Μουντομπάσκετ 2019: Aποκλεισμός για την Εθνική – Νίκησε αλλά γυρίζει… σπίτι – Τέλος ο Σκουρτόπουλος!

Μουντομπάσκετ 2019: Aποκλεισμός για την Εθνική – Νίκησε αλλά γυρίζει… σπίτι – Τέλος ο Σκουρτόπουλος!

Κατάφερε και αποκλείστηκε η Εθνική Ελλάδας καθώς οι διεθνείς δεν μπόρεσαν να επικρατήσουν με διαφορά 12 ποντών έναντι των Τσέχων.

Παρελθόν θα πρέπει να θεωρείται από την Εθνική Ελλάδας, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, μετά τον πρόωρο αποκλεισμό της ομάδας από το Μουντομπάσκετ της Κίνας.

Οι δηλώσεις του προπονητή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν ξεκάθαρες όσον αφορά το μέλλον της «γαλανόλευκης», το οποίο φαίνεται ότι δεν θα περιλαμβάνει και τον ίδιο.

Οι δηλώσεις του Σκουρτόπουλου

«Τι να την κάνω την νίκη; Ένα κακό ημίχρονο στο τουρνουά με την Βραζιλία το πληρώσαμε. Επιβάρυνε την αυτοπεποίθηση της ομάδας, δεν κάναμε την επαναφορά. Σήμερα κάναμε μεγάλη προσπάθεια, δεν τελειώσαμε κάθε φάση όπως έπρεπε.

Δεν πήραμε σφυρίγματα που νομίζω ότι αξίζαμε, ήμασταν πίσω στις βολές. Δουλέψαμε σκληρά σε καλή ατμόσφαιρα και το αποτέλεσμα δεν μας δικαιώνει.

Είμαι υπεύθυνος, η ετυμηγορία είναι δεδομένη. Θα πούμε κάποια πράγματα με τα παιδιά για να ολοκληρώσουμε την συνεργασία μας. Λυπάμαι που απογοητεύσαμε τον κόσμο για τις προσδοκίες του.

Με τους παίκτες έχουμε ένα άλλο είδος συζήτησης σε περισσότερο προσωπικά θέματα. Προσπαθήσαμε σκληρά, κατηγορηθήκαμε για τα πάντα. Ίσως να μην εμπνεύσαμε. Δουλέψαμε σαν σκυλιά για 15 μέρες. Ευχαριστώ τους παίκτες που με τίμησαν. Κατόπιν εορτής έχουμε να πούμε πολλά.

Η ομάδα είχε σχεδιαστεί με τον Ντόρσεϊ και μετά αλλάξαμε το πλάνο με τους φόργουορντ.

Ο Παπανικολάου μπορεί να μην ήταν αποτελεσματικός στο σουτ αλλά έκανε τα πάντα, όπως η καρδιά. Του το είπα. Το σουτ μία μέρα θα μπει μία όχι. Έπρεπε να δουλέψουμε πιο ομαδικά και πρώτος από όλους εγώ. Κάπου εδώ τελειώνουμε».

Πιο αναλυτικά, παρά την… κατάθεση ψυχής, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, και τη νίκη επί της Τσεχίας με 84-77, η Ελλάδα αποχαιρέτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ της Κίνας.

Η Εθνική έψαχνε επικράτηση με τουλάχιστον 12 πόντους και παρότι έπιασε την επιθυμητή διαφορά στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου, δεν κατάφερε να τη διατηρήσει.

«Πλήγμα» για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αποτέλεσε η μεγάλη αστοχία του στις βολές.

Μεγάλα παράπονα από την Εθνική ομάδα για τη διαιτησία και τα ανάποδα φάουλ εις βάρος του Αντετοκούνμπο στα κρίσιμα σημεία. Ομως και η προετοιμασία της για τέτοια ματς όπως αυτά του Μουντομπάσκετ 2019 δεν ήταν αυτή που έπρεπε και η Ελλάδα το πλήρωσε ακριβά.

Τεράστια η εμφάνιση του Νικ Καλάθη του μοναδικού που πάλεψε μέχρι τέλους και πήρε την Ελλάδα στα δύσκολα. Ο αποκλεισμός συνεπάγεται ότι η Ελλάδα δεν παίρνει απευθείας το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Θα είναι στο προ-ολυμπιακό τουρνουά όμως.

Ξεκίνημα με τρομερή ενέργεια

Η Ελλάδα ξεκίνησε ως όφειλε στο ματς κόντρα στους Τσέχους. Με το πόδι στο γκάζι. Ο Καλάθης με 2/2 τρίποντα και ο Αντετοκούνμπο έδωσαν… αέρα στα πανιά της Εθνικής που απέκτησε γρήγορα μια σοβαρή διαφορά (10-2).

