Δείτε το συγκλονιστικό αφιέρωμα στη ζωή και την καριέρα του Τάιλερ Χάνεϊκατ (βίντεο)

Δείτε το συγκλονιστικό αφιέρωμα στη ζωή και την καριέρα του Τάιλερ Χάνεϊκατ (βίντεο)

Συγκλονισμένος όλος ο μπασκετικός κόσμος από τον θάνατο, του Τάιλερ Χάνεϊκατ ο οποίος αυτοκτόνησε μετά από συμπλοκή με την αμερικάνικη αστυνομία σε ηλικία 28 ετών.

Η τραγική ιστορία που εξελίχθηκε στην απώλεια της ζωής για τον Αμερικανό, ξεκίνησε μετά από τηλεφώνημα της μητέρας του στην αστυνομία έπειτα από αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του γιου της.

Τα όργανα της τάξης στο Sherman Oaks του Λος Άντζελες άνοιξαν πυρ, όπως και ο ίδιος ο Χάνεϊκατ και τελικά έπειτα από συμπλοκή και αυτοτραυματισμό σύμφωνα με την αστυνομία, ο 28χρονος απεβίωσε.

Την θλίψη τους για την απώλεια του Αμερικάνου φόργουορντ, εξέφρασαν η Χίμκι μέσα από το twitter, όπως και ο Μάικ Τζέιμς μέσα από τα social media, αλλά και ο Γιώργος Μπαρτζώκας μιλώντας με πολύ λίγα λόγια για εκείνον.

Θυμίθείτε την πορεία της καριέρας του Τάιλερ Χάνεϊκατ, ο οποίος έφυγε από την ζωή και “βύθισε” στην θλίψη τον χώρο του μπάσκετ.

Η αρχή στο Κολέγιο

Ο Τάιλερ Χάνεϊκατ γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου του 1990 στο Σίλμαρ της Καλιφόρνια. Εκεί μάλιστα έκανε και τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στο High School, ενώ η κολεγιακή του καριέρα ξεκίνησε στο UCLA, όπου και αγωνίστηκε για 3 χρόνια (2009-11).

Από την πρώτη του κιόλας σεζόν (2009) στο UCLA, έδειξε τα αθλητικά του προσόντα αγωνιζόμενος πάντα στις θέσεις των σούτινγκ φόργουορντ και πάουερ φόργουορντ. Μάλιστα ήταν και πρώτος ριμπάουντερ της ομάδας του κατεβάζοντας 6,5 “σκουπίδια” ανά παιχνίδι.

Την χρονιά που ήταν και η τελευταία του στο κολεγιακό μπάσκετ, έδειξε τις πραγματικές του δυνατότητες σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού και αποχαιρέτισε το UCLA για το Draft του NBA, σκοράροντας 12,8 πόντους κατά μέσο όρο και όντας ο πρώτος μπλοκέρ στην περιφέρεια του με 2,1 ανά ματς.

Το Draft, οι Σακραμέντο Κινγκς και η G-League

Με το Κολέγιο να αποτελεί πλέον παρελθόν για τον Χάνεϊκατ, η καριέρα του στο NBA ξεκινούσε με πρώτο σταθμό το Draft του 2011, όπου τον επέλεξαν στον δεύτερο γύρο και στην θέση 35 οι Σακραμέντο Κινγκς.

Μία σημαντική “πόρτα” για την εξέλιξη της επαγγελματικής του ζωής του ανοίχτηκε, όμως στάθηκε άτυχος, αφού οι Κινγκς δεν είχαν ουσιαστικά πλάνο για εκείνον και από την πρώτη σεζόν (2011-12) φάνηκε πως θα ήταν ένας απλός ρολίστας.

Μάλιστα η διοίκηση και το προπονητικό τιμ της ομάδας αποφάσισαν να τον στείλουν στην θυγατρική τους (Reno Bighorns), αφού τον χρησιμοποίησαν σε 13 μόλις ματς και ο Χάνεϊκατ είχε 1,5 πόντο, 1,1 ριμπάουντ και 0,5 ασίστ.

Στην πρώτη του σεζόν στην G-League, ο Αμερικανός φόργουορντ έδειξε ψήγματα του ταλέντου (5,9 πόντους, 2,9 ριμπάουντ, 0,9 ασίστ) του, παρότι αγωνίστηκε σε λίγα ματς (10). Η επόμενη χρονιά για τον Χάνεϊκατ (2012-13) δεν είχε ιδιαίτερη διαφορά, αφού και πάλι “ταλαιπωρήθηκε” ανάμεσα σε Σακραμέντο στο NBA, Bighorns στην G-League και Ρίο Γκράντε Βάλεϊ Βάιπερς (θυγατρική των Ρόκετς).

