ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Suzuki Swift Hybrid 1.2 GLX: Για οικολόγους οδηγούς

Suzuki Swift Hybrid 1.2 GLX: Για οικολόγους οδηγούς

Οι ευαισθητοποιημένοι οδηγοί που σέβονται το περιβάλλον λίγο περισσότερο από τους άλλους οδηγούς στρέφονται σε αυτοκίνητα με υβριδικές εκδόσεις. Ένα από τα σούπερ μίνι που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι το ιαπωνικό Suzuki Swift Hybrid.

Το Swift το γνωρίσαμε το Μάρτιο του 2017 στην 87η έκθεση Αυτοκινήτου στη Γενεύη. Μετά από λίγες εβδομάδες η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε το νέο Swift όπου πήραμε μια πρώτη οδηγική γεύση. Στην Ελλάδα ήρθαν όλες οι εκδόσεις αλλά σήμερα σας παρουσιάζουμε την έκδοση Hybrid με τον κινητήρα 1.2 GLX.

Μπορεί να είναι ένα καθαρά γιαπωνέζικο αυτοκίνητο αλλά οι σχεδιαστές το έφτιαξαν για την ευρωπαϊκή αγορά για Ευρωπαίους οδηγούς . Είναι βασισμένο επάνω στη νέα πλατφόρμα Heartect όπου πέτυχαν μεγαλύτερη ακαμψία (χρησιμοποίησαν χάλυβα υψηλής αντοχής) και κατάφεραν να μειώσουν κατά 120 κιλά το βάρος του αυτοκινήτου (συνολικό βάρος 840 κιλά). Είναι πιο πλατύ και κατά 1 εκατοστό πιο μικρό σε μήκος. Η αεροδυναμική του αμαξώματος είναι βελτιωμένη κατά 8%.

Το μήκος του Swift είναι 3.840 mm, το πλάτος 1.735 mm,το ύψος 1.495 mm (2WD). Το μεταξόνιο είναι 2.450 mm και το μετατρόχιο εμπρός/πίσω: 1.520 – 1.530 mm.

Στο δρόμο το Hybrid με τον βενζινοκινητήρα 1.2 GLX αποδίδει 90 ps στις 6000 σαλ. Είναι ευέλικτο, έχει ακριβές σύστημα διεύθυνσης και καλή οδική συμπεριφορά ενώ δεν σε τρομάζει στις στροφές ακόμη και με υψηλές ταχύτητες. Προσφέρεται αποκλειστικά με 5θυρο αμάξωμα και έχει τρία επίπεδα εξοπλισμού. Για το Hybrid οι εργοστασιακές μετρήσεις έδωσαν 11,9’’ από 0-100 km και τελική ταχύτητα 180 χιλιόμετρα.

Αρκετοί οδηγοί ακόμη και σήμερα ,θεωρούν ορισμένα συστήματα που έχουν τα καινούργια ΙΧ – και ανεβάζουν την τιμή από τις βασικές εκδόσεις-ως περιττά. Θα είναι σωστό όμως να μάθουν τι είναι αυτά που απορρίπτουν. Οι κατασκευαστές δεν ξοδεύουν άσκοπα εκατομμύρια ευρώ σε μελέτες για να βελτιώσουν την ασφάλεια. Ευτυχώς η νέα γενιά οδηγών δεν θυσιάζει με τίποτα ότι έχει σχέση με την ασφάλεια.

Τα λέμε αυτά γιατί μιλώντας με έναν υποψήφιο αγοραστή ενός Swift Hybrid, απέκλεισε το προηγμένο σύστημα εμπρόσθιας ανίχνευσης, το οποίο συνδυάζει μια κάμερα και έναν αισθητήρα laser. Απέκλεισε την υποβοήθηση πέδησης και άλλα πολλά γιατί ανέβαινε η βασική τιμή. Αντίθετα αυτοί που γνωρίζουν από ασφάλεια ζητούν ακόμη και το σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας και εκτροπής αυτοκινήτου καθώς επίσης και την αυτόματη λειτουργία μεγάλης σκάλας φώτων.

