Στο κάδρο της αποχής των ποδοσφαιριστών, η σύγκρουση ΕΠΟ(ΟΤΕ TV)-Super League(Forthnet) για τα τηλεοπτικά

Στο κάδρο της αποχής των ποδοσφαιριστών, η σύγκρουση ΕΠΟ(ΟΤΕ TV)-Super League(Forthnet) για τα τηλεοπτικά

Με τις πλάτες των ομάδων της Super League οι ποδοσφαιριστές προχωρούν σε αποχή από την αγωνιστική δράση, αρχής γενομένης από τα παιχνίδια Κυπέλλου το τριήμερο 15-16-17 Δεκεμβρίου.

Ο ΠΣΑΠ ζητάει από την ΕΠΟ και τις δύο Λίγκες (Super League, Football League), να δώσουν χρήματα για να λειτουργήσει το εγγυητικό ταμείο. Στο βάθος όμως υπάρχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων, όπου το μεν κύπελλο έχει καταλήξει στον OTE TV, το δε πρωτάθλημα στη Forthnet. 

Η ΕΠΟ δεν θεωρεί τυχαίο πως η αποχή των ποδοσφαιριστών, αρχίζει σε παιχνίδια κυπέλλου και πέφτει πάνω στις μέρες που ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της δεύτερης τη τάξη διοργάνωσης για την τριετία 2016-19. Για τον λόγο αυτό διαμήνυσε στις ΠΑΕ πως η αποχή θα επιφέρει ποινές μηδενισμών, αφαίρεσης βαθμών για δυσφήμιση του αθλήματος και χρηματικά πρόστιμα!

Ο εκτελεστικός γραμματέας της ΕΠΟ Παυσανίας Παπανικολάου διαμήνυσε στο προεδρείο του ΠΣΑΠ πως το πρόβλημα θα έπρεπε να το έχουν με τις ΠΑΕ που δεν συμβάλουν για τη δημιουργία του εγγυητικού ταμείου και όχι με την Ομοσπονδία. Προφανώς αν έκαναν αποχή οι ποδοσφαιριστές μόνο στο πρωτάθλημα και όχι στο Κύπελλο, οι άνθρωποι της ΕΠΟ δεν θα είχαν πρόβλημα, αλλά τώρα που διαπραγματεύονται τα «τρικυμιώδη» τηλεοπτικά δικαιώματα του θεσμού, δεν θέλουν αποχές και απεργίες!

Η πλευρά του ΠΣΑΠ μόλις έμαθε τις προθέσεις της ΕΠΟ ζήτησε αμέσως ακρόαση από τον Σταύρο Κοντονή και πράγματι αργότερα την ίδια μέρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Διονύσης Δημόπουλος, ο νομικός σύμβουλος Θανάσης Μακρυνιώτης και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Λαζανάς ενημέρωσαν τον Υφυπουργό Αθλητισμού για τις προθέσεις τους και για τη σύμφωνη γνώμη των αρχηγών των ΠΑΕ και της Εθνικής ομάδας ως προς τον τρόπο κινητοποίησης, δηλαδή την αποχή.

Η Super League στηρίζει την Forthnet που προσφέρει πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ στις ΠΑΕ και τη διοργανώτρια του μεγάλου πρωταθλήματος για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, επιδιώκοντας να πάρει και το κύπελλο. Εκεί ωστόσο υπάρχει η ΕΠΟ που δείχνει σαφέστατη προτίμηση στον ΟΤΕ

Η Forthnet, που δεν είχε ενδιαφερθεί για τη διοργάνωση του κυπέλλου μέχρι το 2013 με αποτέλεσμα αυτή να καταλήξει στον ΟΤΕ και από τότε το δεύτερο συνδρομητικό κανάλι να κερδίζει ραγδαία έδαφος στην αγορά, για τους αγώνες των περιόδων 2013-16 δεν έκλεισε τα μάτια και τα αυτιά.  Ανταποκρίθηκε στην «πρόσκληση ενδιαφέροντος» (και όχι διαγωνισμό) που απηύθυνε η ομοσπονδία. Ζήτησε, μάλιστα, και τις συνήθεις σε τέτοιες διαδικασίες διευκρινίσεις (π.χ. προδιαγραφές τηλεοπτικής μετάδοσης, όροι διαδικασίας ορισμού τηλεοπτικού προγράμματος, χορηγικά ζητήματα κ.ά.), αλλά βρήκε πόρτα με αιτιολογίες που -κατά τη Nova- δεν ευσταθούν…

