ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Αφιέρωμα Ν.Γκάλης: Τί μας έμαθε στα 38 χρόνια από την πρώτη του με το εθνόσημο (βίντεο)

Αφιέρωμα Ν.Γκάλης: Τί μας έμαθε στα 38 χρόνια από την πρώτη του με το εθνόσημο (βίντεο)

Ο Νικόλαος Γεωργαλής, όπως είναι το πραγματικό όνομα του μεγαλύτερου Έλληνα καλαθοσφαιριστή όλων των εποχών Νίκου Γκάλη, γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϋ των ΗΠΑ στις 23 Ιουλίου του 1957. Ήταν παιδί φτωχών μεταναστών από την Ρόδο και έμελλε να κάνει όλους τους Έλληνες να λένε το όνομα του με απόλυτη αγάπη.

Το μπάσκετ προέκυψε από τον φόβο της μητέρας του. Ο πατέρας του τον είχε προτρέψει να ασχοληθεί με την πυγμαχία. Αλλά η μητέρα του δεν άντεχε να τον βλέπει να γυρνάει ματωμένος στο σπίτι, και από τον φόβο της μην πάθει κάτι χειρότερο τον έπεισε να ασχοληθεί με το μπάσκετ. Ο Νίκος και η νέα του «απασχόληση» ταίριαξαν άψογα.

Ξεχώρισε αμέσως και το Πανεπιστήμιο Σίτον Χολ, γνωστό για την παράδοσή του στο μπάσκετ, τον έκανε δεκτό. Έγινε βασικό μέλος της ομάδας του κολλεγίου και τηντελευταία του χρονιά, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του NCAA με 27,5 πόντους μ.ο. Πίσω του βρέθηκε ο Λάρι Μπέρντ.

Επιλέχθηκε στο no. 68 από τους Boston Celtics στο Draft του 1979. Ένας τραυματισμός που είχε δεν τον άφησε να μεγαλουργήσει όμως στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ίσως η μοίρα να τα είχε υπολογίσει αλλιώς για τον Νίκο Γκάλη. Ίσως τον ήθελε να επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του και να μάθει το μπάσκετ σε όλους τους Έλληνες.

Πέρασε λοιπόν τον Ατλαντικό για λογαριασμό του Άρη Θεσσαλονίκης. Πολλές ελληνικές ομάδες τον ήθελαν εκείνη την εποχή, όμως ο Άρης ως πρωταθλητής κέρδισε στο νήμα. Ο Γκάλης πήγε στην Θεσσαλονίκη και την μετέτρεψε σε μπασκετούπολη. Τα πρώτα τρία χρόνια δεν κέρδισε το πρωτάθλημα αλλά από το 1984 και μετά, ο Άρης κέρδισε 7 διαδοχικά πρωταθλήματα. Ο Γκάλης σκόραρε ανελλιπώς. Στην δεύτερή του χρονιά μάλιστα είχε μέσο όρο 44 πόντους σε 26 παιχνίδια! Πέρασε σε μέσο όρο τους 40 πόντους και την περίοδο 1983-84, ενώ μέχρι το 1992 που έφυγε από τον Άρη (με εξαίρεση την παρθενική του σεζόν) δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους 35 πόντους!

Κατέκτησε 8 πρωταθλήματα και 6 κύπελλά με τον Άρη. Ο ευρωπαϊκός τίτλος που τόσο ήθελε δεν ήρθε ποτέ. Αλλά αυτό το κατάφερε με την Εθνική Ελλάδος. Αν το «έπος του 1987» θα έπρεπε να έχει πολυτιμότερο παίκτη, τότε αυτό είναι του Νίκου Γκάλη. Άλλωστε κέρδισε και το βραβείο του MVP της διοργάνωσης. Ήταν τότε που η Ελλάδα μπήκε στον χάρτη του παγκόσμιου μπάσκετ.

Η φυγή του από τον Άρη ήταν άδοξη. Πριν από αυτό, στις 29 Φεβρουαρίου του 1992, σε ένα παιχνίδι μεταξύ του Παγκρατίου και του Άρη, ο Νίκος Γκάλης πέτυχε 39 πόντους και ξεπέρασε τον θρυλικό πάουερ φόργουορντ του Πανελληνίου και της ΑΕΚ, Βασίλη Γκούμα. Έγινε έτσι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος (όχι της Α1), τίτλο που κρατά μέχρι και σήμερα.

Στον Παναθηναϊκό η καριέρα του τέλειωσε άδοξα. Έπαιξε εκεί τρείς σεζόν και κατέκτησε ένα κύπελλο, ενώ κατέγραψε και συμμετοχή σε ένα ευρωπαϊκό φάιναλ φορ. Ο ευρωπαϊκός τίτλος με έναν ελληνικό σύλλογο τελικά δεν ήρθε ποτέ. Εγκατέλειψε το μπάσκετ στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995, μετά από διαφωνία με τον προπονητή Κώστα Πολίτη.

Στις 6 Μαίου 1980, ο Νίκος Γκάλης έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Ελλάδος και το πρώτο βήμα σε μια πορεία που θα οδηγούσε στην «επανάσταση» του μπάσκετ, στην κατάκτηση του Πανευρωπαϊκού το 1987 στην Αθήνα, στα 9 πρωταθλητριών των αιωνίων, Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, στην «επίσημη αγαπημένη», στο τραγούδι της Μαρινέλας, στους Πελαργούς. Σε αυτά τα τριανταοκτώ χρόνια, ζήσαμε πολλές συγκινήσεις και μάθαμε πολλά. Ιδού 10 από αυτά.

1. Να αγαπάμε το μπάσκετ και να το έχουμε πρώτο άθλημα

2. Ότι η αξιοπρέπεια μετράει πιο πολύ από τα χρήματα

3. Να πιστεύουμε στη νίκη

4. Το σπάσιμο της μέσης

5. Ότι ένας κούκος μπορεί να φέρει την άνοιξη,

6. Ότι η προσποίηση είναι το άλφα και το ωμέγα του σκόρερ

7. Τη σταυρωτή ντρίμπλα

8. Τα τρία δευτερόλεπτα στον αέρα

9. Την πάσα χωρίς κοιτώντας στην αντίθετη κατεύθυνση

10. Ότι και οι λευκοί πηδάνε (και καρφώνουν), ότι λίγοι είναι αυτοί που παίρνουν την μπάλα όταν καίει, ότι καλό το ταλέντο αλλά χωρίς προπόνηση δε γίνεται τίποτα, ότι καμιά φορά νικούν και τα αουτσάιντερ, ότι οι Σοβιετικοί χάνουν παρά την συνήθη υπεροπλία τους.

Ιδού και οι σχετικές αποδείξεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.