Και μια που αναφερόμαστε στην ασφάλεια να επισημάνουμε ότι στο νέο Swift υπάρχουν ESP, 6 αερόσακοι, συστήματα αυτόματου φρεναρίσματος Dual Sensor Brake Support (DSBS), ειδοποίησης ακούσιας αλλαγής λωρίδας, αυτόματης λειτουργίας μεγάλης σκάλας φώτων, σύστημα ελέγχου ευστάθειας, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, απορροφητικό αμάξωμα τεχνολογίας TECT.

Τέσσερα είναι τα χαρακτηριστικά σημεία του εσωτερικού σχεδιασμού . Η σπορτίφ εμφάνιση, η υψηλή ποιότητα, οι καινοτομίες και η λειτουργικότητα. Στο εσωτερικό ξεχωρίζει το τιμόνι σχήματος D και η οθόνη αφής που προβάλλει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο οδηγός. Η θέση οδήγησης είναι σαφώς καλύτερη από το προηγούμενο μοντέλο. Βολεύεσαι εύκολα, δένεσαι και ξεκινάς.

Η υβριδική έκδοση με τον 1.2 κινητήρα, αποδίδει 90 ίππους και συνδυάζεται με ένα ήπιο υβριδικό σύστημα με 12βολτη μπαταρία και ηλεκτρογεννήτρια ISG. Αυτή η ηλεκτρογεννήτρια , μειώνει κατά 1 με 2 λίτρα την κατανάλωση καυσίμου σε σχέση με τη συμβατική τεχνολογία, καθώς και τις εκπομπές ρύπων. Η κίνηση είναι στους δύο τροχούς.

Η ερώτηση είναι ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια συμβατική και μια υβριδική έκδοση. Η βασική διαφορά εντοπίζεται στις επιταχύνσεις και στις επιβραδύνσεις οι οποίες δεν γίνονται και τόσο αντιληπτές απλά και μόνο πατώντας το γκάζι η το φρένο. Μπορείς να καταλάβεις όμως πότε λειτουργεί η υβριδική τεχνολογία αν παρατηρείς τις ενδείξεις που υπάρχουν μπροστά σου όπου απεικονίζονται όλες οι λειτουργίες.

Τότε μόνο μπορείς να κάνεις συνδυασμούς με το γκάζι και το φρένο. Το σύστημα κατά τη λειτουργία του ανακτά ενέργεια από το φρενάρισμα, τη συγκεντρώνει σε μια μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου που βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από το κάθισμα του οδηγού και έτσι δεν χρειάζεται η παροχή ρεύματος από εξωτερική πηγή. Κατά τη διαδικασία επιτάχυνσης, οι πράσινες γραμμές στην οθόνη που φιλοξενείται στο κέντρο του πίνακα οργάνων εξαφανίζονται μία προς μία.

Με το δυνατό πάτημα του δεξιού πεντάλ, το ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου τροφοδοτείται και μετατρέπεται από γεννήτρια σε κινητήρα.Κατά τη διαδικασία επιβράδυνσης, επιστρέφουν με αργό ρυθμό. Το υβριδικό Swift έχει 5αρι χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων. Οι αλλαγές δεν προβληματίζουν.

Ο πολλαπλών πληροφοριών πίνακας οργάνων διαθέτει σπορ σχεδίαση. Στο κέντρο δεσπόζει μια έγχρωμη LCD οθόνη . Το ταξίδι είναι άνετο για τέσσερις επιβάτες. Οι πέντε μάλλον θα στριμωχθούν αρκετά. Ο χώρος για τις αποσκευές αυξήθηκε κατά 54 λίτρα και έφθασε τα 265 λίτρα. Σ αυτό βοήθησε και το κατά δύο εκατοστά αυξημένο μεταξόνιο, που τώρα είναι 2,45 μέτρα.

Μας άρεσε το σύστημα αναρτήσεων. Στις ανωμαλίες όμως των δρόμων στις επαρχιακές οδούς υπάρχει κάποιος ενοχλητικός θόρυβος. Πολύ καλά είναι τα φρένα του τόσο σε αίσθηση όσο και σε απόδοση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πριν κλείσουμε να δούμε τι ενδιαφέρει τον υποψήφιο αγοραστή. Αρχικά η τιμή που είναι λίγο πάνω από 15.000 ευρώ. Η κατανάλωση που στο μικτό κύκλο είναι 4 λίτρα (εργοστασιακή μέτρηση), οι εκπομπές CO2 (g/km) 90 και τα τέλη κυκλοφορίας που είναι μηδενικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.