Το φινάλε της πορείας του στο NBA, τον βρήκε να έχει κατά μέσο όρο την αγωνιστική περίοδο 2012-13 σε 9 ματς 0,9 πόντους, 1,1 ριμπάουντ και 0,2 ασίστ, ενώ στην αναπτυξιακή λίγκα του NBA, σε συνολικά 17 παιχνίδια είχε 10,5 πόντους, 1,5 ασίστ και 7,5 ριμπάουντ.

Πλέον η ευρωπαϊκή αγορά και η ανάδειξη του ταλέντου του σε ηλικία 23 ετών μέσω της Ευρώπης, ήταν μονόδρομος για τον ίδιο.

Η πρώτη “εκρηκτική” σεζόν στο Ισραήλ!

Μετά την πορεία του στην Αμερική και την εκπλήρωση του ονείρου, με την συμμετοχή στο NBA ο Χάνεϊκατ αποφάσισε να πατήσει το πόδι του για πρώτη φορά, μακριά από την πατρίδα του και να αγωνιστεί στο Ισραήλ και την Νες Ζιόνα.

Η ομάδα αγωνιζόταν στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος, απέναντι στις παραδοσιακές δυνάμεις όπως είναι η Μακάμπι και η Χάποελ, άρα μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Χάνεϊκατ να αναδειχθεί, έπειτα από μία καλή σεζόν εκεί.

Τα πεπραγμένα του ήταν εντυπωσιακά, αφού το μπάσκετ που παιζόταν στο Ισραήλ του ταίριαζε και τον βοήθησε να εξελιχθεί και να αποδείξει πως μπορεί να κάνει την διαφορά στο παρκέ, αλλά να προσφέρει και θέαμα.

Απολογισμός του Χάνεϊκατ με την Νες Ζιόνα, σε 24 παιχνίδια regular season είχε 15,3 πόντους, 9,3 ριμπάουντ και 3,8 ασίστ και αγωνιζόταν παράλληλα εξίσου με την ίδια άνεση και στις δύο θέσεις των φόργουορντ (3άρι και 4άρι).

Μάλιστα και στα playoffs (5 ματς) που έπαιξε η ομάδα του, απέδειξε πως μπορεί να “κουβαλήσει” και ως ηγέτης τους συμπαίκτες του σε δύσκολε καταστάσεις, σκοράροντας 17 πόντους κατά μέσο όρο.

Φυσικά, η Νες Ζιόνα για τον ίδιο ήταν το “σκαλί” που έπρεπε να πατήσει, ώστε να ανέβει στα υψηλά πατώματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ!

Η πρώτη φορά στην… Χίμκι, το EuroCup και η Ευρωλίγκα

Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις στο Ισραήλ, του άνοιξαν την “πόρτα” της Χίμκι η οποία, συμφώνησε μαζί του με συμβόλαιο δύο ετών. Την πρώτη του χρονιά στην Μόσχα (2015), ο Χάνεϊκατ είχα σημαντικό ρόλο και βοήθησε την ομάδα του, να φτάσει πολύ ψηλά στο EuroCup.

Ο Αμερικανός ήταν πολύ χρήσιμος για Χίμκι και στις δύο πλευρές του παρκέ και ήταν από τους παίκτες “κλειδιά”, που έκαναν την διαφορά για τον σύλλογο στην πορεία μέχρι την κατάκτηση του EuroCup εκείνης της σεζόν. Σε 18 ματς, είχε 7,8 πόντους, 5,7 ριμπάουντ και 1,8 ασίστ και σε κάποια παιχνίδια ήταν απολαυστικός σε άμυνα και επίθεση.

Η δεύτερη χρονιά (2016) του Χάνεϊκατ στην Χίμκι, ήταν πιο ουσιαστική αλλά και πιο δύσκολη αφού θα αγωνιζόταν για πρώτη φορά στην καριέρα του, στην Ευρωλίγκα. Στην VTB League, εκείνης της σεζόν πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής, αλλά επιθετικά όχι τόσο πολύ την μπάλα στα χέρια του και ήταν περισσότερο finisher, με αποτέλεσμα σε 27 ματς να έχει 5,6 πόντους, 5,4 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ.

