ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

20 χρόνια μετά: Τελικά τι συνέβη στον Ρονάλντο στον τελικό του 1998;

20 χρόνια μετά: Τελικά τι συνέβη στον Ρονάλντο στον τελικό του 1998;

Είναι μία ιστορία που ψάχνει απάντηση εδώ και δύο ολόκληρες δεκαετίες. Μια ιστορία στην οποία πολλά στόματα έμειναν ερμητικά κλειστά. Σαν κάτι να φοβούνταν οι περισσότεροι. Σαν κάτι να μην ήθελαν να πουν. Ο Ρονάλντο, το «φαινόμενο» έπαιξε στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ της Γαλλίας αλλά ήταν σαν να μην έπαιζε. Η ελπίδα της Βραζιλίας για κατάκτηση του τροπαίου μπήκε στο γήπεδο επειδή… έπρεπε. Οι θεωρίες, ακόμα και σήμερα 20 χρόνια μετά από εκείνον τον τελικό, είναι πολλές. Καμιά επιβεβαιωμένη. Καμιά σίγουρη. Μόνο φήμες.

Για τον Ρονάλντο αυτό το ματς ήταν το σημαντικότερο της (σύντομης, μέχρι εκείνη τη στιγμή) καριέρας του. Σε μια Βραζιλία που ήταν γεμάτη από αστέρια, εκείνη τη στιγμή αυτός ήταν το πιο λαμπρό από όλα.

Οι ενδεκάδες του μεγάλου τελικού μεταξύ της Γαλλίας και της Βραζιλίας γνωστοποιούνται στους δημοσιογράφους. Το όνομα του Ρονάλντο λείπει από αυτή της Βραζιλίας. Το πρώτο… σοκ είναι μεγάλο. Όλοι ψάχνουν να βρουν τι συμβαίνει.

Οι πρώτες φήμες κάνουν την εμφάνισή τους στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια. «Ξαφνικό πρόβλημα στο γόνατο», αναφέρει μια από αυτές. «Επιληπτική κρίση πριν το ματς», αναφέρει μια άλλη. Η μια πηγή ακυρώνει την άλλη. Δεν περνάνε παρά μερικά λεπτά και η ενδεκάδα της Βραζιλίας διορθώνεται: ο Ρονάλντο μέσα, ο Εντμούντο στον πάγκο. «Θα είχε γίνει κάποιο λάθος», ειπώθηκε από τους περισσότερους. Κι όμως, κανένα λάθος δεν υπήρξε.

Το παιχνίδι ξεκινάει. Η Γαλλία κυριαρχεί. Ο Ζιντάν με δυο γκολ από ισάριθμες κεφαλιές μετατρέπει τον μεγάλο τελικό σε υγιεινό περίπατο, το 3-0 από τον Πετίτ δίνει διαστάσεις θριάμβου στην μεγαλύτερη βραδιά που έζησε ποτέ η ποδοσφαιρική Γαλλία. Ο Ρονάλντο; Ανύπαρκτος. Περιφέρεται στο γήπεδο σαν να μην… υπάρχει. Σκιά του εαυτού του. Ένα ποδοσφαιρικό… φάντασμα. Προφανώς η ιστορία με την ενδεκάδα δεν ήταν ένα λάθος. Έκρυβε πολλά περισσότερα πίσω της.

Τι κρύβεται πίσω από την ιστορία;

Αυτό το μυστήριο που περιβάλλει την εν λόγω ιστορία είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Η κυρίαρχη ερμηνεία λέει ότι ο Ρονάλντο, μετά το ομαδικό μεσημεριανό εκείνης της ημέρας, έπεσε κάτω με σπασμούς ενώ το στόμα του έβγαζε αφρούς. Ο Ρομπέρτο Κάρλος που ήταν αυτόπτης μάρτυρας ξεκίνησε να φωνάζει για βοήθεια και αμέσως έφτασαν στο σημείο οι Εντμούντο και Σέζαρ Σαμπάιο.

