ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Τάφος του Ινδού»: Η ταινία και η ιστορία πίσω απο την ονομασία του γήπεδου (βίντεο – φωτό)

«Τάφος του Ινδού»: Η ταινία και η ιστορία πίσω απο την ονομασία του γήπεδου (βίντεο – φωτό)

Έτσι έλεγαν το κλειστό γυμναστήριο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, πίσω από το οποίο κρύβεται ένας από τους πιο ωραίους αστικούς μύθους του ελληνικού αθλητισμού.

Το κλειστό των πρασίνων αποτέλεσε την έδρα του Παναθηναϊκού για τα τμήματα του μπάσκετ και του βόλεϊ. Χαρακτηριστικό του γηπέδου είναι η στενότητα του χώρου, κάτι που ενέπνευσε το «νονό» του γηπέδου να το βαφτίσει «τάφο του Ινδού».

Το πρώτο ιστορικό παιχνίδι στο κλειστό των πρασίνων τελέστηκε τον Μάρτιο του 1960 με τη διεξαγωγή φιλικού αγώνα ανάμεσα στους έφηβους του Παναθηναϊκού και του Μύλωνα.

Σύμφωνα με μία εκδοχή στα εγκαίνια ένας δημοσιογράφος της εποχής εντυπωσιασμένος από τη στενότητα, παρομοίασε το στάδιο με τον «Τάφο του Ινδού», από την ομώνυμη ταινία του γερμανού σκηνοθέτη Φριτς Λανγκ.

Σκηνές της ταινίας διαδραματίζονται έναν μεγάλο και εντυπωσιακό υπόγειο τάφο, ο οποίος αποτελείται από επίπεδα, που θυμίζουν κλειστό γήπεδο. Άλλοι λένε πως με αυτόν τον τάφο παρομοίασε το στάδιο του Παναθηναϊκού, ο καλαθοσφαιριστής Τάσος Στεφάνου. Γα χρόνια αγωνιζόταν στα τμήματα υποδομής της ομάδας και συνέχισε την καριέρα του ως γενικός διευθυντής της ΚΑΕ.

Σύμφωνα με συνεντεύξεις του, η ιδέα για το όνομα του ήρθε και σε αυτόν έπειτα από έξοδο με κάποιους συμπαίκτες του στον κινηματογράφο για να δει την ταινία «Τάφος του Ινδού». Ο μύθος αναφέρει ότι όταν είδε τα σκαλιά στην σκηνή του χορού της ταινίας του θύμιζαν αυτά του γηπέδου.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=EkVzQ1dJ7I8

Ο «Τάφος του Ινδού», ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια πλημμύριζε συνεχώς ενώ είχε και προβλήματα θέρμανσης. Παρά τις αντίξοες συνθήκες ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού με αυτή την έδρα κατέκτησε 14 πρωταθλήματα από το 1961 έως το 1984. Μέσα σε αυτά τα χρόνια πανηγυρίστηκε και η πρώτη μεγάλη επιτυχία του τμήματος μπάσκετ στην Ευρώπη.

Ήταν το 1981, όταν το περίφημο «αιώνιο δευτερόλεπτο» έδωσε την ευκαιρία στον Απόστολο Κόντο να ευστοχήσει σε δύο βολές και ο Παναθηναϊκός να πάρει την πρόκριση για τους ημιτελικούς του τότε κυπέλλου πρωταθλητριών. Το γήπεδο σήμερα φιλοξενεί τις ερασιτεχνικές ομάδες του ΠΑΟ και εκατοντάδες παιδιά πατάνε παρκέ, εκεί που θρύλοι της ομάδας, προπονήθηκαν, αγωνίσθηκαν και δοξάστηκαν και δόξασαν την ομάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.