ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Όταν ο Τόνι Σαβέβσκι φόρεσε τα κιτρινόμαυρα (βίντεο)

Όταν ο Τόνι Σαβέβσκι φόρεσε τα κιτρινόμαυρα (βίντεο)

Ένας από τους κορυφαίους ξένους ποδοσφαιριστές, που έπαιξαν στην Ελλάδα, συμφωνεί με την ΑΕΚ στις 22-11-1988.

Εκείνες τις μέρες είχε παρθεί η απόφαση για συμμετοχή και 3ου ξένου στις ομάδες. Η ένωση είχε ήδη στις τάξεις της τον Μίροσλαβ Οκόνσκι και τον Χένρικ Νίλσεν, ο Δανός όμως μετά από ένα μήνα μετακόμισε στον Ηρακλή.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Στράτος Γιδόπουλος, βρισκόταν σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Στέφαν Ράν, μάλιστα ο Σουηδός είχε υπογράψει και προσύμφωνο, ωστόσο η μεταγραφή δεν προχώρησε.

Άλλο ένα όνομα που ακούστηκε έντονα ήταν του Γερμανού Τόμας Φον Χέεζεν, συμπαίκτη του Οκόνσκι στο Αμβούργο. Τέλος μεγάλος έρωτας υπήρχε με τον Ντανιέλ Μπατίστα, του Εθνικού, ο Γιδόπουλος μάλιστα έδινε και τον Νίλσεν ως αντάλλαγμα, ο Ντανιέλος φόρεσε τελικά τα κιτρινόμαυρα το καλοκαίρι.

Η επιλογή Σαβέβσκι, υπήρξε επιθυμία και επιλογή του Μπάγεβιτς, που ήξερε το, ενιαίο τότε, Γιουγκοσλαβικό ποδόσφαιρο. Ο Τόνι έπαιζε στη Βαρντάρ Σκοπίων 8 χρόνια, είχε 181 συμμετοχές και 10 γκολ και το 1986 κατέκτησε το πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας.

Ο Σαβέβσκι είχε συμμετάσχει στην Ολυμπιακή ομάδα της Γιουγκοσλαβίας στη Σεούλ το καλοκαίρι εκείνο. Υπήρξε συμπαίκτης του Ντάρκο Πάντσεφ στη Βαρντάρ και μάλιστα την περίοδο 1983-84 που ο επιθετικός βγήκε πρώτος σκόρερ σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στον Σαβέβσκι με τις ασίστ του. Οι συζητήσεις με τους παράγοντες της Βαρντάρ έγιναν στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Γιδόπουλου, του Μπάγεβιτς και του Ραβούση και κράτησαν πολλές ώρες.

Ο Γιδόπουλος δήλωσε «Ο παίκτης που θα πάρουμε λέγεται Σαβέβσκι, Τόνι Σαβέβσκι», ενώ ο Μπάγεβιτς δήλωνε πως είναι τεχνίτης, γρήγορος, οργανωτής και γκολτζής, ενώ προέβλεψε ότι οι εφημερίδες θα γράφουν πολλά γι΄αυτον. Ο Τόνι έμελλε να γίνει ένας από τους κορυφαίους ξένους παίκτες που αγωνίστηκαν στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Με την ένωση αγωνίστηκε 13 χρόνια έχοντας σε όλες τις διοργανώσεις 476 συμμετοχές και 63 τέρματα. Κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Ελλάδας (1989,1992,1993,1994), 3 κύπελλα (1996,1997,2000) 1 λίγκ κάπ (1990) και 2 σούπερ κάπ (1989,1996). Στην Ευρώπη έφτασε 2 φορές στα προημιτελικά του κυπέλλου κυπελλούχων (1996,1997) ενώ συμμετείχε στο champions league το 1994, στην παρθενική εκπροσώπηση Ελληνικής ομάδας στο θεσμό.

Τον Ιανουάριο του 2001 κρέμασε τα παπούτσια και αμέσως ανέλαβε προπονητής της ένωσης στη θέση του Παθιακάκη, με τεχνικό σύμβουλο τον Έγκε Γκέραρντ. Το καλοκαίρι της ίδιας περιόδου η τότε διοίκηση τον «αδειάζει” από τη θέση του τεχνικού φέρνοντας στη Φιλαδέλφεια τον Φερνάντο Σάντος.

Μετά την ένωση μετακόμισε στη Κύπρο αναλαμβάνοντας Απόλλωνα Λεμεσού και Ομόνοια, κατακτώντας μαζί της ένα πρωτάθλημα.

Το 2004 επέστρεψε στην ΑΕΚ ως τεχνικός διευθυντής νέων μέχρι τη δύσκολη εποχή του 2012, που επέστρεψε στην Ομόνοια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.