ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Χρήστος Πατσατζόγλου: Το καμάρι των Ρομά και η «πονεμένη» ιστορία του (βίντεο)

Χρήστος Πατσατζόγλου: Το καμάρι των Ρομά και η «πονεμένη» ιστορία του (βίντεο)

Παιδί της αλάνας. Με ελεύθερο, ασυμβίβαστο πνεύμα. Μεγαλωμένο στα δύσκολα. Σκληραγωγημένο αλλά και με ευαισθησίες. Εμαθε να κλοτσάει την μπάλα στα χώματα της Αγίας Βαρβάρας. Εκεί τον εντόπισαν, κάπου στα μέσα των 90s, οι άνθρωποι της Αγίας Ελεούσας, που τότε αγωνιζόταν στη Δ’ Εθνική. Ήταν μόλις 13 ετών.

Το αστέρι του έλαμψε αμέσως. Γνήσιο ποδοσφαιρικό ταλέντο με το τσαγανό και το θράσος της αλάνας αλλά και με μοναδική ωριμότητα. Επαιζε λες κι ήταν γεννημένος επαγγελματίας. Κι όμως δεν είχε τελειώσει ακόμη το Γυμνάσιο…

Η εξέλιξή του στο ποδόσφαιρο υπήρξε τρομακτική. Στα 14 προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα της Αγίας Ελεούσας και στα 15 ήρθε η πρώτη κλήση στην Εθνική Νέων. Μόλις στα 16 ακολούθησε η πρώτη μεγάλη μεταγραφή στην Ξάνθη, ομάδα της Α’ Εθνικής. Και προτού κλείσει τα 20 ήρθε η εκτόξευση στον Ολυμπιακό.

Το καμάρι των Ρομά

Έγινε το καμάρι των Ρομά στην Ελλάδα. Ενας δικός τους άνθρωπος στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ενας τσιγγάνος με το εθνόσημο στο στήθος στην Εθνική Ανδρών. Κι ήταν μόλις 21 ετών.

Ο «Πάτσα» τα έκανε όλα γρήγορα γιατί ήταν ένα γνήσιο ταλέντο. Ένα πραγματικό ποδοσφαιρικό διαμάντι. Συνάμα όμως ήταν κι ένας ευγενής και καθαρός ποδοσφαιριστής. Μολονότι ήταν αμυντικογενής παίζοντας είτε ως αμυντικός μέσος, είτε ως πλάγιος μπακ, είτε ως κεντρικός αμυντικός, το παιχνίδι του ουδέποτε υπήρξε αντιαθλητικό.

Ταχύτατος, πολυσύνθετος, με καλή τεχνική κατάρτιση και δύναμη. Μέχρι και έφεση στο σκοράρισμα είχε. Κατά κύριο λόγο όμως ήταν ένας ακούραστος εργάτης με ατσάλινη θέληση.

Ανάγκασε μέχρι και τον θρυλικό προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σερ Αλεξ Φέργκιουσον να ασχοληθεί μαζί του. «Από όσα μου είχε μεταφέρει ο μάνατζερ μου και ήταν όλα αλήθεια, διότι εγώ δεν είχα ανάμειξη, οι επαφές ήταν πολύ προχωρημένες. Ομως ο Ολυμπιακός δεν το συζητούσε καν, δεν ήθελε κι εγώ σεβάστηκα αυτό που ήθελε ο σύλλογος» αποκάλυψε χρόνια αργότερα ο «Πάτσα» σε μια στιγμή που ενδεχομένως να άλλαζε και τη… γραμμή του πεπρωμένου του.

Οι διαδοχικοί τραυματισμοί και η επάνοδος

Οσο τυχερός στάθηκε όμως στα πρώτα βήματα της συναρπαστικής ποδοσφαιρικής καριέρας του άλλο τόσο άτυχος στάθηκε στη συνέχεια. Την εποχή που μεσουρανούμε με τα ερυθρόλευκα έχοντας κατακτήσει τρία σερί πρωταθλήματα ήρθε ένα σοκαριστικός τραυματισμός.