Σταδιακά οι Τσέχοι βρήκαν σιγά σιγά λύσεις στο πρόσωπο του Μπόχατσικ και τελικά έκλεισαν το δεκάλεπτο στο -6 (18-12). Άριστη η απόδοση της Ελλάδας και στην άμυνα που κατάφερε να «απονευρώσει» επιθετικά τον Σατοράνσκι και τον Μπάλβιν.

Ανέβηκε ο Σατοράνσκι, το… γύρισε η Τσεχία

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο ηγέτης των Τσέχων μπορεί να ήταν άστοχος (1/5) αλλά μοίρασε μαεστρικά την μπάλα και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τους συμπαίκτες του να σκοράρουν.

Το σκηνικό αντιστράφηκε με τις παθογένειες που παρουσίασε η Εθνική στα προηγούμενα ματς να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους και το σκορ να έρχεται με το σταγονόμετρο. Κάπως έτσι η διαφορά εξανεμίστηκε και το ημίχρονο βρήκε τους Τσέχους στο +1 (33-32). Ή για να το θέσουμε πιο σωστά στο +13…

Συγκλονιστική εμφάνιση, με μαέστρο Καλάθη

Η Εθνική μας ομάδα μπήκε στην τρίτη περίοδο με την πλάτη στον τοίχο, καθώς ήταν πίσω με 33-32. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο υπέπεσε στο 4ο φάουλ του πολύ νωρίς με αποτέλεσμα να βάλει ακόμα πιο δύσκολα στην Εθνική μας.

Παρόλα αυτά ο Έλληνας σούπερ σταρ ζήτησε από τον Σκουρτόπουλο να μη τον βγάλει και ο Έλληνας κόουτς έκανε πράξη την επιθυμία του. Εκεί ουσιαστικά άλλαξαν όλα. Μια πεντάδα γεμάτη πάθος και με τον Καλάθη μαέστρο γύρισε το παιχνίδι και το έφερε στα μέτρα της Εθνική μας. Γιάννης Αντετοκούνμπο και Θανάσης Αντετοκούνμπο με περίσσιο πάθος και το ίδιο και οι υπόλοιποι έφεραν την Εθνική μας στο +8, τέσσερις πόντους μόλις από το σκορ-πρόκρισης.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης που μπήκε στο ματς έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν με βουτιές, άμυνες και με καλές επιθέσεις, με αποτέλεσμα ο Θανάσης να έχει 11 πόντους σε 6 λεπτά και την Εθνική μας να πηγαίνει στο +8 για το 4ο δεκάλεπτο.

Πάλεψε η Εθνική αλλά…

Στο ξεκίνημα του τετάρτου δεκαλέπτου η Εθνική μας μασούσε σίδερα στην άμυνα και είχε στοχευμένες επιθέσεις, όμως λίγο το 5ο φάουλ του Αντετοκούνμπο, λίγο οι διαιτητές που χρέωσαν με τεχνική ποινή τον Παπαπέτρου και τον Γιάννη με 5ο και λίγο η αστοχία των διεθνών μας στις βολές και στο περιφερειακό σουτ, έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των Τσέχων που δεν έχασαν την ψυχραιμία τους ακόμα και όταν η Ελλάδα έφτασε στο +12 και ήταν «αγκαλιά» με το να πετύχει τον στόχο.

Ο Μποχάρτσικ και ο Σατοράνσκι πλήγωσαν την Εθνική μας μειώνοντας ακόμα και στους 2 τη διαφορά (68-70), όμως οι διεθνείς μας με δύο λεπτά να μένουν δεν το έβαλαν κάτω και με τον Πρίντεζη και τον Καλάθη έστειλαν τη διαφορά στο +7 (68-75). Με μια απόφαση λανθασμένη των διαιτητών η μπάλα πήγε στην Τσεχία και ο Σατοράνσκι σκόραρε για το 70-75, αλλά και για το 72-77 με 27 δεύτερα να απομένουν.

Στη συνέχεια η Εθνική μας πίεσε όσο μπορούσε, όμως η Τσεχία ήταν αλάνθαστη στις βολές και θέλει νίκη πλέον των ΗΠΑ επί της Βραζιλίας για να γράψει ιστορία και να βρεθεί στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τα δεκάλεπτα: 12-18, 33-32, 49-57, 77-84

ΤΣΕΧΙΑ: Μπάλβιν 6, Μπόχατσικ 25(4), Χρούμπαν 11(3), Κριζ 2 , Σατοράνσκι 13 , Άουντα 13, Πάλιζα, Πέτερκα 5(1), Πούρμπλα 2 , Σίρινα, Βίοραλ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΕΛΛΑΔΑ: Γ. Αντετοκούνμπο 12 , Θ. Αντετοκούνμπο 11(1), Μπουρούσης 2 , Καλάθης 27(4) , Παπαπέτρου 3, Σλούκας 16 , Λαρεντζάκης 2 , Παπαγιάννης , Παπανικολάου 5(1), Πρίντεζης 6.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.