας και τι παίκτες ακριβώς χρειάζεστε;

«Η στρατηγική έχει να κάνει με την ανάλυση που κάνεις σε οποιαδήποτε επαφή, σε σχέση με τους αντιπάλους, αυτό που θέλω να καταλάβετε είναι ότι θα βλέπετε την ΑΕΚ να παίζει και θα λέτε ότι αυτή είναι η ΑΕΚ. Το κομμάτι της στρατηγικής που θα αλλάξω ίσως δεν θα το καταλάβετε από την κερκίδα. Γνωρίζω ακριβώς τι παίκτες χρειαζόμαστε, δεν θα ερχόμουν αλλιώς, θα μπορούσα να το πω σήμερα αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Αν σας πω ότι η ΑΕΚ θέλει έναν τερματοφύλακα, θα σκέφτεστε ότι η ΑΕΚ θέλει να πουλήσει τον Μπάρκα π.χ., ενώ δεν θέλουμε, οπότε δεν θα μπούμε σε αυτά τα θέματα».

Και κάπως έτσι μετά από περίπου 1.5 ώρα η παρουσίαση του Μιγκέλ Καρντόσο από την ΑΕΚ ολοκληρώθηκε. Ο Καρντόσο αύριο θα μεταβεί στα Σπάτα, το Σάββατο θα έχει σύσκεψη για τα μεταγραφικά με την ΠΑΕ ΑΕΚ, ενώ την Κυριακή αναμένεται η αποχώρηση του. Να θυμίσουμε ότι η προετοιμασία με τον νέο προπονητή Μιγκέλ Καρντόσο θα ξεκινήσει στις 24 Ιουλίου.

Λυμπερόπουλος: «Ο Καρντόσο είναι ο καταλληλότερος»

Ο Νίκος Λυμπερόπουλος παρουσίασε στα ΜΜΕ τον Μιγκέλ Καρντόσο ως τον νέο προπονητή της ΑΕΚ. Ο Τεχνικός Διευθυντής της ΑΕΚ πήρε πρώτος τον λόγο και είπε για τον Πορτογάλο νέο τεχνικό της ΑΕΚ πως: «Ευελπιστώ να είναι εκείνος με τον οποίο θα μπει η ομάδα στο καινούργιο της γήπεδο. Ο Μιγκέλ Καρντόσο είναι ο καταλληλότερος για να περάσει την ΑΕΚ σε μια άλλη εποχής. Είναι μια λύση διαφορετικές από αυτές που είχαμε κάνει ως τώρα».

Αυτό ήταν το μήνυμα του Νίκου Λυμπερόπουλου για τον Μιγκέλ Καρντόσο, επιβεβαιώνοντας ότι στόχος είναι μαζί του να αλλάξει σελίδα η Ενωση.

Και για αυτό επιλέχθηκε ο Πορτογάλος προπονητής. Πάντως, ο Μεσσήνιος Τεχνικός Διευθυντής δεν ξέχασε και τον Μανόλο Χιμένεθ και την συνεργασία τους στο κλαμπ.

«Από αυτό εδώ το βήμα θέλω να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία και να ευχαριστήσω και δημόσια έναν άνθρωπο με τον οποία ζήσαμε χαρές ως παίκτης και ως τεχνικός διευθυντής, Τον Μανόλο Χιμένεθ. Μανόλο σ’ ευχαριστώ», δήλωσε ο «Λύμπε» για τον Ανδαλουσιανό τεχνικό στην παρουσίαση του Καρντόσο. Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε και επίσημα η τρίτη θητεία του Χιμένεθ στους «κιτρινόμαυρους» με τον Ισπανό να είναι από τους πιο πετυχημένους προπονητές στην ιστορία της ΑΕΚ με ένα Πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ολη η παρουσίαση και οι δηλώσεις του νέου προπονητή της ΑΕΚ Μιγκέλ Καρντόσο:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.