Χαλκ Χόγκαν: Η φράση που τελείωσε τον θρύλο του και τον εξαφάνισε από το star system

Χαλκ Χόγκαν: Η φράση που τελείωσε τον θρύλο του και τον εξαφάνισε από το star system

Για όσους μάθαμε την έννοια του κατς γύρω στη δεκαετία του ’90, αυτή η γοητευτική αμερικανιά που προσομοιάζει σε άθλημα είναι άμεσα συνδεδεμένη με ένα και μόνο πρόσωπο: τον θρυλικό Χαλκ Χόγκαν.

Όποιος δεν έχει ζήσει το «φαινόμενο Χαλκ Χόγκαν» δεν μπορεί να καταλάβει τα επίπεδα δημοτικότητας που είχε φτάσει κάποτε το wrestling. Ο ξανθός γιγαντόσωμος παλαιστής ουσιαστικά σήκωσε στην πλάτη του ολόκληρο το άθλημα μέσα από τα επίπεδα διασημότητας που έφτασε.

Από τα τέλη των 70s οπότε και έκανε την πανηγυρική εμφάνισή του στα ρινγκ νικώντας μόλις στο ντεμπούτο του τον θρυλικό εκείνη την εποχή, Andre The Giant και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Χαλκ Χόγκαν, ο παλαιστής που είχε πάρει το παρατσούκλι του στα ρινγκ από την ομοιότητα του με τον ομώνυμο υπερήρωα με το ίδιο (μικρό) όνομα, ήταν μια διασημότητα παγκόσμιου βεληνεκούς.

Παιχνίδια με τη μορφή του κυκλοφορούσαν στα σπίτια των παιδιών από όλο τον κόσμο, οι τηλεοπτικές εμφανίσεις ερχόντουσαν η μια πίσω από την άλλη ενώ μόλις τρία χρόνια μετά την εμφάνισή του στα ρινγκ, ο Χαλκ Χόγκαν κάνει και το ντεμπούτο στο κινηματογράφο παίζοντας στο «Ρόκι 3» έπειτα από πρόταση του ενθουσιασμένου μαζί του, Σιλβέστερ Σταλόνε.

Μάλιστα, αυτή η κινηματογραφική συμμετοχή ήταν και ο λόγος που αποβλήθηκε από το WWF διότι οι ιθύνοντες εκνευρίστηκαν μαζί του επειδή δεν τους ζήτησε την άδεια. Ο Χόγκαν βρέθηκε να παίζει ξύλο σε ρινγκ τοπικών πρωταθλημάτων για μερικούς μήνες αλλά δεν έχασε ποτέ το μεγάλο άστρο που τον συνόδευε με αποτέλεσμα το παναμερικάνικο WWF να αναγκαστεί να τον δεχθεί και πάλι πίσω: πολύ απλά, ο μεγαλύτερος παλαιστής του κόσμου δεν περίσσευε.

Όταν μάλιστα επέστρεψε στο εθνικό πρωτάθλημα, κατέκτησε με την μία τον τίτλο: ο τελικός με τον Iron Sheik έμεινε και αυτός στην ιστορία:

Όμως ο Χόγκαν, όπως και οι περισσότεροι παλαιστές αυτού του επιπέδου, ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα: δεν είναι καλά παιδιά όλοι αυτοί οι τύποι και ο πιο διάσημος εξ’ αυτών δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Η αυγή της δεκαετίας του ’90, που έβρισκε τον Χαλκ Χόγκαν να είναι ένας σταρ που πρωταγωνιστούσε όχι μόνο στα ρινγκ αλλά και σε ταινίες και σειρές, συνοδεύτηκε και με την πτώση του. Το 1991 ένα τεράστιο σκάνδαλο με αναβολικά ξέσπασε στον χώρο του κατς και ο ιδιοκτήτης του WWF βρέθηκε να είναι κατηγορούμενος πως χορηγούσε συστηματικά τους αθλητές της Ομοσπονδίας με παράνομες ουσίες.

Τα στοιχεία έδειχναν πως ο Χαλκ Χόγκαν όχι απλά ήταν εμπλεκόμενος αλλά έπαιζε και εξαιρετικά ουσιαστικό ρόλο στην όλη υπόθεση. Ο διάσημος αθλητής κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον των δικαστικών αρχών για την υπόθεση και στο δικαστήριο παραδέχθηκε την ενοχή του ενώ η κατάθεσή του ήταν καταδικαστική για τον ισχυρό άντρα του WWF, Βινς Μακ Κάχον Τζούνιορ.

