ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Pikes Peak 2015: πρώτη νίκη ηλεκτρικού αυτοκινήτου [videos]

Pikes Peak 2015: πρώτη νίκη ηλεκτρικού αυτοκινήτου [videos]

Ένα χρόνο πριν κλείσει τα 100 της χρόνια, η Broadmoor Pikes Peak International Hill Climb, το κλασσικό Pikes Peak που χορηγούσε φέτος το παιχνίδι Gran Turismo, επεφύλασσε μία έκπληξη  για τους φίλους του. Τη νίκη πήρε για πρώτη φορά στην ανάβαση, αλλά και σε οποιονδήποτε αγώνα face to face με οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο! Ήταν το Λιθουανικό (!) Drive eO PP03 που οδηγούσε ο Rhys Millen!

Διοργανώνεται κάθε χρόνο προς τιμή της 4ης Ιουλίου, της εθνικής γιορτής της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Φέτος όμως που έπεφτε πάνω της, έγινε ένα Σαββατοκύριακο πριν, στις 27-28 Ιούνη.

Η ανάβαση του Pikes Peak είναι μία μοναδική στον κόσμο όλο μορφή αγώνα. Γίνεται στη διαδρομή 12,42 μιλίων, 20 χιλιομέτρων, που οδηγεί στην κορυφή Pikes, από τον κεντρικό δρόμο που βρίσκεται, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 4300 μέτρα πιο κάτω! Μία μέση κλίση δηλαδή 20%, που γίνεται πολύ πιο απότομη προς το τέλος. Και έχει… μόνο 156 στροφές Μέχρι πρόσφατα ήταν χωμάτινη, αλλά τελευταία έγινε ασφάλτινη, χωρίς να χάσει τίποτε από την αίγλη της.

Προσέξτε τη διαφορά ανάμεσα στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κέρδισε τον αγώνα και της Porsche GT3 του Jeff Zwart. Το Drive eO PP03 δεν ακούγεται, γι’ αυτό άλλωστε και είναι υποχρεωμένοι να βάζουν σειρήνες στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ η GT3 έχει απίστευτο ήχο. Από εκεί και πέρα όμως; Η σταθερή ροπή του ηλεκτρικού κινητήρα σε όλο το φάσμα στροφών, κάνει το Λιθουανικό κατασκεύασμα να είναι απίστευτα ευκολοδήγητο, σε σχέση με την Porsche που δε χάνει την ευκαιρία να γλιστρήσει. Εντάξει, αν βάλουν ένα ηχοσύστημα που θα μπορεί να αναπαραγάγει ήχου κινητήρων ανάλογα με τις στροφές του ηλεκτρικού, το μέλλον της αυτοκίνησης δεν μοιάζει τόσο κακό!

Η διαδρομή δεν έχει παντού μπαριέρες ή άλλα συστήματα προστασίας από τον τεράστιο γκρεμό που καιροφυλακτεί. Τρέχουν από μοτοσικλέτες μέχρι φορτηγά, σε μία ποικιλία που δύσκολα θα δει κανείς σε άλλο αγώνα, στον κόσμο όλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα Ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.