Η διασημότερη φωτογραφία της Χιροσίμα δεν δείχνει αυτό που όλοι πιστεύουν

Η διασημότερη φωτογραφία της Χιροσίμα δεν δείχνει αυτό που όλοι πιστεύουν

Η απόλυτη καταστροφή που σημειώθηκε στην Χιροσίμα μετά τηγ ρίψη της ατομικής βόμβας αποτυπώνεται σε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία που δείχνει το πυρηνικό μανιτάρι. Είναι όμως έτσι; Επιστήμονες λένε πώς όχι. Η ασπρόμαυρη αυτή λήψη που σόκαρε την ανθρωπότητα και θύμιζε την καταστροφή, τελικά δεν είναι αυτό που όλοι νόμιζαν.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, το οποίο επικαλείται ειδικούς πυρηνικών όπλων, το «μανιτάρι» δεν προέρχεται από την έκρηξη. Στην πραγματικότητα είναι καπνός από τις φωτιές που προκλήθηκαν, μετά τη βόμβα.

«Αυτό δεν είναι σύννεφο -μανιτάρι», ανέφερε στην εφημερίδα ο Richard L. Garwin, σχεδιαστής βόμβων και σύμβουλος στην Ουάσιγκτον για τα πυρηνικά όπλα.

Το ίδιο υποστηρίζει και ο Kevin Roark, εκπρόσωπος του εργαστηρίου κατασκευής όπλων του Los Alamos στο Νέο Μεξικό όπου και κατασκευάστηκε η βόμβα της Χιροσίμα. «Είναι καπνός από τις φωτιές που ακολούθησαν», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η συγκεκριμένη φωτογραφία βρίσκεται στο βραβευμένο με Pulitzer βιβλίο «The Making of the Atomic Bomb», έχοντας ως λεζάντα «Το μανιτάρι από τη Χιροσίμα, ενώ υπάρχει και στο Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα, με την περιγραφή «Η ατομική έκρηξη της Χιροσίμα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.