Χόρχε Λουίς Μπράουν: Ο πρώτος αρχισκόρερ και σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου της Αργεντινής (φωτό)

Χόρχε Λουίς Μπράουν: Ο πρώτος αρχισκόρερ και σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου της Αργεντινής (φωτό)

Ο Αλεξάντερ Γουάτσον Χάτον που θεωρείται ο πατέρας του ποδοσφαίρου στην Αργεντινή, μετακόμισε, στα τέλη του 19ου αιώνα, από την Βρετανία στο Μπουένος Αϊρες και ανέλαβε διευθυντής στο Buenos Aires English High School.

Ηταν η εποχή που όλα τα αγγλόφωνα σχολεία της πρωτεύουσας άρχιζαν να δημιουργούν ποδοσφαιρικά σύνολα και το άθλημα με τη μπάλα στα πόδια ξεχυνόταν από τα σχολικά ιδρύματα και κατακτούσε κάθε γωνιά της χώρας. Το παιχνίδι στην χώρα των Γκαούτσος ήταν λοιπόν στο γύρισμα του αιώνα άκρως αγγλοκρατούμενο.

afrgnpds2

Εκείνοι ήταν κιόλας που έπαιζαν αποκλειστικά στις πέντε ομάδες που έστησαν το πρώτο πρωτάθλημα. Αλούμνι, Κίλμες, Μπαράκας Αθλέτικ, Μπελγράνο Αθλέτικ και Λόμας Αθλέτικ είχαν για αστέρια μόνο ποδοσφαιριστές γεννημένους στην Βρετανία, που είχαν μεταναστεύσει για δουλειές ή οικογενειακά και σπούδαζαν στα αγγλικά κολέγια του Μπουένος Αϊρες. Οι υπόλοιποι μετανάστες και οι γηγενείς ισπανόφωνοι και κρεολοί αρχικά δεν είχαν θέση στο παιχνίδι.

Την πρώτη ευκαιρία την έδωσε η Αλούμνι (μαθητές στα ισπανικά) που είχε δημιουργηθεί από το 1893 και που πέντε χρόνια αργότερα πρωτοστάτησε στην δημιουργία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, με τον Χάτον που αναφέραμε στο ξεκίνημα, να γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της Αρχής του πρωταθλήματος. Εκείνος ήταν που είχε ξετρελαθεί με τον Χόρχε Λουίς Μπράουν και τον έριξε αρχικά ως σέντερ μπακ το 1900. Μαζί του πήρε και τα πέντε αδέρφια του, Αλφρέδο, Ελισέο, Κάρλος, Χουάν, Ερνέστο, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις έπαιξαν όλοι μαζί. afrgnpds3

Ο Χόρχε Λουίς που ήταν ένας κρεολός-μιγάς από πατέρα Ισπανό και μητέρα ινδιάνα, ήταν εκείνος που ξεχώρισε από την οικογένεια και έγινε ήρωας. Σταδιακά πέρασε στην κορυφή της επίθεσης και έκανε τη διαφορά. Στο τουρνουά του 1903 έβαλε 11 γκολ και στο επόμενο 12, για να γίνει ο πρώτος Αργεντινός σούπερ σκόρερ, καθώς τα ματς ήταν λίγα. Κάθε χρονιά μέχρι και το 1910 αναδεικνυόταν πρώτος σκόρερ και οδήγησε την Αλούμνι σε εννέα πρωταθλήματα. Ο Μπράουν.

Ξαφνικά όμως άρχισε η εποχή του επαγγελματισμού και των χορηγών στο ποδόσφαιρο της Αργεντινής. Μαζί τους έφεραν και τα χρήματα για μεταγραφές. Οι καλύτεροι παίκτες της Αλούμνι δέχτηκαν εκπληκτικές για την εποχή προσφορές και αποχώρησαν, καθώς το club δεν είχε την δυνατότητα, αλλά ούτε και ήθελε να ακολουθήσει αυτήν την λογική. Ο σούπερ σταρ Χόρχε Μπράουν μετακόμισε στην Κίλμες και το ίδιο έκαναν οι καλύτεροι συμπαίκτες του. Στην σχολή αποφάσισαν τότε κάτι μοναδικό και απλά αποσύρθηκαν και δεν εμφανίστηκαν ποτέ ξανά μετά το 1911. afrgnpds4

Το 1912 ο Μπράουν κατέκτησε το τελευταίο του πρωτάθλημα και πρώτο με την Κίλμες, για να αποσυρθεί σε ηλικία 32 ετών. Οταν κρέμασε τα δερμάτινα μποτάκια, με τα οποία έπαιζαν τότε, το κοντέρ είχε γράψει συνολικά 190 γκολ σε 347 ματς. Επίσης είχε γίνει ο πρώτος αρχηγός της Εθνικής Αργεντινής, με την οποία σκόραρε τέσσερις φορές σε 23 αγώνες, για να γίνει ο πρώτος καταγεγραμμένος matador και σούπερ σταρ στη χώρα των Γκαούτσος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: gazzetta.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.