ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στον εισαγγελέα παραπέμπει η Γ.Γ.Α. τρία μέλη της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στον εισαγγελέα παραπέμπει η Γ.Γ.Α. τρία μέλη της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου!

Η Γ.Γ.Α. παραπέμπει τουλάχιστον 3 σωματεία, που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. της Ο.Μ.Α.Ε., Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας, στον εισαγγελέα για διοικητικές, εκλογικές και οικονομικές παραβάσεις του Αστικού Κώδικα και του Αθλητικού Νόμου 2725/99.

Να σημειώσουμε ότι τα σωματεία αυτά έχουν άμεση σχέση με το Δ.Σ. της Ο.Μ.Α.Ε. και πιο αναλυτικά:

– ΥΠΕΡΙΩΝ, προέρχεται ο Πρόεδρος Δημήτρης Μιχελακάκης,

– Α.Σ.Σ.Ο.Α.Α., προέρχεται ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Γιάννης Μεσημέρης και

– Α.Σ.Φ.Α., προέρχεται το μέλος του Δ.Σ., διευθυντής Ο.Μ.Α.Ε. και διευθυντής ΕΠΑ Νίκος Παπασταθόπουλος, για τον οποίο υπάρχει και ξεχωριστή καταγγελία, απ’ όσο γνωρίζουμε.

Μέχρι το 2010 τη διοίκηση του σπορ στην Ελλάδα είχε η ΕΛΠΑ, ένα ιδιωτικό σωματείο.

Το 1990 είχε γίνει μια προσπάθεια για ομοσπονδία, εκτός ΕΛΠΑ, με το όνομα ΕΛ.Ο.Α.Μ. Η ΕΛ.Ο.Α.Μ. ιδρύθηκε στην Τρίπολη (γιατί άραγε;) στις 15/10 του 1990  και μεταφέρθηκε στην Αθήνα με αίτηση στο Πρωτοδικείο το 2000. Μερικά από τα σωματεία που περιέχονται στην ιδρυτική της πράξη, ιδρύθηκαν μετά το 2000!

Το 2003 μία ευνοϊκή προεδρική απόφαση οδήγησε κάποια σωματεία στην αναγνώριση, χωρίς να υπάρχει ομοσπονδία. 

Το 2009 ξεκίνησε δεύτερη προσπάθεια για αναγνώριση ομοσπονδίας, με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΛΠΑ, με την ονομασία Ο.Μ.Α.Ε. Σύντομα απέκτησε τα 21 απαραίτητα ιδρυτικά μέλη (2010) και ζήτησε την αναγνώριση της Γ.Γ.Α.. Το 2012-2013 μπήκε και πάλι στο παιχνίδι η ΕΛ.Ο.Α.Μ., που επανέφερε την αίτησή της για αναγνώριση.

Το 2013 η Γ.Γ.Α. ζήτησε από τις δύο αιτούμενες ομοσπονδίες να δημιουργήσουν μία διοικούσα επιτροπή με τέσσερα (4) άτομα, δύο (2) από κάθε μία που θα οδηγήσουν σε μία συνένωση και μία κοινή αίτηση. Αρχές του 2014 έγινε η αίτηση, δόθηκε η αναγνώριση, στο όνομα Ο.Μ.Α.Ε. που πρότεινε η Γ.Γ.Α. και προκηρύχτηκαν εκλογές που έγιναν το Μάη του ίδιου χρόνου.

Οι εκλογές ανέδειξαν διοίκηση με πλειοψηφία 7-2 από την ΕΛ.Ο.Α.Μ. έναντι της Ο.Μ.Α.Ε. (κατ’ υπολογισμό και εκτίμηση, σύμφωνα με πληροφορίες από τα μέλη).

Οι παραβάσεις

• Από τα έντεκα (11) σωματεία που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. της Ο.Μ.Α.Ε., μόνο τα δύο (2) είχαν την αθλητική αναγνώριση της Γ.Γ.Α. πριν τις εκλογές, άρα το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεστε». Κατ’ εξαίρεση δόθηκε από τον Πρόεδρο Αγώνων της Γ.Γ.Α. και τη Γ.Σ. της Ο.Μ.Α.Ε. το δικαίωμα αυτό και στα σωματεία που ήταν υπό αναγνώριση, έχοντας καταθέσει όλα τα απαραίτητα χαρτιά στην Γ.Γ.Α., με την προϋπόθεση να λάβουν την αναγνώριση στους επόμενους 6 μήνες.

• Τελικά μόνο άλλο ένα (1) σωματείο πήρε την αναγνώριση στη συνέχεια, ενώ τον Ιούνη του 2015 η Γ.Γ.Α. ΑΡΝΗΘΗΚΕ την αναγνώριση στα έξη (6), αφήνοντας έκθετους τους εκπροσώπους τους στο Δ.Σ. και τη διοίκηση της Ο.Μ.Α.Ε. ουσιαστικά χωρίς αναγνώριση!

