ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί η Ιταλία φοράει μπλε ενώ δεν υπάρχει το χρώμα στη σημαία της;

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί η Ιταλία φοράει μπλε ενώ δεν υπάρχει το χρώμα στη σημαία της;

Όλοι γνωρίζουμε πως η εμφάνιση της Εθνικής Ιταλίας έχει μπλε και λευκά. Και ενώ το λευκό είναι στα χρώματα της σημαίας, το μπλε δεν είναι, αφού τα άλλα δυο χρώματα της ιταλικής σημαίας είναι το κόκκινο και το πράσινο. Γιατί λοιπόν η Ιταλία φοράει μπλε;

Την ξέρουμε επίσης και με το παρατσούκλι Squadra Azzurra, που στα ιταλικά σημαίνει μπλε ομάδα. Η απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό βρίσκεται σε ένα πολύ μακρινό παρελθόν και συγκεκριμένα στον Ιανουάριο του 1910.

Ήταν τότε που η Ιταλία αντιμετώπισε την Ουγγαρία. Κανονικά θα αγωνιζόταν με λευκές εμφανίσεις αλλά τελικά επέλεξε τα μπλε, εκπλήσσοντας το κοινό. Τα δυο πρώτα σενάρια που απαντούν στο γιατί συνέβη κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Οι Ιταλοί δεν ήθελαν ούτε να μοιάσουν στην Εθνική Γαλλίας, ούτε επέλεξαν το μπλε λόγω του ουρανού και της θάλασσας που πάντα λάτρευαν.

Η αλήθεια είναι ότι το μπλε χρώμα ήταν το χαρακτηριστικό χρώμα του Οίκου της Σαβοΐας, του βασιλικού δηλαδή οίκου που κυριαρχούσε και στην ουσία κυβερνούσε τη χώρα από το 1861 μέχρι και το 1946. Το μπλε το είχε επιλέξει από τον παραδοσιακό μπλε μανδύα. Ο οίκος ιδρύθηκε το 1003 και ήταν από εκείνους που οδήγησε την Ιταλία στην ένωσή της.

Μέχρι το τέλος του Β’ παγκοσμίου Πολέμου, το οικόσημο της Σαβοΐας βρισκόταν στο κέντρο της ιταλικής σημαίας. Οπότε το 1910, ήταν απολύτως λογικό η Ιταλία να προτιμήσει τα συγκεκριμένα χρώματα.

Τρεις φορές δεν έχει αγωνιστεί με μπλε. Το 1938, όταν σε ένα ματς απέναντι στη Γαλλία φόρεσε μαύρα και 16 χρόνια αργότερα, σε ένα ματς απέναντι στην Αργεντινή που φόρεσε πράσινα. Η τρίτη ήταν το 2019 απέναντι στην Εθνική Ελλάδας, όταν και φόρεσε ξανά πράσινα.

Αλλά όπως και να το κάνουμε είναι η ομάδα με τα μπλε και αυτό πλέον δεν αλλάζει. Κάτι παρόμοιο ισχύει με την Εθνική Ολλανδίας, που φοράει τα πορτοκαλί ενώ ούτε αυτή έχει το συγκεκριμένο χρώμα στη σημαία της. Το πορτοκαλί είναι το χρώμα του βασιλικού οίκου της Οράγγης, που βρίσκεται μέχρι και σήμερα στην εξουσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.