Τα σπουδαία δεκάρια που μεγαλούργησαν στα ιταλικά γήπεδα: Από τον Ντελ Πιέρο και τον Μαραντόνα έως τους Αντονιόνι και Ζίκο (φωτό)

Τα σπουδαία δεκάρια που μεγαλούργησαν στα ιταλικά γήπεδα: Από τον Ντελ Πιέρο και τον Μαραντόνα έως τους Αντονιόνι και Ζίκο (φωτό)

Και στην Ιταλία έχουν αγωνιστεί κατά καιρούς μερικά από τα μεγαλύτερα «10άρια» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Πρόκειται για τη φανέλα που έχει πάντα την μεγαλύτερη λάμψη, αλλά και βάρος. Αν μία ομάδα έχει παράδοση στη φανέλα με το Νο 10, αυτή είναι η Γιουβέντους, που έχει να λέει για τα μεγέθη που την φόρεσαν. Βέβαια, υπήρχαν και σπουδαίοι αντίπαλοι που μάγεψαν τα ιταλικά γήπεδα.

Όλη αυτή η αφρόκρεμα του ποδοσφαίρου που πέρασε από το Καμπιονάτο παρελάσει στη λίστα που ακολουθεί.

Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο

Είναι το σύμβολο της Γιουβέντους και αυτό τα λέει όλα. Από το 1993 ως το 2012 ο Pinturiccio έσπασε όλα τα ρεκόρ στο Τορίνο και θα είναι πάντα το σημαντικότερο κεφάλαιο της ιστορίας της Κυρίας.

Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών έγραψε ιστορία στα ιταλικά γήπεδα με τη Νάπολι την περίοδο 1984-91. Ο Αργεντίνος έβαλε στον ποδοσφαιρικό χάρτη τους Παρτενοπέι κάνοντας τους δύο φορές πρωταθλητές, κυπελλούχους αλλά και φέρνοντας στον νότο το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Ρομπέρτο Μπάτζο

Ενδεχομένως ο καλύτερος Ιταλός ποδοσφαιριστής ever, ο «θεϊκός κοτσιδάκιας» έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο της ζωής του στη Γιουβέντους, την πενταετία 1990-95. Η Χρυσή Μπάλα του 1993 το αποδεικνύει.

Μισέλ Πλατινί

Ο Le Roi φόρεσε για πρώτη φορά την φανέλα της Γιουβέντους το 1982 και για την επόμενη πενταετία κατέκτησε ό,τι μπορούσε να κατακτηθεί. Ηταν ο πρώτος με τρεις σερί Χρυσές Μπάλες (1983, 1984, 1985).

Τζάνι Ριβέρα

Το «Golden Boy», όπως είχε ονομαστεί, του ιταλικού ποδοσφαίρου και της Μίλαν, ο Ριβέρα στέφθηκε πρωταθλητής Ιταλίας και Ευρώπης ως «ροσονέρο» ενώ κατέκτησε και την Χρυσή Μπάλα.

Ομάρ Σίβορι

Το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε πριν χρόνια προπομπός του Μαραντόνα, τα λέει όλα. Ο Αργεντίνος υπέγραψε στη Γιουβέντους το 1957 και παρέμεινε στο Τορίνο ως το 1965, κατακτώντας τίτλους και ατομικές διακρίσεις. Οπως την πρώτη Χρυσή Μπάλα στην ιστορία του calcio.

Ρομπέρτο Μαντσίνι

Ο σημαντικότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Σαμπντόρια και ένας από τους καλύτερους επιθετικούς όλων των εποχών. Ο Μαντσίνι με το Νο10 στην πλάτη οδήγησε τους Γενοβέζους στο μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας τους αλλά και στο κύπελλο Κυπελλούχων.

Φραντσέσκο Τότι

Ο αρχηγός της Ρόμα συνεχίζει στα 39 του καθώς θεωρεί ότι έχει ακόμη να προσφέρει. Κατέκτησε ένα πρωτάθλημα με την ομάδα του αλλά και το Μουντιάλ του 2006.

Τζανκάρλο Αντονιόνι

«Εσείς κατακτάτε το πρωτάθλημα αλλά εμείς έχουμε τον Αντονιόνι», τραγουδούσαν οι οπαδοί της Φιορεντίνα την δεκαετία του ’80 για το 10άρι τους, που ήταν και στην εθνική που κατέκτησε το Μουντιάλ του 1982.

Πήγε στην Ουντινέζε το 1983, έμεινε μόνο για δύο χρόνια αφού είχε προβλήματα με τραυματισμούς και… εφορία αλλά πρόλαβε να αποδείξει και στα ιταλικά γήπεδα την μεγάλη αξία του. Εχασε για ένα γκολ (20-19) από τον Μισέλ Πλατινί στη μάχη για τον πρώτο σκόρερ του 1984.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: forzajuve.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.