• Η ΑΡΝΗΣΗ αναγνώρισης έγινε μετά την αναζήτηση από τη Γ.Γ.Α. στην Περιφέρεια του κάθε σωματείου της θεώρησης των απαραίτητων βιβλίων και στοιχείων (Μελών, Γενικών Συνελεύσεων, Διοικητικών Συμβουλίων, Εσόδων-Εξόδων, Α.Φ.Μ. κα.). Για τα σωματεία ΥΠΕΡΙΩΝ, Α.Σ.Σ.Ο.Α.Α., Α.Σ.Φ.Α., Α.Λ.Α.Μ.Ε., ΑΡΤΕΜΙΣ και Σ.ΦΙ.ΚΑ. δεν υπήρξαν τέτοιες θεωρήσεις. 

• Σήμερα μόλις δεκαέξι (16) σωματεία, από τα ενενήντα τέσσερα (94) που φέρονται μέλη της Ο.Μ.Α.Ε., είναι αναγνωρισμένα από τη Γ.Γ.Α., άρα και έχοντα το δικαίωμα να ψηφίζουν στις Γενικές Συνελεύσεις. Παρ’ όλα αυτά οι περισσότερες αποφάσεις στις δύο Γ.Σ., που έγιναν από το Μάη του 2014, έχουν ληφθεί με την ψήφο περισσότερων των 16 σωματείων.

• Από τα υπόλοιπα σωματεία:

      o Έξι (6) έχουν υποβάλει αίτηση διατήρησης της αναγνώρισης του 2003. Δεν έχουν κάνει όμως καμία μεταβολή καταστατικού από το 2013, άρα δεν έχουν εναρμονιστεί με τις πρόσφατες αλλαγές του Αθλητικού Νόμου 2725/99.

      o Άλλα έξι (6) έχουν κάνει αίτηση αναγνώρισης, έχουν κάποιες ελλείψεις στο φάκελό τους και περιμένουν.

      o Τα υπόλοιπα σωματεία δεν έχουν κάνει αίτηση αναγνώρισης, συμπεριλαμβανομένων και επτά (7) από το 2003, που δεν έχουν κάνει καμία αλλαγή, άρα δεν είναι προσαρμοσμένα στα σημερινά δεδομένα και ζητούμενα της Γ.Γ.Α..

Ύστερα από την εξέταση των παραπάνω στοιχείων, αλλά και άλλων στοιχείων που έχουν κατατεθεί στη Γ.Γ.Α. και την Εισαγγελία, η Γ.Γ.Α. προχώρησε στην παραπομπή της όλης υπόθεσης και των σωματείων ΥΠΕΡΙΩΝ, ΑΣΣΟΑ και Α.Σ.Φ.Α., στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και συγκεκριμένα τον Αθλητικό Εισαγγελέα κ. Σιμιτζόγλου.

Πέρα όμως από αυτά υπάρχουν και άλλα στοιχεία, που δεν έχουν κατατεθεί ακόμη

• Τρία (3), ίσως και περισσότερα, μέλη του Δ.Σ. της Ο.Μ.Α.Ε. είναι ιδρυτικά μέλη σε περισσότερα από ένα σωματεία. Αν και αυτό δεν απαγορεύεται, είναι ενδεικτικό της προσπάθειάς τους να καταλάβουν τη διοίκηση και μπορεί να οδηγήσει σε εισαγγελική έρευνα για προσπάθεια χειραγώγησης του αθλήματος!

• Σε καμία από τις δύο Γ.Σ. της Ο.Μ.Α.Ε. που έγιναν μετά το Μάη του 2014 δεν έχει τοποθετηθεί προεδρείο, αντίθετα έχει προεδρεύσει το Δ.Σ., καθιστώντας ουσιαστικά άκυρες τις αποφάσεις των Γ.Σ..

• Και στις δύο αυτές Γ.Σ. έχουν ληφθεί αποφάσεις οι οποίες είναι αντίθετες με τον Αθλητικό Νόμο 2725/99, όπως π.χ. η έγκριση κανονισμών που ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΤΑΧΤΕΙ ΑΚΟΜΗ, πέρσι το Νοέμβριο.

• Μέσα στους δεκαεπτά (17) αυτούς μήνες (Μάης 2014 – Οκτώβρης 2015) εκταμιεύθηκαν από το ταμείο της Ο.Μ.Α.Ε. 170.000 ευρώ για να πληρωθεί το παράβολο για το Rally Acropolis που χρωστούσε στο EUROSPORT η ιδιωτική εταιρία CELERITAS, χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία που προβλέπει έγκριση από το Δ.Σ., έγκριση από τη Γ.Σ. και έγκριση από το Ελεγκτικό Συμβούλιο. Έτσι δεν εξασφαλίστηκε ότι η επιχορήγηση του δημοσίου για να καλυφθεί το χρέος θα εκταμιευόταν προς την Ο.Μ.Α.Ε.! Δεν ζητήθιηκαν επίσης τα χρεώγραφα από το EUROSPORT ούτως ώστε να φαίνεται η Ομοσπονδία σαν διεκδικητής του ποσού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Περισσότερα όπως θα ξεδιπλώνεται το θέμα και θα προχωρά η εισαγγελική έρευνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.