Το ποδόσφαιρο στην υπηρεσία της Μεγάλης Αλβανίας (και) στην Ελλάδα με αλλεπάλληλα κρούσματα

Το ποδόσφαιρο στην υπηρεσία της Μεγάλης Αλβανίας (και) στην Ελλάδα με αλλεπάλληλα κρούσματα

Ο σχηματισμός του Αλβανικού αετού, του συμβόλου που παραπέμπει στην Μεγάλη Αλβανία, χρησιμοποιείται στην χώρα μας από αθλητές της γειτονικής χώρας, τόσο ως έκφραση πίστης στις επεκτατικές βλέψεις των γειτόνων μας, όσο και ως μήνυμα στους συμπατριώτες τους που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Τα κρούσματα είναι αλλεπάλληλα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μεμονωμένα, καθώς γίνονται στις περισσότερες των περιπτώσεων για να λάβουν δημοσιότητα και να διαδοθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό η διάθεση για εγκαθίδρυση της Μεγάλης Αλβανίας.

Πριν από έναν περίπου χρόνο (Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014) στο γήπεδο Περιβολίων στα Χανιά, όπου η Εθνική μας ομάδα αντιμετώπισε σε φιλικό την Σερβία(0-2), κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των φιλοξενούμενων, με τρόπο ξεκάθαρα οργανωμένο, τρία από τα παιδιά που είχε τοποθετήσει η ΕΠΟ μπροστά από τους Σέρβους ποδοσφαιριστές σταύρωσαν τα χέρια τους, σχηματίζοντας το σήμα του Αλβανικού αετού. Δεν είναι τυχαίο πως το ένα από τα τρία παιδιά δίνει το σύνθημα στα άλλα δύο και παρακολουθεί αν θα το ακολουθήσουν όπως προφανέστατα είχαν σχεδιάσει.

Η Ομοσπονδία της Σερβίας επίσημα δεν θέλησε να δυναμιτίσει την κατάσταση, ενώ και τα ΜΜΕ τις Σερβίας κράτησαν σχετικά χαμηλούς τόνους, λόγω του γεγονότος πως το περιστατικό έλαβε χώρα σε Ελληνικό έδαφος.

Αρκετοί ποδοσφαιριστές επί Ελληνικού εδάφους, σχηματίζοντας τον αλβανικό αετό, έστειλαν το δικό τους μήνυμα.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ντροπιαστική ήττα της Εθνικής Ελλάδας στα Νησιά Φερόε, είδε το φως της δημοσιότητας μια φωτογραφία του Παναγιώτη Κονέ, ο οποίος σχηματίζει με τα χέρια του την αλβανική σημαία. Ο διεθνής άσος, ο οποίος αγωνίζεται στην ιταλική Ουντινέζε, έχει γεννηθεί στα Τίρανα της Αλβανίας  και ο Κονέ φωτογραφήθηκε χαμογελαστός σχηματίζοντας με τα χέρια του τον αλβανικό αετό.

Ανάλογη χειρονομία είχε κάνει και ο Παϊτίμ Κασάμι σε γκολ του Ολυμπιακού, στο ματς με τη Γιουβέντους στο «Καραϊσκάκης» για το Champions League της περασμένης σεζόν. Ο Κασάμι τυπικά είναι Ελβετός, αλλά ουσιαστικά Αλβανός.

Ο Άντι Λίλα του ΠΑΣ Γιάννινα πανηγύρισε γκολ που πέτυχε στο ματς με τον Ολυμπιακό σχηματίζοντας με τα χέρια του τον αλβανικό αετό, κάτι που προκάλεσε την οργή των φιλάθλων της ομάδας του Πειραιά.

Ο αλβανικός αετός είναι ένας λαϊκός μύθος της γειτονικής χώρας: Ένας νεαρός περπατούσε κάποτε αμέριμνος όταν πάνω από το κεφάλι του μια σκιά του έκρυψε τον ήλιο. Ο επιβλητικός αετός που πετούσε χαμηλά, κρατούσε στο ράμφος του ένα ψόφιο φίδι το οποίο και πέταξε στη φωλιά του για να παίξει μαζί του το μικρό αετόπουλο και εν συνεχεία χάθηκε στους αιθέρες. Μονάχα που το φίδι δεν ήταν ψόφιο. Ήταν ζωντανό και επικίνδυνο, έτοιμο να δαγκώσει το μικρό πουλί και να το γεμίσει με  δηλητήριο του.

Ο νεαρός παρακολούθησε τη σκηνή από μακριά και την κατάλληλη στιγμή με ένα βέλος, σκότωσε το φίδι και έσωσε το αετόπουλο. Στη συνέχεια πήρε το νεογνό μαζί του και κίνησε προς το σπίτι του, μέχρι που και πάλι η μεγάλη σκιά του έκρυψε τον ήλιο: “Γιατί πήρες το παιδί  μου;” τον ρώτησε ο μεγάλος αετός. “Γιατί το έσωσα και μου ανήκει” απάντησε ο νεαρός. “Δώσε μου το πίσω και θα σου δώσω αετίσια όραση και υπεράνθρωπη δύναμη” του είπε ο αετός. Έτσι κι έγινε. Για να μην τα πολυλογώ ο νεαρός, με την καθοδήγηση του αετού εξελίχθηκε σε μεγάλο και τρανό βασιλιά, οι χωρικοί τον αποκαλούσαν “γιο του αετού” και η χώρα που δημιούργησε “η γη του αετού”.

Ο – δικέφαλος για να συμβολίζει το βορρά και το νότο – αετός πριν γίνει σύμβολο στη σημαία της Αλβανίας ήταν σύμβολο των πιο γνωστών  οικογενειών της περιοχής κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Οι περισσότεροι ιστορικοί θεωρούν ότι κάπως έτσι επέζησε μέχρι τις 28 Νοεμβρίου του 1912 όταν έγινε και επισήμως η σημαία του νεογέννητου κράτους.

Με μπλούζα του UCK

Οργή προκάλεσε και η προκλητική φωτογράφιση του ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ Έργκους Κάτσε με μπλούζα του UCK! Ο μέσος το Δικέφαλου του βορρά ανέβασε στο facebook φωτογραφία στην οποία καμαρώνει φορώντας t-shirt της αλβανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης. Στην συνέχεια μετά τον σάλο που προκλήθηκε την απέσυρε και ζήτησε συγγνώμη. Ωστόσο ο συμπαίκτης του στην Εθνική Αλβανίας, Λορίκ Τσάνα ο οποίος είναι Κοσοβάρος, στο facebook,  κοινοποίησε την εν λόγω φωτογραφία λέγοντας: «Μπράβο Έργκις, η Αλβανία σε υποστηρίζει και είσαι ένα είδωλο πλέον».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κοινός παρονομαστής σε όλα τα περιστατικά είναι πως οι αντιδράσεις από τις διοικήσεις των ομάδων των παικτών που χρησιμοποιούν την αναγνωρισιμότητά τους στο ποδόσφαιρο για να ενισχύσουν το πνευματικό υπόβαθρο της Μεγάλης Αλβανίας, ήταν από ανύπαρκτες έως χλιαρές. Ως πότε; 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.