ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η ΑΕΚ έγινε 97 ετών: Το συγκινητικό βίντεο της «μάνας των προσφύγων»

Η ΑΕΚ έγινε 97 ετών: Το συγκινητικό βίντεο της «μάνας των προσφύγων»

Η ΑΕΚ έχει σήμερα γενέθλια, καθώς κλείνει τα 97 της έτη και η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ ανέβασε ένα συγκινητικό βίντεο.

Δύο χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών της Αθήνας αποφάσισε να ιδρύσει ένα σωματείο που θα θύμιζε τις χαμένες πατρίδες και τον πολιτισμό χιλιάδων χρόνων. Την ονόμασε Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (AEK).

Στις 13 Απριλίου 1924, οι Πολίτες αθλητές πήραν μια ιστορική απόφαση για έναν σύλλογο και το καταστατικό υπέγραφαν πάνω από 40 μέλη της Κωνσταντινουπολίτικης κοινότητας της Αθήνας με έμβλημα τον Δικέφαλο Αετό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο.

«Δύο χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών της Αθήνας αποφάσισε να ιδρύσει ένα σωματείο που θα θύμιζε τις χαμένες πατρίδες και τον πολιτισμό χιλιάδων χρόνων, ο οποίος έσβησε μέσα στις στάχτες. Στις 13 Απριλίου 1924, στο κατάστημα αθλητικών ειδών του Κωνσταντίνου Δημόπουλου και των αδερφών Αιμίλιου και Μενελάου Ιωνά στην Οδό Βερανζέρου 24, οι Πολίτες αθλητές πήραν την ιστορική απόφαση και ένας νέος μεγάλος σύλλογος είχε ήδη αποκτήσει ζωή. Πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ ήταν ο δημοσιογράφος, και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση Βενιζέλου, Κώστας Σπανούδης, αντιπρόεδρος ο καθηγητής Νίκος Ελεόπουλος, ενώ μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου αποτελούσαν οι Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης και ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος» αναφέρει η ΠΑΕ ΑΕΚ για την ιστορία της.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση της ΑΕΚ καταγράφεται σε μία φιλική αναμέτρηση απέναντι στον Ατρόμητο Αθηνών (1-1) τον Οκτώβριο του 1924, ενώ την περίοδο 1924-1925 συμμετείχε για πρώτη φορά στο επίσημο πρωτάθλημα Αθηνών, όπου παρά την παρθενική της συμμετοχή κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό.

Το γήπεδο τη Νέα Φιλαδέλφεια

Έξι χρόνια μετά την ίδρυση της (1930) απέκτησε το δικό της γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια και αγωνίστηκε για πρώτη φορά εκεί στις 9 Νοεμβρίου του 1930 επικρατώντας με 3-0 του Αθηναϊκού. Στις αρχές της δεκαετίας του 90’ δόθηκε στο γήπεδο το όνομα “Νίκος Γκούμας” προς τιμήν του παλιού προέδρου της ΑΕΚ, Νίκο Γκούμα, ενώ σε λίγους μήνες θα μπει στο καινούργιο την Αγιά Σοφιά.

Ο Λουκάς Μπάρλος

Το 1974 στην προεδρία της ΑΕΚ ήρθε ο Λουκάς Μπάρλος, ένας Έλληνας επιχειρηματίας ο οποίος θεωρείται από πολλούς ο σπουδαιότερος πρόεδρος στην ιστορία του συλλόγου. Κατά την προεδρία του, η οποία έληξε το 1981 η Ένωση κέρδισε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο.

Το γκρέμισμα του «Νίκος Γκούμας»

Η ΑΕΚ από το 1999 είχε εγκαταλείψει το «Νίκος Γκούμας» το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας και το 2003 η διοίκηση Γρανίτσα αποφάσισε την κατεδάφιση του. Τον Μάιο του 2003 πραγματοποιήθηκε η κατεδάφιση του γηπέδου, με την ΑΕΚ όμως να μένει χωρίς έδρα για πολλά χρόνια.

Ο πρόεδρος Ντέμης και το άρθρο 44

Μετά την κατάκτηση του Euro 2004, o Ντέμης Νικολαΐδης αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και ανέλαβε πρόεδρος της ΑΕΚ, η οποία αντιμετώπιζε πολλά οικονομικά προβλήματα. Ο παλαίμαχος επιθετικός καταφέρνει την υπαγωγή της ομάδας στο άρθρο 44 του νόμου 1982/90 , διαγράφοντας έτσι το 95% των χρεών της, αλλά ο Ντέμης αποχώρησε το Νοέμβριο του 2008.

Ο υποβιβασμός και ο Μελισσανίδης

Τη σεζόν 2012-13, η ΑΕΚ υποβιβάστηκε στην Β΄ Εθνική, τερματίζοντας στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Όμως, η επόμενη χρονιά η ΑΕΚ αγωνίστηκε στη Football League 2 που ήταν η πρώτη τη τάξει ερασιτεχνική κατηγορία με στόχο να απαλλαγεί από το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της.

‘Έτσι, ο Δημήτρης Μελισσανίδης επέστρεψε στα διοικητικά της ομάδας και δημιούργησε ένα σύνολο με σκοπό την άμεση επιστροφή στη Super League κερδίζοντας δύο σερί ανόδους και η ΑΕΚ επέστρεψε στη Super League.

ΑΕΚ: «Η Ιστορία είσαστε εσείς»

Με αφορμή 97 χρόνια από την ίδρυση της, η ΠΑΕ ΑΕΚ έστειλε ένα μήνυμα στους φιλάθλους της, γράφοντας: «Η Ιστορία είσαστε εσείς».

«Αφιερωμένα στους φιλάθλους μας τα 97α γενέθλια από την ίδρυση της ΑΕΚ! Της μάνας όλων των προσφύγων! Αφιερωμένα σε εσάς, που αποτελείτε τη διαχρονική δυναμική της, που στηρίζετε το μεγαλείο της και που εδώ και 430 μέρες βρίσκεστε -αναγκαστικά- μακριά της! Πλησιάζει η ώρα για να βρεθείτε και πάλι κοντά της! Η ιστορία είσαστε εσείς! Χρόνια πολλά ΑΕΚ» αναφέρουν στο επίσημο σάιτ τους οι κιτρινόμαυροι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.