Έτσι, πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ, στην οποία θα αποφασιζόταν η κατακύρωση των δικαιωμάτων, στα μέλη του συμβουλίου κοινοποιήθηκε εξώδικο της Nova, η οποία -πλην των παρανομιών της διαδικασίας που σημείωνε- ανέβαζε την οικονομική προσφορά της και κατά 10% έναντι οποιουδήποτε ποσού έδιναν οι ανταγωνιστές της. Οι σύμβουλοι της ΕΠΟ, όμως (πλην εκείνων που προέρχονται από τη Super League), το αγνόησαν, με συνέπεια -κατά πλειοψηφία- το Κύπελλο έως το 2016 να «κλειδώσει» στον ΟΤΕ…  Τα τηλεοπτικά δικαιώματα του κυπέλλου Ελλάδας για την περίοδο 2013-2016 δόθηκαν στην εταιρία Media Goal LTD έναντι 7,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η δεύτερη πρόταση που είχε στα χέρια της η ΕΠΟ από τη NOVA, απορρίφθηκε επειδή πρώτον η προσφορά της ήταν χαμηλότερη και δεύτερον δεν είχε κατατεθεί εγγυητική επιστολή.

Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία, στην οποία μειοψήφησαν τα τρία προερχόμενα μέλη από τη Super League (Βρύζας, Κομπότης, Πουλινάκης), λέγοντας ότι η NOVA στηρίζει το πρωτάθλημα τους και δεν θα ήθελαν να ψηφίσουν εναντίον της πρότασής της.

Η συνέχεια δόθηκε στην Ευελπίδων. Η Forthnet πέτυχε να ακυρώσει στο Εφετείο τη σύμβαση για τα δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ της ΕΠΟ και της κυπριακής εταιρείας διαμεσολάβησης Media Goal LTD. Το Εφετείο Αθηνών με την υπ. αρ. 2026/2015 τελεσίδικη απόφασή του επικύρωσε την υπ. αρ. 731/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Η Forthnet είχε καταγγείλει πως κακώς εκχωρήθηκαν τα δικαιώματα σε εταιρεία που δεν είναι ΜΜΕ, όπως απαιτεί ο νόμος. Τα δικαιώματα στη συνέχεια εκχωρήθηκαν από την Κυπριακή εταιρεία διαμεσολάβησης δικαιωμάτων Media Goal LTD στον ΟΤΕ TV. Η απόφαση του Εφετείου αναγνώρισε ως εξ υπαρχής άκυρη την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ με την οποία παρανόμως παραχωρήθηκαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδος για την τριετία 2013 – 2016. 

Η ΕΠΟ ωστόσο αγνόησε ουσιαστικά την δικαστική απόφαση. Για να ξεπεράσει τον σκόπελο η Ομοσπονδία διατήρησε τη συνεργασία της με τον ΟΤΕ TV, ο οποίος είχε πάρει μέσω της Media Goal Ltd, αλλά προχώρησε σε απευθείας ανάθεση. Όχι μόνο δεν προκήρυξε νέο διαγωνισμό, αλλά προχώρησε σε πρόσκληση  ενδιαφέροντος για τα δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδας της επόμενης 3ετίας (2016-19).  Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους ως τις 16 Δεκεμβρίου 2015  για να επιλεγεί ο ανάδοχος μέσω της πλειοδοτικής διαδικασίας.  

Είναι δεδομένο πως το κύπελλο θα παραμείνει στα χέρια του ΟΤΕ, καθώς η Forthnet θα συνεχίσει τις δικαστικές διεκδικήσεις μέχρι την τελική δικαίωση. Μάλιστα εξαπέλυσε νέα επίθεση στην ΕΠΟ για την διαδικασία ανάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδας για την τριετία 2016-2019 κάνοντας λόγο για προσχηματικές διαδικασίες με «στόχο να τηρηθούν τα προσχήματα». Η εταιρεία προαναγγέλλει, μάλιστα, ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί την προάσπιση των συμφερόντων στα δικαστήρια, ανακοινώνοντας ότι:

«Για άλλη μία φορά, η ΕΠΟ με τις πρακτικές που ακολουθεί στη διαδικασία ανάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδος της τριετίας 2016-2019, καθιστά φανερό ότι δεν επιθυμεί να ακολουθήσει διαφανείς και ανοιχτές πρακτικές, αλλά διεξάγει δήθεν διαγωνισμό με μοναδικό σκοπό να τηρήσει τα προσχήματα. 

Η Forthnet δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει τις μεθοδεύσεις της ΕΠΟ και  θα συνεχίσει να διεκδικεί την προάσπιση των συμφερόντων της στα ελληνικά δικαστήρια».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ποδοσφαιριστές και ΠΑΕ ευθυγραμμίζονται προκειμένου να πλήξουν το κύπελλο του ΟΤΕ TV, αλλά όταν έλθει η ώρα η αποχή να συνεχιστεί στο πρωτάθλημα της Forthnet, τότε θα υπάρξει εξέλιξη που θα οδηγήσει τους παίκτες ξανά στους αγωνιστικούς χώρους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.