ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η εθνική- φάντασμα που κατέβηκε κρυφά με ψεύτικους παίκτες (φωτο-βίντεο)

Η εθνική- φάντασμα που κατέβηκε κρυφά με ψεύτικους παίκτες (φωτο-βίντεο)

Σύμφωνα με το γνωστό ρητό του Άβρααμ Λίνκολν, «μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους για όλον τον καιρό, αλλά όχι όλους όλον τον καιρό».

Σύμφωνα με μια από τις καλύτερες ποδοσφαιρικές ιστορίες των τελευταίων ετών, «μπορείς να τους ξεγελάσεις όλους για 90 λεπτά και όταν πια σε πάρουν χαμπάρι, να είναι πλέον πολύ αργά».

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2010 θα μπορούσε να πει κανείς ότι γράφτηκε ιστορία στο Μπαχρέιν.

Γιατί εκεί σκαρώθηκε, δρομολογήθηκε και εντέλει εκτελέστηκε μια από τις πιο ευφάνταστες (και πιο θρασείς) κομπίνες όλων των εποχών στο άθλημα.

Θέλοντας να προετοιμαστεί ενόψει επίσημων υποχρεώσεών της, η εθνική του Μπαχρέιν κανόνισε ένα φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο αυτή του Τόγκο.

Όταν όμως μπήκαν οι δυο ομάδες στο γήπεδο ή μάλλον όσο περνούσε η ώρα μέσα σε αυτό γινόταν όλο και πιο σαφές ότι… κάτι δεν πάει καλά.

Οι γηπεδούχοι κυριαρχούσαν πολύ περισσότερο του αναμενομένου. Σκόραραν τρία γκολ και πέντε (!) ακόμα που λανθασμένα δεν μέτρησαν ως οφσάιντ.

Κι όλα αυτά την ώρα που οι αντίπαλοί τους (κυρίως από το ημίχρονο και μετά) έπεφταν συνεχώς στο έδαφος ή βουτούσαν.

Ήταν τέτοιο το φιάσκο, που ο Αυστριακός προπονητής των νικητών, Τζόζεφ Χίκερσμπεργκερ έκανε λόγο μετά τη λήξη για ένα βαρετό παιχνίδι που ήταν «χάσιμο χρόνου».

Παράλληλα εμφανίστηκε απορημένος με την αντίπαλη ομάδα, λέγοντας για τους παίκτες της ότι «δεν είχαν καν τη φυσική κατάσταση για να παίξουν 90 λεπτά».

Λογικό. Αφού δεν είχε ακόμα ενημερωθεί ότι η εθνική Τόγκο που αντιμετώπισε δεν ήταν τελικά… η εθνική Τόγκο. Βασικά δεν ήταν οποιαδήποτε εθνική. Δεν ήταν καν συγκροτημένη ομάδα.

Ήταν ένα τσούρμο αγνώστου προελεύσεως και σίγουρα ερασιτεχνικού επιπέδου ποδοσφαιριστές, οι οποίοι συγκρότησαν (βάσει σχεδίου ασφαλώς) μια ομάδα-φάντασμα!

Αφότου λοιπόν προκλήθηκαν οι εύλογες υποψίες, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Μπαχρέιν επιβεβαίωσε το προφανές: Ότι οι παίκτες που αγωνίστηκαν στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν ήταν δικοί της.

Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε, από τη στιγμή που την ίδια ώρα η δική της εθνική ομάδα βρισκόταν στο λεωφορείο της επιστροφής από αγώνα στην Μποτσουάνα!

Όπως είναι λογικό (ειδικά για μια χώρα που λατρεύει το ποδόσφαιρο), προκλήθηκε σάλος στο Τόγκο. Οι αρμόδιοι άρχισαν να ψάχνονται και οι αρχές να ερευνούν.

Την ίδια ώρα η ομοσπονδία του Μπαχρέιν ισχυριζόταν ότι έκλεισε το φιλικό μέσω όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών και ότι είχε στα χέρια της όλα τα απαιτούμενα έγγραφα των παικτών, μέχρι και στοιχεία διαβατηρίων τους.

Τελικά οι έρευνες που ακολούθησαν από τη FIFA και τις Αρχές του Τόγκο δεν εντόπισαν τους παίκτες της ομάδας-φάντασμα, ωστόσο εντόπισαν τον άνθρωπο που κρυβόταν πίσω από την απάτη

Ήταν ο πρώην προπονητής της εθνικής, Μπάνα Τσανιλέ.

Έχοντας προκαλέσει αντίστοιχο επεισόδιο και στο παρελθόν (όταν είχε πάει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην Αίγυπτο χωρίς να έχει λάβει άδεια) ο Τσανιλέ παραδέχθηκε ότι εκείνος υποκίνησε το σκηνικό.

Ζήτησε συγγνώμη μάλιστα από τους πολίτες του Τόγκο και δικαιολογήθηκε ότι το έκανε ως αντίδραση γιατί… στη χώρα δεν δίνονται ευκαιρίες στους νέους να παίξουν στην εθνική.

Κάτι που προφανώς δεν κρίθηκε επαρκής εξήγηση από την ομοσπονδία, η οποία του επέβαλε αυτή τη φορά τριετή αποκλεισμό.

Δεν έγινε ωστόσο το ίσιο και με κάποια μέλη της που αποκαλύφθηκε ότι είχαν συνεργαστεί μαζί του (παρόλο που ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι έδρασε μόνος του).

Το μόνο βέβαιο είναι πως η «εθνική» που παρουσιάστηκε στο Μπαχρέιν εισέπραξε 60.000 δολάρια για τα έξοδα της αποστολής.

Ένα ποσό που φέρονται να μοιράστηκαν τα μέλη της και προήλθε από τον αμφιλεγόμενο μάνατζερ, Ουίλσον Περουμάλ, ο οποίος είχε αναλάβει τη διοργάνωση του φιλικού.

Σημείωση: Ο Περουμάλ (που ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την παρουσία ψεύτικης ομάδας του Τόγκο) είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί πριν και μετά τη συγκεκριμένη υπόθεση ως εμπλεκόμενος σε κύκλωμα στημένων παιχνιδιών με έδρα τη Σιγκαπούρη…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

menshouse, του Γιώργου Μαραθιανού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.