Οι τρεις συμπαίκτες του Ρονάλντο κατάφεραν, παρά τον προφανή πανικό τους, να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες και τελικά να μην καταπιεί τη γλώσσα του. Αφού ο Ρονάλντο συνήλθε, έπεσε για ύπνο και το ιατρικό επιτελείο της ομάδας έφτασε. Ο γιατρός της ομάδας, Λίδιο Τολέδομ λέγεται πως έφυγε κλαίγοντας από το δωμάτιο σοκαρισμένος από αυτό που μόλις είχε πάθει ο Ρονάλντο.
Όταν ο 20χρονος ξύπνησε δεν θυμόταν τι του είχε συμβεί κι έπειτα από την αντίστοιχη εισήγηση του γιατρού της «σελεσάο» υποβλήθηκε σε νευρολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις ήταν όλες καθαρές και ο Ρονάλντο, που δεν είχε επίγνωση για το μέγεθος της «κρίσης» του, επέμενε να παίξει παρά το γεγονός ότι οι συμπαίκτες του έλεγαν πως με βάση αυτό που είχαν δει να παθαίνει, πρέπει να μην αγωνιστεί.

Ο χορηγός

Η βασική θεωρία συνωμοσίας λέει πως η Nike, ο μεγάλος χορηγός του Ρονάλντο, τον ανάγκασε να παίξει στο ματς. Μια άλλη ισχυρίζεται πως το συμβόλαιο της «σελεσάο» με την Nike έλεγε πως το «Φαινόμενο» θα έχανε κάποιο ματς μόνο λόγω μυικού τραυματισμού και εφόσον δεν έγινε αυτό, η ίδια η Εθνική Βραζιλίας ανάγκασε τον Ρονάλντο να παίξει για να μην σπάσει το συμβόλαιο με τη Nike.

Και μια… θεωρία μέσα στις θεωρίες λέει πως η κρίση του Ρονάλντο δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο, πως υπέφερε συχνά από τέτοια επεισόδια αλλά το είχε κρύψει για να κάνει καριέρα, οπότε διαβεβαίωσε τους πάντες πως μπορεί να παίξει. Η φήμη ενισχύεται από τις δηλώσεις του Ρομπέρτο Κάρλος μετά το Μουντιάλ, ότι ο Ρονάλντο ήθελε να κοιμάται μόνος του στο δωμάτιο λες και έκρυβε κάτι.

Τέσσερα χρόνια μετά το Μουντιάλ του 1998, ο Ρονάλντο οδήγησε τη Βραζιλία στην κατάκτηση του Μουντιάλ της Κορέας κάνοντας πράγματα και θαύματα και ενώ είχε περάσει μια εφιαλτική τετραετία γεμάτη τραυματισμούς. Όταν ο Πελέ κλήθηκε να σχολιάσει την μεταμόρφωση και την ολική επιστροφή του Ρονάλντο στο υψηλότερο επίπεδο είπε πως «η αλλαγή του είναι ψυχολογική και όχι σωματική»- μια δήλωση που για πολλούς συνδέεται άμεσα με την ιστορία του 1998.

Η FIFA

Οι θεωρίες πάντως δεν σταματούν εδώ. Το αντίθετο: κάποιοι ισχυρίζονται πως τίποτα από αυτά δεν ισχύει και πως απλά τα σκαρφίστηκε η πλευρά της Βραζιλίας εκ των υστέρων για να δικαιολογήσει την ήττα. Κάποιοι άλλοι πως απλά έπαιξε με τραυματισμένο γόνατο. Αλλά υπάρχει και μια ακόμα θεωρία που είναι η πιο «παλαβή» απ’ όλες.

Αυτή λέει πως μια τεράστια στοιχηματική συνωμοσία, στην οποία ήταν εμπλεκόμενοι και παράγοντες της FIFA, στόχευσε στο να πετύχει δυο γκολ με κεφαλιά ο Ζιντάν: από το αντίστοιχο ποντάρισμα κερδήθηκαν συνολικά 18 εκατομμύρια λίρες!

Και επειδή ο Ρονάλντο ήταν ο παίκτης που θα μάρκαρε τον Ζιντάν στα κόρνερ, το μεγάλο σχέδιο προέβλεπε πως έπρεπε να δηλητηριαστεί πριν το ματς!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως, με δεδομένο πως το τελευταίο σενάριο είναι μάλλον απίθανο, η αλήθεια πως μόνο ο Ρονάλντο και όσοι ήταν στο ξενοδοχείο μαζί του μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν το οτιδήποτε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.