ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Όταν ο Φερνάντο Σάντος «πάτησε» Ελλάδα πριν 15 χρόνια [φωτό]

Όταν ο Φερνάντο Σάντος «πάτησε» Ελλάδα πριν 15 χρόνια [φωτό]

Η ΑΕΚ με διοίκηση Αλεχάντρο Σκλαβενίτη και μπροστάρη τον Μάκη Ψωμιάδη φέρνει στην Ελλάδα τον Φερνάντο Σάντος. Εκείνη την Κυριακή 17 Ιουνίου 2001 στη Νέα Φιλαδέλφεια η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ παρουσιάζει τον πρώην προπονητή της Πόρτο, που έμελλε για την επόμενη 15ετία να στιγματίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και έκτοτε έγινε ο πιο πετυχημένος προπονητής της σε διάρκεια δουλεύοντας σε ομάδες που είχαν λίγες δυνατότητες και μέσα και… τρυπώντας το ταβάνι τους.

Το ίδιο δύο φορές στην ΑΕΚ (2001/02-2004/06), το ίδιο στον ΠΑΟΚ (2007/10), το ίδιο και στην Εθνική Ελλάδος (2010/14). Σε δύο πράγματα μόνο δεν πέτυχε. Με τον Παναθηναϊκό το 2002 (έμεινε ελάχιστα ματς) και στο κομμάτι των τίτλων αφού πάντα για κάποιο λόγο στα δύσκολα οι ομάδες του Σάντος «λύγιζαν». Ομως αυτό δεν μπορεί να σβήσει την ιστορία του. Ενας προπονητής που είναι πλέον μύθος στην Πορτογαλία, πετυχημένος παντού και έχει μπει στην 4αδα του EURO 2016 με μια ντεφορμέ ομάδα και τον καλύτερο παίκτη της (Κριστιάνο Ρονάλντο) σε… κακό φεγγάρι.

Και ο Σάντος που δεν έχει κερδίσει ακόμη σε 90λεπτο στο EURO 2016 είναι στην 4αδα και βλέπει… τελικό. Ομως για τον «Ελληνα» Σάντος το ξεκίνημα έγινε πριν 15 χρόνια και ο ίδιος συναναστράφηκε και συνεργάστηκε με ανθρώπους όπως ο… εξαφανισμένος Σκλαβενίτης και ο Ψωμιάδης που ήλεγχε τα πάντα. «Πήραμε προπονητή τον 9ο στο ranking της FIFA. ήμερα δίνουμε μία ισχυρή απάντηση σε όσα λέγονταν και γράφοντας για τη νέα διοίκηση. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη κίνηση. Θα ακολουθήσουν κι άλλες μεταγραφές» έλεγε ο Big Mac.

Ο ίδιος ο Σάντος προφανώς και δεν έχει προλάβει να καταλάβει που ήρθε και ποιοι είναι στην διοίκηση. Τα πρώτα του λόγια τότε «Με τη βοήθεια της διοίκησης και των παικτών θα κάνουμε τις επιτυχίες που αξίζουν στην ιστορία της ομάδας. Με κέρδισε η ειλικρίνεια του προέδρου και του γενικού διευθυντή. Η ΑΕΚ είναι γνωστή στην Ευρώπη και πιστεύω ότι μπορώ να συνεχίσω την καριέρα μου με επιτυχία. Την έχω δει πέρυσι, λόγω των αγώνων της Πόρτο με τον Ολυμπιακό. Είχα την ευκαιρία να δω και βίντεο. Αυτό θα κάνω και τις επόμενες ημέρες, για να έχω μία καλύτερη εικόνα.

Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι από τα πιο προηγμένα και ενδιαφέροντα. «Στόχος μου είναι η ΑΕΚ να πάει όσο το δυνατόν ψηλότερα σε κάθε διοργάνωση που θα λάβει μέρος. Στο ποδόσφαιρο λειτουργώ όπως στη ζωή μου. Προσπαθώ να κάνω καλύτερο το αύριο από το σήμερα. Μετράει να κάνουμε την ομάδα να παίζει καλά. Ύστερα από την επαφή που θα έχω με τους παίκτες, θα αποφασίσω ποιο είναι το μοντέλο παιχνιδιού για την ομάδα. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα δουλέψουμε όλοι μας για να πετύχουμε πολλά πράγματα για την ομάδα».

Εκτοτε πέρασαν 15 χρόνια με πολλές επιτυχίες του Σάντος, την δική του σφραγίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο που δυστηχώς δεν μπόρεσε να… εκμεταλλευτεί την παρουσία του σε αυτό το διάστημα και έμεινε στάσιμο.

Οι τίτλοι ως προπονητής

  • 1999 Πρωτάθλημα Πορτογαλίας, Σούπερ καπ Πορτογαλίας
  • 2000 Κύπελλο Πορτογαλίας, Σούπερ καπ Πορτογαλίας
  • 2001 Κύπελλο Πορτογαλίας
  • 2002 Κύπελλο Ελλάδας

Ο Σάντος ως προπονητής της Ελλάδας κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων αγώνων χωρίς ήττα (συνολικά 17 αγώνες). Το ρεκόρ αυτό ξεκίνησε από τον πρώτο του αγώνα (στο εκτός έδρας φιλικό εναντίον της Σερβίας, στις 11 Αυγούστου 2010) και «έσπασε» στην φιλική ήττα κόντρα στη Ρουμανία με 3-1, στις 15 Νοεμβρίου 2011.

Επί των ημερών του, η Ελλάδα προκρίθηκε αήττητη στην τελική φάση του Euro 2012. Στις 15 Ιουνίου 2012 την οδήγησε σε νίκη επί της Ρωσίας με 1-0 και πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αντιμετώπισε τη Γερμανία και ηττήθηκε με 4-2.

Στις 19 Νοεμβρίου 2013 η Ελλάδα υπό την καθοδήγησή του εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην τελική φάση του Μουντιάλ 2014 στη Βραζιλία, έπειτα από την πρόκριση επί της Ρουμανίας σε διπλούς αγώνες μπαράζ (3-1, 1-1),[3] ενώ στα τελικά της διοργάνωσης προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη φάση των «16» του Μουντιάλ όπου αποκλείστηκε από την Κόστα Ρίκα στα πέναλτι. Όπως ήδη είχε κάνει γνωστό μερικούς μήνες νωρίτερα, με την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στη διοργάνωση αποχώρησε από τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Φωτογραφίες: sdna

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.