Ο τελευταίος επιζών πήγε να ξαναπαίξει με την Grande Torino στον Παράδεισο

Ο τελευταίος επιζών πήγε να ξαναπαίξει με την Grande Torino στον Παράδεισο

Από το μεσημέρι της Τρίτης 10ης Απριλίου 2018, η ομαδάρα του Φερούτσιο Νόβο είναι και πάλι πλήρης, με τον Σάουρο Τομά να ανταμώνει με τους συμπάικτες του στον ουρανό.

Στις 4 Μαΐου 1949 η Ιταλία γονάτισε από την είδηση του χαμού της Grande Torino. Η τραγωδία της Superga, του λόφου έξω από το Τορίνο, είχε ως συνέπεια να αφανιστεί η καλύτερη ομάδα της εποχής, αυτή με τα πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα, και να αλλάξουν οι ζωές πολλών. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Σάουρο Τομά, ο Ιταλός πλάγιος μπακ που δεν ταξίδεψε στην Πορτογαλία για το φιλικό με την Μπενφίκα λόγω ενός τραυματισμού στο γόνατο. Αυτό που ήταν πρόβλημα για την καριέρα του, όμως, θα αποδεικνυόταν και αυτό που θα τον κρατούσε ζωντανό.

«Θα πήγαινα κανονικά με την αποστολή της ομάδας για το ματς με τη Μπενφίκα αλλά όλη τη χρονιά είχα προβλήματα με το γόνατο και τελικά έμεινα εκτός. Εκείνη την ημέρα ήμουν στο Filadelfia για αποθεραπεία. Επέστρεψα σπίτι και βρήκα 30-40 άτομα να με περιμένουν. Ενας από αυτούς, φίλος μου, με πήρε από το χέρι και μου είπε τι έγινε. Ηταν μια άθλια μέρα, έβρεχε και χιόνιζε…

Τρέξαμε στη Superga και είδαμε κόσμο να κλαίει στους λόφους… Καθώς πλησιάζαμε είδα τον πρόεδρο, ο οποίος με πήρε πιο πέρα και δεν με άφηνε να πλησιάσω. Δεν ήθελε να δω τα πτώματα των συμπαικτών μου, των φίλων μου», διηγήθηκε ο ίδιος σε μια σπάνια συνέντευξη του το 1999, με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών από την τραγωδία.

Ο Τομά, ο οποίος είχε υπογράψει στη Γκρανάτα το 1947, αποχώρησε τελικά το 1951, όχι μόνο λόγω των χρόνιων προβλημάτων του στο γόνατο αλλά κι επειδή δεν μπορούσε να ξεχάσει. Πίστεψε ότι αυτό θα το κατάφερνε στην Μπρέσια ή στην Μπάρι αλλά τελικά το 1955 έβαλε τέλος στην καριέρα του και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Τορίνο, κοντά στο Filadelfia, αναλαμβάνοντας να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη όσων χάθηκαν στη Superga, μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες.

Ο θάνατος του Ρενάτο Γκαντόλφι το 2011, του αναπληρωματικού τερματοφύλακα που επίσης είχε γλιτώσει επειδή δεν ταξίδεψε τότε, μετέτρεψε τον Σάουρο Τομά σε κάτι σαν ζωντανό θρύλο για την Τορίνο αφού ήταν πλέον ο μοναδικός επιζών από την Grande Torino.

Από το μεσημέρι της 10ης Απριλίου 2018, η ομαδάρα του Φερούτσιο Νόβο είναι και πάλι πλήρης…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

gazzetta

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.