Δεν έχει ξυπνήσει εδώ και 34 χρόνια ο Γάλλος διεθνής Ζαν Πιερ Αντάμς μετά την επέμβαση στο γόνατο από υπερβολική δόση αναισθησίας

Δεν έχει ξυπνήσει εδώ και 34 χρόνια ο Γάλλος διεθνής Ζαν Πιερ Αντάμς μετά την επέμβαση στο γόνατο από υπερβολική δόση αναισθησίας

«Όλα θα πάνε καλά». Ήταν οι τελευταίες λέξεις που άκουσε από τον Ζαν Πιέρ Αντάμς η σύζυγός του Μπερντανέντ. Τότε πριν από 34 χρόνια. Εκείνο το πρωί ο Γάλλος διεθνής ποδοσφαιριστής που έχει γεννηθεί στις 10 Μαρτίου 1948 στο Ντακάρ, έφυγε από το σπίτι για να πάει στο νοσοκομείο. 

«Όλα θα πάνε καλά» εξακολουθεί να λέει μέχρι σήμερα η Μπερναντέντ. Τον έχει κοντά της, τον περιποιείται και τον φροντίζει. Κάθε χρόνο στα γενέθλιά του, του κάνει ένα δώρο. Ελπίζει ακόμα ότι κάποια στιγμή ο άνδρας της θα ξυπνήσει και θα τα ανοίξει. Είναι 34 δώρα.

Ήταν ημέρα απεργίας η 17η Μαρτίου 1982 στο νοσοκομείο Εντουάρντ Εριό της Λιόν. Στη διάρκεια μιας επέμβασης που είχε υποβληθεί στο γόνατο η αναισθησιολόγος δεν υπολόγισε καλά την δοσολογία στη νάρκωση. Δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι έπρεπε να είναι παρών σε οκτώ επεμβάσεις ταυτόχρονα. Τόσο αυτή όσο και ο ειδικευόμενος που τον βοήθησε εκείνο το πρωί καταδικάστηκαν με απομάκρυνση από την εργασία τους για ένα μήνα και πρόστιμο περίπου 750 ευρώ. Ο Αντάμς καταδικάστηκε σε δεκαετίες σιωπής. 

«Για εμένα ο χρόνος σταμάτησε στις 17 Μαρτίου του 1982» λέει η Μπερναντέτ. Την ρωτούν συχνά αν έχει σκεφτεί ποτέ την ευθανασία. «Όχι ποτέ. Μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να πάρει μια τέτοια απόφαση. Δεν θέλω να το κάνω, δεν θέλω να το σκέφτομαι. Κι αν η επιστήμη κάνει τέτοια πρόοδο και σε μερικά χρόνια βρεθεί μια λύση; Από τη στιγμή που η κατάστασή του δεν επιδεινώνεται, υπάρχει ελπίδα» συμπληρώνει η γυναίκα με την οποία παντρεύτηκε ο Αντάμς το 1969. Ανησυχεί μόνο για έναν λόγο… «Τι θα γίνει αν πεθάνω πρώτη εγώ;» αναρωτιέται.

«Με ειδοποίησαν από το νοσοκομείο να πάω αμέσως. Μου είπαν ότι έγινε κάποιο λάθος. Έμεινα εκεί πέντε ημέρες και πέντε νύχτες. Πίστευα ότι θα ξυπνήσει. Μετά από 15 μήνες μου είπαν από το νοσοκομείο ότι δεν μπορούν πια να τον φροντίσουν. Τον πήρα στο σπίτι. Έχω βάλει και μια μικρή τηλεόραση στο δωμάτιό του, ίσως κάτι που δει τον κάνει να ξυπνήσει. Του μιλώ, του λέω τα νέα της οικογένειας, τι συμβαίνει στον κόσμο. Δεν είναι απομονωμένος».

Ο Αντάμς είναι μεγαλωμένος από την Σενεγαλέζα γιαγιά του η οποία λόγω της φανατικής της πίστης θα μεταβεί για προσκύνημα στο Μονταρζί, στο Λουαρέ, όπου θα εγκαταλείψει τον νεαρό Ζαν-Πιέρ, ηλικίας 8 ετών, σε θρησκευτικό σχολείο. Οι νέοι θετοί γονείς του με αγαθό χαρακτήρα, καθώς και το ποδόσφαιρο θα τον βοηθήσουν να γλιτώσει από την Πρόνοια.

Μετά τα ξεκινήματά του στην Αντάντ Φονταινεμπλό με την οποία αναδείχτηκε δύο φορές νικητής του Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος Γαλλίας το 1968 και το 1969, ο Ζαν-Πιέρ Αντάμς, δυνατός αμυντικός, υπέγραψε στη Νιμ στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Σύντομα, θα καταφέρει να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, ενώ οι Νιμουά ανέβαιναν με σταθερό ρυθμό τις κατηγορίες του γαλλικού ποδοσφαίρου. Το 1972 θα είναι η χρονιά της πλήρους καθιέρωσής του, καθώς τερμάτισε δευτεραθλητής Γαλλίας με τη Νιμ, κατέκτησε το Κύπελλο των Άλπεων και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την Εθνική Γαλλίας στη διάρκεια της αναμέτρησης με τη Νότια Αφρική. Αυτός ο αξιόλογος αμυντικός, με ύψος 1,78 μ., αποτελούσε στην Εθνική Γαλλίας μαζί με τον Μαριούς Τρεζόρ ένα αξιοζήλευτο αμυντικό δίδυμο στο κέντρο της γαλλικής άμυνας, το οποίο είχε λάβει και το παρατσούκλι « la garde noire » (η μαύρη φρουρά). Το 1977 κι ενώ ήδη μετρούσε 22 συμμετοχές στην Εθνική Γαλλίας πήρε μεταγραφή για την Παρί Σεν Ζερμέν, όπου αγωνίστηκε δύο χρόνια πριν μετακινηθεί στη Μιλούζ και αργότερα στη Σαλόν.

Το 1987, με την ευκαιρία των εγκαινίων των νέων της αθλητικών εγκαταστάσεων, η κοινότητα του Κορκιλερουά έδωσε στο γήπεδό της την ονομασία Ζαν-Πιέρ Αντάμς.

Στις 2 Μαρτίου 1997, το χωριό του Κατιγιόν-Συρ-Σαμπρ πραγματοποίησε τα εγκαίνια του ποδοσφαιρικού του γηπέδου, παρουσία της Κας Αντάμς και του Μισέλ Πλατινί. Το γήπεδο αυτό φέρει την ονομασία « Σταντ Ζαν-Πιέρ Αντάμς ».

Η έδρα της ΦΚ Σαλόν, όπου αγωνιζόταν όταν υπεβλήθη στη χειρουργική επέμβαση, φέρει και αυτή την ονομασία « Τερράν Ζαν-Πιέρ Αντάμς ». Η έδρα της Τιονβίλ Μοζέλ Χαντμπόλ φέρει επίσης την ονομασία του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο γιος του Ζαν-Πιέρ Αντάμς, Λοράν, έχοντας λατρεία για το ποδόσφαιρο εργάζεται ως προπονητής στην ομάδα νέων της ΦΚ Καλβί, στην Κορσική. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.