Στην Ευρωλίγκα οι αριθμοί του σε 23 αγώνες, δεν διαφοροποιήθηκαν ιδιαίτερα αλλά ανέβηκαν, αφού ο Χάνεϊκατ είχε 6 πόντους, 6,1 ριμπάουντ και 1,8 ασίστ, ενώ δεν άργησε να διακριθεί για τα αθλητικά του προσόντα, αλλά και την ευκολία του να σκοράρει από μακριά, κάτι που τον έκανε περιζήτητο σε άλλες ομάδες επιπέδου Ευρωλίγκας και όλα αυτά παρότι, ερχόταν συνήθως ως ο δεύτερος πάουερ/σούτινγκ φόργουορντ στο ροτέισον της ομάδας του.

Η ευκαιρία στην Εφές και το “άγγιγμα” της συμμετοχής σε Final Four!

Μετά από την διετία στην Χίμκι, ο Τάιλερ Χάνεϊκατ πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από την Ρωσία και να αγωνιστεί σε μία από τις “κλασσικές” ομάδες της Ευρωλίγκας, την Αναντολού Εφές υπογράφοντας και με εκείνη διετές συμβόλαιο συνεργασίας.

Με προπονητή έναν από τους καλύτερους στην Ευρώπη, τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς και με συμπαίκτες όπως οι Ερτέλ, Οσμάν, Μπράουν, Ντάνστον και Γκρέιντζερ ο Αμερικανός φόργουορντ την σεζόν 2016-17 είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί δίπλα σε ένα σύνολο που μπορούσε να πρωταγωνιστήσει.

Στο πρωτάθλημα Τουρκίας, αγωνίστηκε σε 22 αγώνες και ήταν πολύ καλός παίρνοντας και αρκετό χρόνο συμμετοχής, σκοράροντας 8,4 πόντους, ενώ είχε ακόμα 6,2 ριμπάουντ και 1,8 ασίστ, αλλά τελικά η ομάδα του δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα. Στην Ευρωλίγκα όμως, ήταν εξαιρετικός και μαζί με τον Μπράουντ δημιούργησαν ένα εξαιρετικό δίδυμο στις θέσεις 3 και 4 και παρά λίγο να οδηγήσουν την ομάδα τους στο Final Four της Κωνσταντινούπολης.

Ο αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό με 3-2 ήττες, παρά το break στο ΣΕΦ (1-1) την σεζόν 2016-17, άφησε μία “πικρή” γεύση στην καλή πορεία της Εφές, όμως ο Χάνεϊκατ ήταν ένας από τους παίκτες που έκαναν την διαφορά έχοντας 9,2 πόντους, 7,3 ριμπάουντ και 2 ασίστ και δίκαια μετά από εκείνη την χρονιά μπήκε στη λίστα με τους καλύτερους φόργουορντ της Ευρώπης.

Η τελευταία σεζόν ξανά στην Χίμκι

Μπορεί να είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο με την Αναντολού Εφέ το καλοκαίρι του 2016, όμως ο Τάιλερ Χάνεικατ αποχώρησε από την τούρκικη ομάδα, λόγω πολλών αλλαγών στο ρόστερ και παρότι είχε πολλές προτάσεις στα χέρια του, αποφάσισε να επιστρέψει στην Χίμκι.

Πλέον προπονητής των κατόχων του EuroCup του 2015, ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας ενώ ηγέτης της ομάδας ήταν ο Αλεξέι Σβεντ. Ο ρόλος του όσο ήταν υγιής, ήταν πολύ σημαντικός και η θέση του βασικού φόργουορντ της ομάδας, ήταν δική του.

Και στην VTB League και στην Ευρωλίγκα, ο Αμερικανός κατάφερε να αποδείξει πως δίκαια θεωρούνταν ένας εκ των κορυφαίων στην θέση του, αφού στην άμυνα ήταν πάντα πιεστικός και εξαιρετικός μπλοκέρ, ενώ στην επίθεση με “όπλο” το σουτ και την αλτικότητα του σκόραρε με ευκολία.

Σε 21 παιχνίδια κανονικής περιόδου, playoffs και Final Four στην VTB ο Χάνεϊκατ, είχε 10,5 πόντους, 6,4 ριμπάουντ και 1,8 ασίστ, ενώ στην Ευρωλίγκα σε συνολικά 17 παιχνίδια από τα 34 της Χίμκι, παρότι αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμών βοήθησε αρκετά και σκόραρε 9,2 πόντους, ενώ μάζευε 5,4 ριμπάουντ και μοίραζε 1,8 ασίστ.

Αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία σεζόν για τον απόφοιτο του UCLΑ του οποίου το νήμα της ζωής κόπηκε με αυτόν τον απότομο τρόπο τα ξημερώματα του Σαββάτου (7/7).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναπαύσου εν ειρήνη Τάιλερ Χάνεϊκατ…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.