Οταν ο Πελέ «γκρέμισε» το Μαρακανά πετυχαίνοντας το χιλιοστό του γκολ (βίντεο)

Οταν ο Πελέ «γκρέμισε» το Μαρακανά πετυχαίνοντας το χιλιοστό του γκολ (βίντεο)

Σαν σήμερα πριν από 49 χρόνια, ο Πελέ έγινε ο πρώτος παίχτης στην ιστορία της Βίβλου του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου που κατόρθωσε να φτάσει τα 1000 γκολ.

Στις 19 Νοεμβρίου του 1969, στο θρυλικό στάδιο Μαρακανά έγινε ο αγώνας Σάντος-Βάσκο ντα Γκάμα για το βραζιλιάνικο πρωτάθλημα . το ματς ήταν ισόπαλο 1-1 και η Σάντος κέρδισε πέναλτι το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει ο Πελέ.

Εάν ευστοχούσε θα σημείωνε το χιλιοστό γκολ της καριέρας του, κάτι που κανένας ποδοσφαιριστής δεν είχε καταφέρει έως τότε. Εκατομμύρια Βραζιλιάνοι καρδιοχτυπούσαν από τους δέκτες των ραδιοφώνων τους, περιμένοντας τη μεγάλη στιγμή, όπως και οι 150.000 θεατές στο Μαρακανά που ανέμεναν το ιστορικό πέναλτι. Το τεχνικό πλασέ του Πελέ βρήκε τον τερματοφύλακα της Βάσκο, Ανράντα, να πέφτει στη σωστή γωνία, θεαματικά αλλά μάταια, αφού η μπάλα κατέληξε στο βάθος των διχτύων του. «Για τους πάντες αυτό το ρεκόρ, αποτελούσε θέμα συζήτησης.

Στο ματς με τη Βάσκο, για πρώτη φορά έτρεμα. Δεν είχα νιώσει ποτέ ξανά τόσο μεγάλη ευθύνη στις πλάτες μου», είχε δηλώσει ο Πελέ. Οι Βραζιλιάνοι ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς, ενώ ο Πελέ ο οποίος είχε φτάσει τα 1000 γκολ (σε 909 αγώνες), όρμησε στα δίχτυα, φίλησε την μπάλα και την πήρε για ενθύμιο. Εκατοντάδες φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι όρμησαν προς το μέρος του θέλοντας να απαθανατίσουν τη σκηνή.

Ο Πελέ μέσα σε μια στιγμή, βρέθηκε στα χέρια των οπαδών της Σάντος και χρειάστηκε να περάσει μισή ώρα έως ότου αδειάσει ο αγωνιστικός χώρος και ξεκινήσει ο αγώνας. Την ίδια ώρα οι Βραζιλιάνοι που βρίσκονταν εκτός σταδίου, ξεχύθηκαν στους δρόμους των μεγαλουπόλεων χορεύοντας σάμπα ενώ η Βουλή στο άκουσμα του χαρμόσυνου νέου διέκοψε τη συνεδρίασή της, καλώντας τον Πελέ στην Μπραζίλια για να τον τιμήσει, ενώ τα εθνικά ταχυδρομεία έβγαλε ειδική σειρά φακέλων και γραμματοσήμων, θέλοντας να τιμήσουν τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή.

Το Απόλλων 12 νίκησε τον Πελέ

Το Φθινόπωρο του 1969 το μεγάλο στοίχημα σε όλο τον κόσμο ήταν ποιος από τις ΗΠΑ και Σοβιετική Ενωση θα κέρδιζε το στοίχημα του διαστήματος και η αγωνία για το αν το αμερικανικό πλήρωμα θα πατούσε στη Σελήνη ήταν μεγάλη. Στην Βραζιλία όμως το στοίχημα ήταν πότε ο Πελέ θα γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ποδοσφαίρου που θα φτάσει τας 1000 γκολ.

Μάλιστα κάποιος Βραζιλιάνος δημοσιογράφος διερωτήθηκε τότε μεταξύ σοβαρού και αστείου τι θα συμβεί πρώτο: θα πατήσουν με το «Απόλλων 12» στη Σελήνη οι Τσαρλς Κόνραντ, Ρίτσαρντ Γκόρντον και Αλαν Μπιν, στα χνάρια της πρώτης αποστολής τέσσερις μήνες νωρίτερα, ή θα προλάβει ο Πελέ να φτάσει το «μιλέσιμο», για το οποίο όλη η Βραζιλία κρατούσε την αναπνοή της.

Στις 12 Νοεμβρίου, δύο μέρες πριν εκτοξευθεί το Απόλλων 12, ο Πελέ έφτασε στα 998 γκολ σκοράροντας δύο φορές επί της Σάντα Κρουζ, για να φτάσει τα 999 με πέναλτι στις 14 του μηνός σε φιλικό με την Παραϊμπά.

Οι φίλαθλοι είχαν στριμωχτεί στις κερκίδες μήπως δουν και το 1.000ό γκολ στο ματς εκείνο, αλλά με το σκορ στο 3-0 υπέρ της Σάντος τραυματίστηκε ο τερματοφύλακάς της, ο Αγκουινάλντο, και τα γάντια φόρεσε ο Πελέ! Το γκολ που περίμεναν όλοι δεν ήρθε ούτε τις 16 Νοεμβρίου, δύο ημέρες μετά την εκτόξευση, καθώς ο Πελέ απέτυχε να σκοράρει επί της Μπαΐα, αν και οι ντόπιοι φίλαθλοι στο Σαλβαντόρ είχαν ετοιμάσει μεγάλη γιορτή. Το διαστημόπλοιο πετούσε προς τη Σελήνη όταν ο Πελέ σούταρε στο δοκάρι της Μπαΐα και ο συμπαίκτης του Ζαΐρ Μπαλά πήρε το ριμπάουντ και σκόραρε. «Νόμισα τότε ότι με είχαν καταραστεί να μην ξανασκοράρω ποτέ», θα πει χρόνια μετά ο Πελέ.

Τελικά ότι δεν κατάφερε τις δυο προηγούμενες φορές το πέτυχε στις 19 Νοεμβρίου λίγο μετά τις 10 το βράδυ αλλά έξι ώρες νωρίτερα οι Αμερικάνοι είχαν βάλει την σημαία τους στη Σελήνη κερδίζοντας το ιδιότυπο αυτό στοίχημα.

Η αμφισβήτηση

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Πελέ ολοκλήρωσε την μεγάλη του καριέρα στην Cosmos της Νέας Υόρκης με τον εξωπραγματικό απολογισμό των 1.283 γκολ! Ο αριθμός αυτός ωστόσο αμφισβητείται τόσο από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στατιστικής και Ιστορίας του Ποδοσφαίρου όσο και από ορισμένους δημοσιογράφους. Οι τελευταίοι θεωρούν πως ο Βραζιλιάνος άσσος έχει μετρήσει τουλάχιστον 450 γκολ τα οποία έχει σημειώσει σε ανεπίσημα φιλικά και αγώνες επίδειξης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.