Στη διάρκεια του ντέρμπι με την ΑΕΚ έπαθε ζημιά στον αχίλλειο τένοντα. Το πρώτο χειρουργείο δεν πήγε καλά. Ακολούθησαν πολλά ακόμη. Το κακό όμως είχε γίνει. Πέρασαν τρία χρόνια για να ξαναπαίξει μπάλα. Τα κατάφερε όμως. Στη διαδρομή σκέφτηκε να τα παρατήσει, να κρεμάσει τα παπούτσια του. Δεν το έκανε αν και βαθιά μέσα του γνώριζε ότι δεν θα έφτανε ποτέ ξανά στο ίδιο ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Εχοντας όμως ως βασικό στοιχείο τη δύναμη της θέλησης και φυσικά μια ποδοσφαιρική ποιότητα που ουδέποτε έχασε κατόρθωσε να επανέλθει σε υψηλό επίπεδο με αποκορύφωμα την παρουσία του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο Euro του 2008 και στο Μουντιάλ του 2010.

Μπάλα και καφετέρια στην Χαλκίδα

Παρά την ταλαιπωρία, την πνευματική κόπωση και τους τραυματισμούς που ουσιαστικά δεν τον άφησαν ποτέ σε ησυχία ο Πατσατζόγλου συνέχισε τη μάχη. Πέρασε ένα φεγγάρι στην κυπριακή Ομόνοια, φόρεσε για ένα εξάμηνο τη φανέλα της ΑΕΚ, έπαιξε στον ΠΑΣ Γιάννινα. Το 2013 έπαιξε για τελευταία φορά στη Superleague σε ηλικία 32 ετών. Οι ομάδες της Superleague έπαψαν να τον θέλουν στο ρόστερ τους. Και πάλι όμως δεν τα παράτησε. Συνέχισε να παίζει, να κλοτσάει την μπάλα και κυρίως να χαίρεται το παιχνίδι. Όπως τότε που ήταν πιτσιρικάς στις πλατείες, στις αλάνες και στα χωμάτινα γήπεδα της γειτονιάς του.

Συνέχισε την καριέρα του στον Ηρακλή Ψαχνών στη Β’ Εθνική, έπαιξε στα τοπικά με την ΑΕΚ Χαλκίδας και αργότερα στη Γ’ Εθνική με τον ΑΟ Χαλκίδας, εκεί όπου άνοιξε και μια καφετέρια. Στα 38 του αγωνίστηκε με τη φανέλα της Προοδευτικής και, την περασμένη σεζόν, σε ηλικία πια 39 ετών αγωνίστηκε με τον Φωστήρα. Επειτα από μια σύντομη παύση στην καριέρα του, τον περασμένο Ιανουάριο πήρε μεταγραφή στον Αετό Κορυδαλλού, που αγωνίζεται στα τοπικά του Πειραιά. Άλλωστε όπως έχει δηλώσει δεν σκοπεύει να σταματήσει ποτέ το ποδόσφαιρο.

«Μαϊμού» και υποψήφιος

Ωστόσο, ο Χρήστος Πατσατζόγλου ήρθε ξανά στο προσκήνιο λόγω της σύλληψης του στην παλιά του γειτονιά, την Αγία Βαρβάρα, έχοντας στην κατοχή του «μαϊμού» προϊόντα: 65 ζευγάρια παπούτσια, 20 ζευγάρια γυαλιών ηλίου και εσώρουχα.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε και η υποψηφιότητά του για δημοτικός σύμβουλος (είχε εκλεγεί το 2010 αλλά στη συνέχεια παραιτήθηκε) με τον συνδυασμό «Αγία Βαρβάρα Πρώτη Ξανά» υπό τον υποψήφιο δήμαρχο και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Λάμπρο Μίχο, ο οποίος ανέλαβε την υπεράσπισή του.

Στα 40 του για πρώτη φορά το όνομά του παίρνει αρνητική δημοσιότητα. Και τούτη είναι ίσως η πιο δύσκολη μάχη που έχει δώσει ποτέ, διότι η… μπάλα δεν βρίσκεται πια στα πόδια του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.