Η αποκάλυψη πως το ίνδαλμα του κατς ήταν πνιγμένο στα αναβολικά ήταν ένα μεγάλο σοκ για το παγκόσμιο κοινό του. Η πτώση του Χαλκ Χόγκαν έκανε ασύλληπτο κρότο. Άπαντες πίστεψαν πως το τέλος μιας μεγάλης καριέρας είχε έρθει. Αλλά ο Χόγκαν δεν είχε πει ακόμα την τελευταία του λέξη.

Πέντε χρόνια μετά την τιμωρία του ο Χόγκαν επέστρεψε στα ρινγκ. Το ημερολόγιο έγραφε 1996 και ο άνθρωπος-φαινόμενο του κατς ήταν ξανά πίσω. Και ήταν σαν να μην είχε περάσει μια μέρα: η πορεία «ροκ σταρ» του Χόγκαν συνεχίστηκε σαν να μην τελείωσε ποτέ. Συνεχίστηκε για περίπου δώδεκα χρόνια ακόμα. Το 2008 ήρθε και η οριστική ταφόπλακα στην καριέρα του.

Διότι μπορεί ένας αθλητής να συγχωρεθεί ακόμα και αν έχει «πνιγεί» στα αναβολικά και ειδικά στον κόσμο του κατς όπου το θέαμα είναι αυτοσκοπός και άρα τέτοιου τύπου ηθικά ζητήματα μπορεί να υποτιμηθούν. Αλλά οι ρατσιστικές δηλώσεις είναι κάτι άλλο.

Το 2008 είδε το φως της δημοσιότητας ένα sex tape στο οποίο ο Χόγκαν «πρωταγωνιστούσε» μαζί με την πρώην σύζυγο του δικηγόρου του. Στα πλαίσια αυτής της κασέτας, ο Χόγκαν εμφανίστηκε να κάνει ρατσιστικά σχόλια για το αγόρι της κόρης του που ήταν μαύρος. Δυσανασχετούσε που η κόρη του είχε σχέση με άτομο άλλου χρώματος και το έκανε ιδιαιτέρως κατανοητό…

«Η Μπρουκ (σ.σ. η κόρη του) έχει πάρει κάποιες λανθασμένες αποφάσεις. Έχω ξοδέψει 2-3 εκατομμύρια δολάρια, για να κάνει καριέρα ως μουσικός. Έχω κάνει τα πάντα, σαν μαλ…ας για εκείνη και τώρα έχει βρει έναν μαύρο δισεκατομμυριούχο να γίνει χορηγός της. Δεν ξέρω αν κάνει σεξ και με το γιο του γαμ… μαύρου. Δεν φάσκω και αντιφάσκω. Είμαι ρατσιστής μέχρι ένα σημείο, γαμ… νέγροι. Αλλά μετά όλοι λένε για καλούς τύπους και σκ..ά. Εννοώ πως αν ήθελε να γαμ… με έναν νέγρο, ας διάλεγε ένα τρίμετρο νέγρο που να αξίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Έναν παίκτη του μπάσκετ. Υποθέτω πως όλοι είμαστε λίγο ρατσιστές, γαμ… νέγροι», ήταν τα σοκαριστικά λόγια του Χόγκαν.

Με συνοπτικές διαδικασίες, η World Wrestling Entertainment Inc. έσβησε τον Χαλκ Χόγκαν από τους καταλόγους της. Το όνομά του εξαφανίστηκε από παντού και τα φώτα της δημοσιότητας δεν άστραψαν ποτέ ξανά για αυτόν.

Φυσικά τα 30 χρόνια απόλυτης ταύτισης ενός ολόκληρου αθλήματος με έναν μόνο άνθρωπο δεν σβήνονται έτσι εύκολα. Ο Χαλκ Χόγκαν παραμένει μέχρι και σήμερα μια απλησίαστη μορφή στον χώρο του κατς και η αποβολή από τους κόλπους του μέσω ενός ρατσιστικού σκανδάλου δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει την δημοτικότητα του αθλήματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δέκα χρόνια μετά, η στάμπα από το κατς που της άφησε ο Χαλκ Χόγκαν και οι ρατσιστικές δηλώσεις του δεν έχει φύγει. Ο ίδιος άνθρωπος που το ανέδειξε και αναδείχθηκε μαζί του ήταν εκείνος που το κατέστρεψε και μαζί του καταστράφηκε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.