ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Εμπρός Αετέ, δικέφαλε… το σύμβολο –έμβλημα της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ

Εμπρός Αετέ, δικέφαλε… το σύμβολο –έμβλημα της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ

Η ποδοσφαιρική συνάντηση της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ σήμερα στο πρωτάθλημα, έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Οι δύο ομάδες της προσφυγιάς, οι δύο σύλλογοι που έχουν αναφορά στις χαμένες πατρίδες και δη την Κωνσταντινούπολη, αναμετρώνται διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο πολλές δεκαετίες τώρα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο δικέφαλος αετός παραμένει εκεί ψηλά, στις καρδιές των φιλάθλων της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ και αποτελεί το έμβλημα που κοσμεί το στήθος στις κιτρινόμαυρες και τις ασπρόμαυρες φανέλες.

Ο δικέφαλος αετός αποτελεί σημαντικό σύμβολο – έμβλημα για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Ο σταυρός και η σφαίρα στα νύχια του αετού αντιπροσωπεύουν τη διπλή εξουσία του αυτοκράτορα (κοσμική και πνευματική), και ο δικέφαλος αετός την κυριαρχία των βυζαντινών αυτοκρατόρων από την ανατολή έως τη δύση. 

Ο δικέφαλος αετός απαντάται συχνά σε οικόσημα, εμβλήματα και σημαίες. Το σύμβολο συνδέεται με τη βυζαντινή αυτοκρατορία, καθώς τη βυζαντινή οικοσημολογία.

Στις πολύχρυσες Μυκήνες και στους Μυκηναίους προγόνους μας ήταν σύμβολο εξουσίας. Το χρησιμοποιούσαν πριν 3.500 χρόνια και φυσικά για να απολήξει σε σύμβολο υπήρχε και στην κοινωνική θεώρηση των Ελλήνων προγόνων μας. Κατά καιρούς γράφονται διάφορα θεωρήματα κυρίως ελληνόφωνων υπηκόων αυτής της χώρας  για την ανατολίτικη προέλευση του από τους Χετταίους οι οποίοι όμως είχαν εξέλιξη από το 1350 -1300 π. Χ  στα βάθη της Μκράς Ασίας αλλά  και σε διάφορους άλλους λαούς που δεν υπάρχουν πια και  έχουν εξαφανιστεί στο διάβα του χρόνου. Ίσως δεν είναι και καθόλου τυχαίο ότι τα θεωρούμενα « αποκτήματα » των ελλήνων προέρχονται από λαούς που δεν υπάρχουν πια αλλά και καθόλου τυχαίο ότι οι Έλληνες  είναι ίσως ο αρχαιότερος λαός στον κόσμο με ενιαία υπόσταση και θεώρημα. 

Το σύμβολο του δικέφαλου αετού, όμως  το χρησιμοποιούσαν οι Μυκηναίοι στις Μυκήνες ήδη από το τέλος του 1600 π.Χ.. Ο δικέφαλος αετός, καθόλου τυχαία δεν υπήρξε ανώτερο σύμβολο της Ελληνικής  Αυτοκρατορίας των Ρωμαίων.

Ο δικέφαλος αετός ήταν σε τάφο έλληνα  βασιλέα στις Μυκήνες και δεν βρέθηκε σε διφορούμενο  χώρο αλλά σε χώρο που φτιάχτηκε για να συνοδεύσει  ανώτατο άρχοντα στον άλλο κόσμο , σύμβολο υπέρτατο, πράγμα πολύτιμο και για τον νεκρό βασιλιά αλλά και για τους έλληνες  που τον τοποθέτησαν στον τελευταίο και σημαντικό χώρο.

Χωρίς καμιά αμφισβήτηση λοιπόν έχουμε ένα σύμβολο  των ελλήνων να χρησιμοποιείται πριν 3500 χρόνια , αλλά και το ίδιο σύμβολο να κυματίζει έως σήμερα στα φλάμουλα των απογόνων αυτών των Ελλήνων.

ΑΕΚ(Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως)

Ο δικέφαλος αετός της ΑΕΚ μαύρος σε κίτρινο φόντο, είναι παρόμοιος με αυτόν της βυζαντινής αυτοκρατορίας με τα δύο κεφάλια να αντιπροσωπεύουν τη διπλή εξουσία του αυτοκράτορα. Η αριστερή κεφαλή (που είναι στραμμένη προς την δύση) συμβολίζει τη Ρώμη, ενώ η δεξιά (ανατολή) την Κωνσταντινούπολη. 

Ο σταυρός και η υδρόγειος σφαίρα στα νύχια συμβολίζουν την πνευματική και κοσμική εξουσία αντίστοιχα. Ο αετός στέκει επάνω σε δάφνινο στεφάνι. Ανάγλυφο υπάρχει στο οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. 

Η ΑΕΚ ιδρύθηκε το 1924 από Έλληνες της Πόλης. 

ΠΑΟΚ(Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών)

Το έμβλημα του ΠΑΟΚ είναι παρόμοιο με αυτό της ΑΕΚ αλλά με διαφορετικό συμβολισμό. Ο δικέφαλος αετός με τα κλειστά φτερά συμβολίζει το πένθος και την προέλευση του συλλόγου και την επάνοδο της μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων (Βυζάντιο και Κωνσταντινούπολη). 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Αετός κρατούσε ένα σπαθί και μία κορώνα, με τα δύο κεφάλια να ατενίζουν την Ανατολή και τη Δύση. Η διαφορά του εμβλήματος από αυτό της ΑΕΚ – που είναι και το σύμβολο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – είναι πως του ΠΑΟΚ έχει τα φτερά του κλειστά, σε ένδειξη του μακροχρόνιου πένθους, λόγω του ξεριζωμού από την πατρίδα. Κατά μία εκδοχή «ο αετός θα φτερουγίσει ξανά όταν έρθει η ανάκαμψη του Ελληνισμού», δεν φορά κορόνα, δεν κρατά σπαθί, κρύβει όμως μέσα του την καρδιά των προσφύγων. Ο ΠΑΟΚ ιδρύθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες που ακολούθησαν την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης που ακολούθησε.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.