ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Όταν η Γιουνάιτεντ το 1971 υποδέχτηκε στο γήπεδο της Λίβερπουλ την Άρσεναλ και οι οπαδοί της φώναζαν μέσα από το Kop (φωτό)

Όταν η Γιουνάιτεντ το 1971 υποδέχτηκε στο γήπεδο της Λίβερπουλ την Άρσεναλ και οι οπαδοί της φώναζαν μέσα από το Kop (φωτό)

Όταν οι «Κόκκινοι Διάβολοι» υποδέχτηκαν στο γήπεδο της Λίβερπουλ την Άρσεναλ και οι οπαδοί τους φώναζαν μέσα από το Kop

Στις 20 Αυγούστου του 1971 μία ομάδα που φορούσε κόκκινα και λευκά βγήκε από τα αποδυτήρια των γηπεδούχων και περπάτησε μπροστά από το Kop. Εκεί οι πιο φανατικοί οπαδοί της κρατούσαν κασκόλ με τα ίδια χρώματα και τραγουδούσαν στιχάκια, για να εμψυχώσουν τους παίκτες. Απέναντί τους είχε παραταχθεί η Αρσεναλ, που λίγους μήνες πριν, τον Μάιο, είχε νικήσει 2-1 την αρμάδα του Μπιλ Σάνκλι στον τελικό του Κυπέλλου και είχε κατακτήσει το νταμπλ. Μόνο που εκείνη η ομάδα με τα ερυθρόλευκα που την υποδέχτηκε στο «Ανφιλντ», δεν ήταν η Λίβερπουλ. Ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

article-2092364-1179d950000005dc-997_306x415

Την τελευταία αγωνιστική της προηγούμενης σεζόν οι οπαδοί των Κόκκινων Διαβόλων είχαν κάνει το χείριστο. Με τον χουλιγκανισμό να έχει κάνει την εμφάνισή του και να διογκώνεται στο αγγλικό ποδόσφαιρο, στο «Ολντ Τράφορντ» η κατάσταση είχε εκτραπεί εντελώς. Τότε μάλιστα το κοινό της Γιουνάιτεντ δεν είχε καμία σχέση με το τωρινό εμπορικό και το γήπεδό της δεν ήταν το σημερινό «θέατρο», αλλά μία καυτή έδρα. Κάπως έτσι λοιπόν στο ματς με την Νιούκαστλ οι πιο σκληροπυρηνικοί του Μάντσεστερ, ο φοβερός και τρομερός «Red Army» έφτασε στο σημείο να πετάξει μαχαίρια στην εξέδρα των αντιπάλων. 206

Η τιμωρία ήταν ελαφριά. Μόλις δύο αγωνιστικές με κλειστό γήπεδο και ξεσπιτωμένη. Με το Λίβερπουλ να απέχει μόνο 50 χλμ. η απόφαση της διοίκησης ήταν να παίξει εκεί ως γηπεδούχος για την 1η αγωνιστική της επόμενης περιόδου, όπως και συνέβη δηλαδή. Μόνο που η ιστορία δεν εξελίχτηκε και τόσο ήρεμα. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ ήταν οι πρώτοι που διαφώνησαν έντονα, αλλά από τη στιγμή που το είχε εγκρίνει η Ομοσπονδία, το club δεν μπορούσε να κάνει κάτι, ώστε να αποφύγει να γίνει εκεί το Γιουνάιτεντ-Αρσεναλ. pa-17556242

Κάπως έτσι 27.649 πραγματοποίησαν το κοντινό ταξίδι και βίωσαν το παράδοξο: να βρίσκονται ως οικοδεσπότες στην έδρα της μισητής Λίβερπουλ. Πριν όμως μπουν όλοι τους μέσα στο γήπεδο, υπήρξαν οι αναμενόμενες συμπλοκές. Ηταν περίπου 600 σκίνχεντ των Reds που περίμεναν τους «Red Army» και έπαιξαν ξύλο. Τελικά όμως δεν μπόρεσαν να τους εμποδίσουν, με συνέπεια οι σκληροί της Γιουνάιτεντ να γεμίσουν και να βεβηλώσουν το Kop σε μία ιστορική γι’ αυτούς στιγμή.

Στο παιχνίδι οι Gunners ήταν εκείνοι που προηγήθηκαν με τον Φρανκ ΜακΛίντοκ μόλις στο 4′. Οι Κόκκινοι Διάβολοι ήταν σε φάση ανασυγκρότησης και ψάχνοντας, καθώς βρίσκονταν με καινούργιο προπονητή τον Φρανκ Ο’Φάρελ να προσπαθεί να αντικαταστήσει τον θρυλικό Ματ Μπάσμπι, ο οποίος είχε αποχωρήσει δύο μήνες νωρίτερα. Για καλή τύχη του νέου κόουτς βγήκαν μπροστά οι παλιοσειρές. Ο Αλαν Γκόουλινγκ ισοφάρισε μετά από ενέργεια του Τζορτζ Μπεστ και με εκτέλεση φάουλ ο αρχηγός Μπόμπι Τσάρλτον έκανε την ανατροπή. Ο πιτσιρικάς Μπράιν Κιντ που έγραψε το 3-1 και έτρεξε να το πανηγυρίσει μπροστά στο Kop, θυμάται τη στιγμή: «Ηταν τρελό αυτό που συνέβαινε. Ημουν χαρούμενος και γελούσα που το γιόρταζα μπροστά σε αυτή την εξέδρα».

Το τελευταίο σφύριγμα βρήκε τους οπαδούς των νικητών να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο και να κάνουν ζημιές. «Ζώα», «Υπάνθρωποι», ήταν την επόμενη μέρα οι τίτλοι στις εφημερίδες του Λίβερπουλ. Το δεύτερο παιχνίδι της τιμωρίας αποφασίστηκε να μην γίνει εκεί, αλλά στο «Μπριτάνια» της Στόουκ. Η ιστορία όμως είχε γράψει για πάντα ότι η Γιουνάιτεντ έπαιξε ως γηπεδούχος στο «Ανφιλντ» και μάλιστα με απόλυτη αγωνιστική επιτυχία…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: gazzetta.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.