28 χρονιά από το… «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο» της Πατουλίδου (βίντεο)

28 χρονιά από το… «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο» της Πατουλίδου (βίντεο)

Πέρασαν 28 χρόνια, όταν η 27χρονη τότε αθλήτρια Βούλα Πατουλίδου, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. με εμπόδια στους Ολυμπιακούς.

Η 5η Αυγούστου του 1992 είναι μια ημερομηνία που δεν θα ξεχαστεί ποτέ, καθώς η Πατουλίδου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα μετ΄ εμποδίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

Δεν ήταν μόνο μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην τότε διοργάνωση, ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε η Ελλάδα στον στίβο μετά το 1912, όταν ο Κώστας Τσικλητήρας είχε πάρει την πρώτη θέση στη διοργάνωση της Στοκχόλμης στο μήκος άνευ φοράς.

Κανείς δεν την υπολόγιζε

Η 27χρονη τότε αθλήτρια από τον Τριπόταμο Φλώρινας είχε πάει στη Βαρκελώνη με ατομικό ρεκόρ 13.14.

Οι οιωνοί για την Πατουλίδου ήταν ευνοϊκοί από τις πρώτες σειρές, όταν ένα εκ των φαβορί η Λουντμίλα Ναροζιλένκο, που εκπροσωπούσε την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (σ.σ. έτσι πήρε μέρος η πρώην ΕΣΣΔ στους Αγώνες), τραυματίστηκε.

Η Πατουλίδου με ισοφάριση του ρεκόρ της εκείνη τη χρονιά (13.14) προκρίθηκε στα προημιτελικά, όπου με επίδοση 13.05 πέρασε πια στα ημιτελικά.

Η εμποδίστρια μας ήταν σε τρομερή κατάσταση και με 12.88 έκλεισε θέση για τον μεγάλο τελικό, σκορπίζοντας χαρά σε όλο τον κόσμο, ούσα η πρώτη Ελληνίδα που προκρίθηκε σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων.

Στον τελικό πάλι δεν την υπολογίζει κανείς, αφού οι κάμερες είναι στραμμένες πάνω στην Αμερικανίδα Γκέιλ Ντίβερς και στην κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ και χρυσή Ολυμπιονίκη στη Σεούλ, τη Βουλγάρα Γιορντάνα Ντόνκοβα.

Όταν ξεκίνησε η κούρσα, η Ντίβερς που προπορευόταν, σκόνταψε σε ένα εμπόδιο και η Πατουλίδου με επίδοση 12.64 (πανελλήνιο ρεκόρ) έκανε το ασύλληπτο και πήρε το χρυσό μετάλλιο!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μόλις τερμάτισε, τρελαμένη από χαρά αγκάλιασε τον σύζυγό της και μετά στην κάμερα της ΕΡΤ θα πει τη γνωστή ατάκα: «Έχω τρελαθεί. Δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω. Απλά μπήκα στον τελικό και το που σκέφτηκα ήταν ότι “Για την Ελλάδα ρε γαμώτο θα τρέξω και για κανέναν άλλο”».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.